Alena a Tatiana Mikušové z rybárstva Kulháň

Kulháň - pečené pstruhy. Agroturistické zariadenie v obci Zlatníky, kde sa špecializujú na predaj čerstvých pstruhov a ich prípravu pečením na dreve.
Zdroj: MATEJ KALINA

Pani Alenu to vďaka manželovi, lesnému inžinierovi, zavialo pred vyše tridsiatimi rokmi na horskú usadlosť. Samota neďaleko Duchonky ako stvorená na agroturistiku s parádnym kulinárskym zážitkom! Keď človek vyjde po rokoch z laboratória na čerstvý vzduch, dobre mu to prevet­rá hlavu. A tak vyštudovaná potravinárka začala neskôr na kolene budovať pstruháreň s malým rybníkom a predajom živých rýb.

Takto vám údené pstruhy na Kulháni naservírujú.
Takto vám údené pstruhy na Kulháni naservírujú.
Zdroj: MATEJ KALINA

„Prvých päť rokov sme ľudí horko-ťažko presviedčali jesť ryby,“ spomína na neľahké začiatky malej rodinnej farmy Alena Mikušová. „Nejedávali ich preto, lebo ich nevedeli sami pripraviť. Postupne som ich učila grilovať pstruhy na drevenom uhlí".

Článok s receptami pokračuje na ďalšej strane >>>