Reklama

Plný tanier TARHONE: Vieme ju dobre pripraviť v týchto CHUTNÝCH jedlách

Jahňacie guľky s hráškom a tarhoňou.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama

Maďari zvyknú svoje deti zo žartu skúšať, kde "rastie" ich milovaná tarhoňa. Chutná cestovina im všetkým pripomína jačmeň. Nám tiež.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Najchutnejšia jarná polievka z bryndze, póru a mandlí

    SEGEDÍNSKE MÄSO S TARHOŇOU

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 60 MINÚT, PEČENIE 15 MINÚT

    Potrebujete:

    • 600 g bravčového mäsa z pliecka
    • 1 bielu cibuľu
    • 1 lyžicu mletej červenej papriky
    • 2 zelené papriky
    • 2 paradajky
    • 250 g tarhone
    • soľ, mleté čierne korenie
    • masť alebo olej

    POSTUP

    1. Mäso umyte osušte a nakrájajte na menšie kocky. Očistenú cibuľu nakrájajte nadrobno.
    2. V hrnci rozohrejte masť a cibuľu na nej opečte dosklovita. Hrniec dajte preč z ohňa a prisypte mletú papriku. Prilejte 100 ml vody, vráťte na sporák a na nízkej teplote duste, kým sa tekutina neodparí.
    3. K cibuli pridajte mäso, osoľte ho a duste do polomäkka bez pokrievky. Ak treba, prilejte trochu vody.
    4. Papriky umyte a očistite. Prekrojte na polovicu a na polovicu prekrojte aj paradajky. Pridajte k mäsu a duste ďalej.
    5. V druhom hrnci na tuku opečte dozlatista tarhoňu a pridajte ju k takmer hotovému mäsu. Zalejte horúcou vodou, aby všetko bolo zakryté. Prikryte pokrievkou a v rúre vyhriatej na 180 °C pečte asi štvrť hodiny. 
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Vyskúšajte chutný kukuricový šalát podľa Blue Grandma

      TARHOŇA NA PLECHU SO SLANINOU A S VAJÍČKAMI

      4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 15 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT

      Potrebujete:

      • 250 g tarhone
      • 2 menšie cibule
      • 4 zelené papriky
      • 3 paradajky
      • 1 lyžičku mletej červenej paprik
      • 300 ml kyslej smotany
      • 4 vajcia (uvarené natvrdo)
      • 100 g maďarskej mangalicovej klobásy
      • 150 g plátkov slaniny
      • soľ";i:10;s:28:"olej    

      POSTUP

      1. Tarhoňu opečte za stáleho miešania na rozohriatom oleji dozlatista. Osoľte, zalejte horúcou vodou (dvojnásobným množstvom, ako bolo tarhone) a pod pokrievkou duste asi 15 minút, kým všetka tekutina nevsiakne. Tarhoňa má byť zrnitá ako ryža, nie rozvarená.
      2. Cibuľu, papriku a paradajky umyte, očistite a nakrájajte na menšie kúsky. Opečte na tuku dochrumkava, posypte mletou paprikou a soľou. Nechajte vychladnúť a zmiešajte s kyslou smotanou.
      3. Vajcia uvarené natvrdo ošúpte a nakrájajte na kolieska. Na kolieska nakrájajte aj klobásu. Stredne veľký plech vymastite a dajte doň tarhoňu. Nalejte kyslú smotanu so zeleninou pridajte vajcia a klobásu. Zakryte plátkami slaniny. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C ešte 20 minút. 
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        BRYNDZOVÁ NÁTIERKA z májovej bryndze je proste TOP! TEASER

        TARHOŇOVÝ ŠALÁT S REĎKOVKOU

        4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 15 MINÚT

        Potrebujete:

        • 200 g uvarenej tarhone
        • 150 g cícera z konzervy (na pare)
        • 2 červené papriky (druh Sweet romano)
        • 150 g reďkoviek
        • 1 pomaranč
        • čerstvá mäta
        • petržlenová vňať

        Na zálievku:

        • 1 pomaranč
        • soľ, mleté biele korenie
        • 3 lyžice extra panenského olivového oleja 

        POSTUP

        1. Pripravte tarhoňu: Jednu menšiu cibuľu očistite a nastrúhajte. Tarhoňu opečte na tuku dozlatista, pridajte nastrúhanú cibuľu a krátko spolu opečte. Pridajte mletú červenú papriku a soľ, zalejte horúcou vodou (dvojnásobok množstva ako tarhone). Prikryte pokrievkou a v rúre vyhriatej na 180 °C duste 15 minút. Nechajte vychladnúť.
        2. Papriky nakrájate na tenké kolieska (zrniečka vyberte), reďkovky nakrájajte na tenké plátky. Pomaranč očistite od všetkých šupiek a dieliky nakrájajte na menšie kúsky.
        3. Pripravte zálievku: Vytlačte šťavu z pomaranča, osoľte, okoreňte a dobre prešľahajte s olivovým olejom, aby sa ingrediencie spojili.
        4. V mise premiešajte tarhoňu s cícerom, paprikou, reďkovkou, pomarančom a bylinkami. Polejte zálievkou a môžete podávať.    

        V Dobrom jedle vždy nájdete overené recepty: