objednať časopis
všetky kategórie

Ak sa ich neviete dojesť, vitajte v klube! Vyskúšajte ich varené, dusené, pečené či grilované, v tých najrôznejších kombináciách.

Švábka, erteple, bandurky...

Nové zemiaky
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Stále sú to tie isté zhrubnuté dužinaté hľuzy rastliny s botanickým názvom ľuľok zemiakový. Na Liptove a na Orave švábka, na Záhorí zemáky i erteple, na Gemeri kromple, na Spiši a Zemplíne bandurky, na Považí krumple... Sú azda najvšestrannejšie používanou surovinou v našej kuchyni počas celého roka. No aj tak sa všetci najviac tešíme na tie „nové“! Tie sa rozdeľujú na veľmi skoré a skoré, ktoré sa zberajú od júna do začiatku augusta. Majú lahodnú maslovú chuť, ktorá vynikne, najmä ak ich varíte v šupke. Po ošúpaní ich polejte maslom a posypte čerstvou petržlenovou vňaťou.

Článok s receptami pokračuje >>>