V 25 prípadoch išlo o otravu u detí. Pre TASR to priblížila vedúca NTIC Silvia Plačková. Neskúseným hubárom odporúča zbierať len hríbovité huby, ktoré majú na spodnej časti klobúka rúrky. na túto tému upozornil aj článok v časopise Poľovníctvo a rybárstvo.
Nepodceňujte ťažkosti!
Niekoľko otrávení sa zaznamenalo konzumáciou muchotrávky zelene. Neskúsení hubári si muchotrávku zelenú, bielu alebo končistú ľudia najčastejšie zamieňajú s bedľami, šampiňónmi a zelenými plávkami.
Muchotrávka zelená obsahuje toxín amanitín, ktorý závažne poškodzuje pečeň. Medzi prvé príznaky otravy patria tráviace ťažkosti, ktoré môžu trvať niekoľko dní. "Po tejto fáze môže nasledovať takzvané štádium zdanlivého uzdravovania, keď sa človek cíti lepšie. Práve vtedy sa ľudia rozhodnú, že nepôjdu k lekárovi. Ale táto fáza je len dočasná," upozornila Silvia Plačková. V ďalšej fáze dochádza k poškodeniu pečene, žltačke, zlyhávaniu pečene a obličiek. "Pri neliečenej otrave alebo neskoro začatej liečbe nastáva smrť," doplnila. Radí preto nepodceňovať prvé príznaky a vyhľadať lekára.
Na ďalšej strane nájdete zásadnú radu, aké huby treba zberať >>>