Reklama

PESTRÉ A ZDRAVÉ RAŇAJKY: 12 tipov, na ktorých si pochutíte!

Bundás kenyér, chlieb vo vajci

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

Reklama

Pri výbere správnych potravín, môžu raňajky poskytnúť dlhotrvajúcu energiu a zasýtia vás na celé hodiny. A pritom budú zakaždým iné.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
 
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions and subtitles off, selected

    Prvé jedlo dňa by malo obsahovať vysoký podiel vlákniny, bielkovín, zdravých tukov a mikroživín. Skúste si vybrať, určite si budete pochvaľovať. Tipy na zdravé a sýte raňajky sme našli v časopise Zdravie.

    Grécky jogurt alebo islandský skyr

    Grécky jogurt je správnou voľbou pre všetkých žalúdkárov.

    Zdroj: Shutterstock

    Grécky jogurt je správnou voľbou pre všetkých žalúdkárov.

    • Pokiaľ nemáte čas pripravť si na raňajky niečo "zložitejšie", grécky jogurt je skvelá voľba. Je koncentrovanejší ako klasický jogurt, pretože sa vyrába scedením srvátky a vzniká konzistencia medzi obyčajným jogurtom a syrom.
    • Obsahuje bielkoviny, vápnik, vitamín B12, zinok, draslík, forsfor a niektoré grécke jogurty aj živé probiotické kultúry, ktoré podporujú trávenie a imunitu.
    • Biele jogurty si môžete dochutiť podľa vlastného výberu, napríklad domácim džemom, ovocím, vločkami, semienkami, orechmi, medom... Pridáte tak vlákninu, vitamíny a minerály.
    • Pokiaľ dávate prednosť krémovejšiemu štýlu jogurtu s vyšším obsahom bielkovín, vyskúšajte islandský jogurt skyr.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
     
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • captions and subtitles off, selected

      Ovsené vločky

      Zdroj: Shutterstock

      Ovsená kaša sa dá dochutiť ovocím.

      • Sú klasickou raňajkovou alternatívou. Obsahujú bielkoviny, nenasýtené mastné kyseliny, vlákninu a hlavne beta-glukány, rozpustnú vlákninu, ktorá blahodárne pôsobí na trávenie.
      • Podporuje tiež pocit plnosti tým, že spomaľuje vyprázdňovanie žalúdka a spúšťa uvoľňovanie peptidu YY, hormónu sýtosti, ktorý môže brániť prejedaniu sa. Rovnako tiež prispieva k udržaniu optimálnej hladiny cholesterolu v krvi a kontrole rastu cukru v krvi po jedle.
      • Ovos tiež obsahuje železo, vitamíny skupiny B, mangán, horčík, zinok a selén. Šálka ovsených vločiek obsahuje približne 10 g. bielkovín.
      • Pokiaľ chcete zvýšiť obsah bielkovín, pripravte si ich s mliekom namiesto vody, alebo ich podávajte s vajíčkami.
      • Pripraviť si môžete ovsenú kašu s nastrúhaným jablkom a škoricou alebo kokosom, alebo ju vyskúšajte s banánom a nasekanou kvalitnou horkou čokoládou. Dodať môžete aj vlašské orechy. Ovsené vločky môžete s ovocím pridať aj do jogurtu.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Current Time 
      Duration 
      Remaining Time 
      Loaded: 0%
       
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • captions and subtitles off, selected

        Chia semienka

        Zdroj: Shutterstock

        Puding z chia semienok.

        • Sú skvelým zdrojom vlákniny. Časť z nej je rozpustná, čo znamená, že absorbuje vodu a zväčšuje objem potravy, ktorá prechádza tráviacim traktom. To je proces, ktorý pomáha pri pocite plnosti.
        • Rozpustná vláknina môže tiež pomôcť stabilizovať hladinu cukru v krvi a podporiť zdravie srdca.
        • Chia semienka síce neobsahujú veľa bielkovín, ale dajú sa konzumovať s potravinami, ktoré ich obsahujú, ako je napríklad grécky jogurt či tvaroh.
        • Pomocou proteínového prášku a rastlinného mlieka si môžete vyrobiť chutný chia puding, ktorý dochutíte ovocím, stéviou či medom.
        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
         
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • captions and subtitles off, selected

          Bobuľové ovocie

          Zdroj: Shutterstock

          Musli s jogurtom a čučoriedkami.

          • Ovocie ako čučoriedky, maliny, jahody či černice sú veľmi chutné a plné antioxidantov. Majú vysoký obsah vlákniny, ktorá podporuje pocit plnosti. Medzi nimi sú aj antokyány, ktoré im dodávajú charakteristické modrofialové a červené sfarbenie.
          • Strava, ktorá obsahuje antokyány, znižuje zápalové faktory a tiež riziko srdcových ochorení a niektorých druhov rakoviny. Tieto antioxidanty sa spájajú tiež s lepším zdravím mozgu, pomáhajú chrániť pred mentálnym úpadkom súvisiacim s vekom.
          • Bobuľové ovocie môžete pridať do jogurtu, tvarohu, či kaše. Môžete si pripraviť chutný koktejl, alebo ich zjesť len tak, samotné.
          Video Player is loading.
          Stream Type LIVE
          Current Time 0:00
          Duration 0:00
          Remaining Time 0:00
          Loaded: 0%
           
            • Chapters
            • descriptions off, selected
            • captions and subtitles off, selected

            Vajíčka

            Zdroj: shutterstock

            Vajíčka sú zdrojom cholínu, ktorý je dôležitý pre zdravie mozgu a pečene.

            • Sú jednoduché na prípravu a majú tú správnu výživu. Obsahujú množstvo bielkovín, ktoré podporujú svalovú syntézu.
            • Udržujú pocit sýtosti, pretože trávenie bielkovín trvá istý čas.Vaječné žĺtky obsahujú antioxidanty luteín a zeaxantín.
            • Tie pomáhajú predchádzať ochoreniam očí ako je sivý zákal a makulárna degenerácia.
            • Vajíčka sú tiež zdrojom cholínu, ktorý je dôležitý pre zdravie mozgu a pečene.
            • Vajíčka nezvyšujú hladinu cholesterolu a niektoré vedecké štúdie tvrdia, že majú mierne ochranný účinok proti srdcovým chorobám. Ale treba sa vyvarovať príprave vajíčok so slaninou či párkami. Radšej k nim treba pridať celozrnný chlieb, zeleninu, ktorú môžete aj podusiť.

            Náš tip na sýte víkendové raňajky: Pripravte si chlieb obalený v rozšľahanom vajíčku s trochou mlieka, štipkou soli a bylinkami. Medzi dva chleby môžete dať plátok syra a šunky. Podávajte so strateným vajíčkom alebo volským okom.

            Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

            Celozrnné toasty

            Zdroj: Shutterstock

            Celozrnné toasty s avokádom a cottage cheesom.

            • Keď chcete niečo jednoduché, vyskúšajte celozrnné toasty. Obsahujú veľa vlákniny a komplexných sacharidov, ktoré nezvyšujú hladinu cukru príliš rýchlo a trávia v celku pomaly. Môžete si k nim vymyslieť rôzne nátierky a prílohy.
            • Skúste ich s praženicou a paradajkami, s avokádom, s cottage cheesom, s tuniakom, s plátkami morčacieho alebo kuracieho mäsa, s vajíčkovým šalátom. Skúsiť môžete aj pečenú fazuľu, figy s medom či arašidové maslo s banánom. Vhodné môžu byť aj naklíčené obilniny, ktoré zvyšujú podiel vlákniny a bielkovín.

            Cottage cheese

            Zdroj: Shutterstock

            Konzumáciou nízkotučného tvarohu podporíte regeneráciu pečene.

            • Má vysoký obsah bielkovín a prináša pocit plnosti. Jeden z výskumov priniesol správu, že cottage cheese a tvaroh je rovnako sýty a uspokojujúci ako vajíčka.
            • Je nízkokalorický a teda vhodný pri chudnutí. Cottage cheese sa hodí s bobuľovým ovocím či broskyňami, alebo s paradajkami, uhorkami, chia semienkami, ľanovými semienkami alebo domácim müsli.
            Video Player is loading.
            Stream Type LIVE
            Current Time 0:00
            Duration 0:00
            Remaining Time 0:00
            Loaded: 0%
             
              • Chapters
              • descriptions off, selected
              • captions and subtitles off, selected

              Orechy

              Zdroj: Shutterstock

              Domáce orechové musli

              • Mnohé druhy orechov majú vysoký obsah horčíka, draslíka, selénu a zdravých mononenasýtených tukov.
              • Sú výborným zdrojom antioxidantov. Hoci majú orechy vysoký počet kalórií, výskum naznačil, že telo z nich nevstrebáva všetok tuk. Napríklad z mandlí a vlašských orechov telo spotrebuje len 80 percent kalórií.
              • Orechy tiež podporujú pocit sýtosti pre vysoký obsah bielkovín, vlákniny a tukov a pomáhajú pri regulácii hmotnosti. Môžu tiež zlepšiť zdravie srdca a mozgu.
              • Orechmi môžete ochutiť grécky jogurt, ovsenú kašu či cottage cheese, prípadne si dať len za hrsť surových.
              • Môžete ich daj aj do cesta na medovníky.

              Náš tip: Na raňajky si ku káve môžete pochutiť na orechovo-jablkových rožtekoch.

              Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

              Jablkovo-orieškové rožteky

              Video Player is loading.
              Stream Type LIVE
              Advertisement
              Current Time 0:00
              Duration 0:00
              Remaining Time 0:00
              Loaded: 0%
                • Chapters
                • descriptions off, selected
                • subtitles off, selected
                Exkluzívna kuchyňa Barbory Krajčírovej: Pozrite tie vychytávky

                Ovocie

                Zdroj: Shutterstock

                Niektoré druhy ovocia pomáhajú predchádzať mnohým druhom rakoviny.

                • Ak máte na raňajky chuť len na niečo malé, skúste siahnuť po ovocí. Má relatívne nízky obsah kalórií, obsahujú množstvo vlákniny a jednoduché cukry. Práve vláknina pomáha telu spomaľovať vstrebávanie cukrov, čím poskytuje stály zdroj energie.
                • Ovocie vám dodá vitamíny a minerály. Mnoho druhov ovocia obsahuje vitamín C, ktorý pôsobí ako antioxidant a je dôležitý pri ochrane pokožky. Banány, pomaranče, melóny, papája či mango obsahujú množstvo draslíka.
                • Okrem toho ovocie poskytuje množstvo polyfenolových zlúčenín a antioxidantov v závislosti od svojej farby.
                • Konzumácia ovocia prináša výhody ako zníženie rizika srdcových ochorení a rakoviny, môže znížiť mieru depresie, podporuje zdravé starnutie a lepšie zdravie čriev.
                • Na raňajky je možné ovocie kombinovať s potravinami, ktoré obsahujú väčšie množstvo bielkovín, ako sú vajíčka, grécky jogurt, tvaroh, či cottage cheese.
                Video Player is loading.
                Stream Type LIVE
                Current Time 
                Duration 
                Remaining Time 
                Loaded: 0%
                 
                  • Chapters
                  • descriptions off, selected
                  • captions and subtitles off, selected

                  Proteínové raňajky

                  Zdroj: Shutterstock

                  Raňajkový kokteil si môžete pripraviť zo zázvoru.

                  • Skúste napríklad proteínové kokteily, alebo smoothie. Skúste si vybrať s množstva dostupných proteínových práškov.
                  • Najbežnejšie sú srvátkový a hrachový proteín. Obsahujú bielkoviny, ktoré sú dôležité pre mnohé telesné funkcie.
                  • Podporujú zdravú pokožku, vlasy a udržujú svalovú hmotu. Znižujú pocit hladu a podporujú pocit sýtosti.

                  Zelený čaj

                  Zdroj: Shutterstock

                  Lepšie trávenie a relax. Zeleným čajom začnite svoj deň.

                  • Na naštartovanie dňa niekedy stačí aj čaj. Ten zelený vás dokáže vzpružiť, obsahuje kofeín, ktorý zlepšuje bdelosť a náladu.
                  • Jedna šálka obsahuje 37 až 70 mg kofeínu, čo je približne polovica množstva v rovnakej porcii kávy.
                  • Obsahuje tiež L-theanín, ktorý pôsobí upokojujúco, znižuje nervozitu, úzkosť, môže zlepšiť náladu a ráno vás vyzbrojí na boj proti voľným radikálom.
                  • Obsahuje antioxidant, ktorý chráni pred srdcovými chorobami, cukrovkou 2. typu a mentálnym úpadkom. Posilňuje imunitu a pomáha telu v regenerácii.

                  Káva

                  Zdroj: Shutterstock

                  Kávu radšej až po malých raňajkách.

                  • Pokiaľ začínate deň kávou, treba dávať pozor. Káva na lačno nie je najlepší nápad. Má síce vysoký obsah kofeínu, ktorý podporuje bdelosť, zvyšuje fyzickú a psychickú výkonnosť, zlepšuje náladu, ale obsahuje aj kyselinu chlorogenovú a látky vzniknuté pri pražení kávy a tie môžu dráždiť žalúdočnú sliznicu a zvyšujú vylučovanie žalúdočných štiav.
                  • Preto je najlepšie začať deň aspoň pohárom vody, ktorý pripraví tráviaci trakt na proces trávenia. Potom treba pol hodinku počkať, niečo malé zjesť a až potom si dať kávu. Až potom môže byť káva pre vás prospešná. Okrem kyseliny chlorogenovej obsahuje aj kyselinu kávovú a diterpény, ktoré majú protizápalové a antioxidačné vlastnosti.
                  • Pravidelné pitie kávy prináša zdravotné výhody. Znižuje riziko srdcových ochorení, cukrovky 2. typu, obezity, ochorení pečene, Parkinsonovej choroby, niektorých druhov rakoviny a aj úmrtí.
                  • Opatrnosť je na mieste v tehotenstve a pri pridávaní cukru do kávy, ktorý so sebou prináša zdravotné riziká.

                  Cez sviatky si dajte na raňajky dobrý koláčik: