objednať časopis
všetky kategórie

Miluje ich celá vaša rodina a vždy sa po nich zapráši? Palaciniek nie je nikdy dosť! Pripravte ich zakaždým trocha iné...

ZAPEKANÉ PALACINKY

Zapekané palacinky skvele chutia i vyzerajú.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

6-8 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 15-20 MINÚT

Potrebujete:

NA CESTO:

  • 3 stredne veľké jablká
  • 350 ml vody
  • 2 vajcia
  • 200 g špaldovej múky
  • 1 lyžičku oleja + olej na potretie panvice 

NA PLNKU:

  • 3 stredne veľké jablká
  • 1 lyžicu masla
  • za hrsť sušených hrozienok
  • štipku mletej škorice

NA POLIATIE:

  • 30 g masla + na vymazanie formy
  • 3 lyžice trstinového cukru
  • 2 vajcia
  • mletú škoricu 

POSTUP

  1. Pripravte plnku: Očistené jablká nakrájajte na menšie kocky a dajte k rozpustenému maslu v panvici. Pridajte hrozienka a spolu na miernom ohni orestujte, aby jablká trochu zmäkli. Pre príjemnú chuť a vôňu primiešajte štipku škorice a odstavte.
  2. Pripravte cesto: Očistené jablká rozkrájajte na menšie kúsky a so 100 ml vody na jemno rozmixujte. Pridajte ostatné ingrediencie a vymiešajte hladké cesto.
  3. Rozpálenú panvicu potrite olejom, nalejte za jednu naberačku cesta, zakrúžte panvicou, aby sa hmota rozliala po celej ploche, a upečte na oboch stranách do zlatista.
  4. Každú palacinku naplňte restovanými jablkami, zrolujte a nakrájajte na niekoľko približne rovnakých kúskov tak, aby sa na výšku zmestili do panvice alebo zapekacej formy s priemerom približne 20 cm.
  5. Na zaliatie palaciniek rozpustite maslo s 2 lyžicami cukru. Nechajte trochu vychladnúť a potom v ňom rozmiešajte vajcia. Zmesou zalejte palacinky a poprášte ich škoricou zmiešanou so zvyšným cukrom. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C približne 15-20 minút.

Chcete vyskúšať niečo iné? DNES urobte pohánkové lievance >>>

Čítajte viac
Recept na tip-top raňajky: Pohánkové LIEVANCE S MEDOM pripravíte aj v zhone

Viac receptov je na ďalšej strane >>>