Plný tanier TARHONE: Vieme ju dobre pripraviť v týchto CHUTNÝCH jedlách
10. 5. 2023, 15:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:30)

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Reklama
Maďari zvyknú svoje deti zo žartu skúšať, kde "rastie" ich milovaná tarhoňa. Chutná cestovina im všetkým pripomína jačmeň. Nám tiež.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
21 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Najchutnejšia jarná polievka z bryndze, póru a mandlíSEGEDÍNSKE MÄSO S TARHOŇOU
4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 60 MINÚT, PEČENIE 15 MINÚT
Potrebujete:
- 600 g bravčového mäsa z pliecka
- 1 bielu cibuľu
- 1 lyžicu mletej červenej papriky
- 2 zelené papriky
- 2 paradajky
- 250 g tarhone
- soľ, mleté čierne korenie
- masť alebo olej
POSTUP
- Mäso umyte osušte a nakrájajte na menšie kocky. Očistenú cibuľu nakrájajte nadrobno.
- V hrnci rozohrejte masť a cibuľu na nej opečte dosklovita. Hrniec dajte preč z ohňa a prisypte mletú papriku. Prilejte 100 ml vody, vráťte na sporák a na nízkej teplote duste, kým sa tekutina neodparí.
- K cibuli pridajte mäso, osoľte ho a duste do polomäkka bez pokrievky. Ak treba, prilejte trochu vody.
- Papriky umyte a očistite. Prekrojte na polovicu a na polovicu prekrojte aj paradajky. Pridajte k mäsu a duste ďalej.
- V druhom hrnci na tuku opečte dozlatista tarhoňu a pridajte ju k takmer hotovému mäsu. Zalejte horúcou vodou, aby všetko bolo zakryté. Prikryte pokrievkou a v rúre vyhriatej na 180 °C pečte asi štvrť hodiny.

Video Player is loading.
Vyskúšajte chutný kukuricový šalát podľa Blue GrandmaTARHOŇA NA PLECHU SO SLANINOU A S VAJÍČKAMI
4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 15 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT
Potrebujete:
- 250 g tarhone
- 2 menšie cibule
- 4 zelené papriky
- 3 paradajky
- 1 lyžičku mletej červenej paprik
- 300 ml kyslej smotany
- 4 vajcia (uvarené natvrdo)
- 100 g maďarskej mangalicovej klobásy
- 150 g plátkov slaniny
- soľ";i:10;s:28:"olej
POSTUP
- Tarhoňu opečte za stáleho miešania na rozohriatom oleji dozlatista. Osoľte, zalejte horúcou vodou (dvojnásobným množstvom, ako bolo tarhone) a pod pokrievkou duste asi 15 minút, kým všetka tekutina nevsiakne. Tarhoňa má byť zrnitá ako ryža, nie rozvarená.
- Cibuľu, papriku a paradajky umyte, očistite a nakrájajte na menšie kúsky. Opečte na tuku dochrumkava, posypte mletou paprikou a soľou. Nechajte vychladnúť a zmiešajte s kyslou smotanou.
- Vajcia uvarené natvrdo ošúpte a nakrájajte na kolieska. Na kolieska nakrájajte aj klobásu. Stredne veľký plech vymastite a dajte doň tarhoňu. Nalejte kyslú smotanu so zeleninou pridajte vajcia a klobásu. Zakryte plátkami slaniny. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C ešte 20 minút.

Video Player is loading.
BRYNDZOVÁ NÁTIERKA z májovej bryndze je proste TOP! TEASERTARHOŇOVÝ ŠALÁT S REĎKOVKOU
4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 15 MINÚT
Potrebujete:
- 200 g uvarenej tarhone
- 150 g cícera z konzervy (na pare)
- 2 červené papriky (druh Sweet romano)
- 150 g reďkoviek
- 1 pomaranč
- čerstvá mäta
- petržlenová vňať
Na zálievku:
- 1 pomaranč
- soľ, mleté biele korenie
- 3 lyžice extra panenského olivového oleja
POSTUP
- Pripravte tarhoňu: Jednu menšiu cibuľu očistite a nastrúhajte. Tarhoňu opečte na tuku dozlatista, pridajte nastrúhanú cibuľu a krátko spolu opečte. Pridajte mletú červenú papriku a soľ, zalejte horúcou vodou (dvojnásobok množstva ako tarhone). Prikryte pokrievkou a v rúre vyhriatej na 180 °C duste 15 minút. Nechajte vychladnúť.
- Papriky nakrájate na tenké kolieska (zrniečka vyberte), reďkovky nakrájajte na tenké plátky. Pomaranč očistite od všetkých šupiek a dieliky nakrájajte na menšie kúsky.
- Pripravte zálievku: Vytlačte šťavu z pomaranča, osoľte, okoreňte a dobre prešľahajte s olivovým olejom, aby sa ingrediencie spojili.
- V mise premiešajte tarhoňu s cícerom, paprikou, reďkovkou, pomarančom a bylinkami. Polejte zálievkou a môžete podávať.
V Dobrom jedle vždy nájdete overené recepty: