Doprajte si luxusné RAŇAJKY: Domáce žemle a BENEDIKTÍNSKE VAJÍČKO
Čaká vás náročný deň? Tak si treba dopriať poriadne raňajky. Benediktínske vajíčko na domácej špaldovej žemli vystlanej špenátom vám vyčaruje luxusný začiatok dňa.
- 70 min.
- porcie: 4
- Stredná
Suroviny
Na špaldové žemličky:
- 250 ghladkej špaldovej múky
- 125 gcelozrnnej špaldovej múky
- 125 gpšeničnej (alebo inej) krupice
- 1 ksvrecko instantného droždia (7 g)
- 2 lyžiceolivového oleja
- 1 lyžicacukru
- 1 lyžicasoli
- 300 mlvlažnej vody
Na holandskú omáčku:
- 200 gmasla
- 3 ksžĺtky
- 1 lyžicacitrónovej šťavy
- 1 kssoľ, mleté čierne korenie
- 1 ksmleté čili
Na špenát:
- 250 gčerstvého špenátu
- 1 ksstrúčik cesnaku
- 1 kssoľ, mleté čierne korenie
- 1 ksolivový olej
Na servírovanie:
- pár kstenkých plátkov opečenej šunky
- 12 ksprepeličích vajec (alebo 4 slepačie) opečené na volské oká
- 1 ksmleté čierne korenie
- 1 ksmletá červená paprika
Postup
krok
Zo surovín na žemličky vypracujte vláčne a nelepivé cesto. Nechajte prikryté nakysnúť. Odvážte 20 rovnako veľkých kúskov cesta, vytvarujte placky s priemerom asi 8 cm. Nechajte ešte pár minút nakysnúť a opekajte z oboch strán na naolejovanej panvici (spolu asi 5 minút).
krok
Urobte holandskú omáčku: Maslo roztopte na najnižšom stupni ohrevu sporáka. Zlejte číry maslový tuk a udržujte ho v teple. Nad parou vyšľahajte žĺtky so štipkou soli a s citrónovou šťavou do hustej peny. Odstavte a pomaly vmiešajte maslový tuk. Omáčku dochuťte soľou, korením, citrónovou šťavou, prípadne mletým čili. Udržujte v teple.
krok
Špenát preberte a umyte, hrubé stonky odstráňte. Na vyhriatej panvici dohneda opečte na oleji strúčik cesnaku rozpučený plochou stranou noža. Cesnak vyberte, vložte do panvice očistený špenát, osoľte, okoreňte a nechajte teplom zvädnúť. Odložte bokom a keď trochu vychladne, papierovou utierkou z neho odstráňte prebytočnú vodu.
krok
Pre každého jedáka dajte na tanier opečenú chlebovú žemličku, na ňu uložte dusený cesnakový špenát, opečenú šunku, volské oko a porciu polejte holandskou omáčkou. Okoreňte, posypte červenou paprikou a môžete podávať.
Najnovšie video
Odporúčame vám
Výtvory z našej kuchyne
zobraziť viac
Jablkové galetky so slaným karamelom: Doprajete si tento pôžitok?

Kysnutý koláč so slivkami: Je snáď niečo lepšie?
