KREHKÝ MREŽOVNÍK S DROBNÝM OVOCÍM
12 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 35 MINÚT
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
POTREBUJETE:
Na cesto:
- 600 g hladkej múky
- 150 g masla
- 2 vajcia
- 200 ml mlieka
- 100 g práškového cukru
- štipka soli
- 1 balíček kypriaceho prášku
Na plnku:
- 1 balíček vanilkového pudingu
- 500 ml mlieka
- 3-4 lyžice kryštálového cukru
- 3-4 lyžice pomletých piškót
- 3-4 lyžice pomletých vlašských orechov
- 1 kg drobného ovocia (černice, maliny, čučoriedky, čierne aj červené ríbezle)
- 1 vajce na potretie
POSTUP:
- Najskôr uvarte puding s 500 ml mlieka a cukrom, aby vychladol. Odstavte ho a prikryte potravinovou fóliou, nech sa na ňom netvorí kožka.
- Urobte cesto: Vypracujte ho zo všetkých surovín a rozdeľte na polovicu. Jednu polovicu vyvaľkajte a vyložte ňou plech, aby cesto pretŕčalo 3-4 mm cez okraj. Potom ho posypte mletými piškótami a orechmi. Na ne nalejte puding a rovnomerne ho rozotrite. Posypte drobným ovocím.
- Druhú polovicu cesta rozvaľkajte na hrúbku asi 3 mm a rozrežte na pásiky široké 1 cm. Na ovocí z nich vytvorte mriežku. Potrite ju rozšľahaným vajcom a koláč pečte v rúre vyhriatej na 170 °C asi 35 minút. Nechajte ho aspoň pol hodiny chladnúť a môžete krájať.
Na ďalšej strane nájdete recept na jednoduchý koláč s džemom >>>