Reklama

Názor odborníkov na GRILOVANIE: Pozor, nemusí to byť zdravé!

Grilovačka nemusí byť zdravá.

Zdroj: SHUTTERSTOCK

Reklama

Pri grilovaní mäsa pri vysokých teplotách alebo na otvorenom ohni môžu vznikať škodlivé chemické látky, ktoré sú, žiaľ, spájané aj s rakovinou. Čo s tým?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Jedzte MÄSO podľa horoskopu: Pozrite, aké sa najviac hodí k vášmu znameniu!
    Zdroj: NMH

    Pri grilovaní mäsa pri vysokých teplotách alebo na otvorenom ohni môžu vznikať škodlivé chemické látky nazývané heterocyklické amíny (HCA) a polycyklické aromatické uhľovodíky (PAH).

    Tieto látky sú spojené so závažnými ochoreniami vrátane rakoviny, ako upozorňuje doktor Darin Detwiler, ktorý sa problematikou zaoberá. „HCA a PAH sú potenciálne karcinogény, čo znamená, že môžu zvyšovať riziko vzniku rakoviny,“ vysvetľuje Dr. Detwiler.

    Napriek tomu je pravdepodobné, že občasné grilovanie vášmu zdraviu výrazne neuškodí, naznačujú odborníci.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Grilovaný baklažán, mäsové guľky a jogurtová omáčka: To je kombinácia na zavŕšenie leta!

      Ako vznikajú riziká pri grilovaní mäsa? 

      V svalovine, ako je hovädzie, bravčové, ryby a hydina, sa pri príprave na vysokom ohni alebo priamom plameni môžu tvoriť HCA a PAH. Čím dlhšie a na vyššej teplote sa mäso griluje, tým viac HCA sa tvorí.

      Na druhej strane PAH vznikajú inak; vznikajú, keď tuky a šťavy z mäsa kvapkajú na plamene a vytvárajú dym, ktorý tieto chemikálie prichytáva na povrchu mäsa. Pozoruhodné je, že PAH sú prítomné aj v cigaretovom dyme a vo výfukových plynoch áut. Dr. Detwiler zdôraznil:

      „Konzumácia týchto chemikálií vedie k ich metabolizácii na zlúčeniny, ktoré môžu poškodiť DNA a potenciálne spôsobiť rakovinu.“ Zaujímavé je, že sa to netýka len mäsa. Grilovaná zelenina, chlieb a dokonca aj marshmallow môžu tvoriť PAH, ak sa zuhoľnatejú. „Riziko z týchto potravín je nižšie ako z mäsa, ale existuje,“ dodal.

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Zlaté rybky: Upečte ich alebo ugrilujte podľa našich tipov

        Zdroj: shutterstock

        Grilovať mäso je rizikovejšie ako grilovať zeleninu.

        Záleží na veku aj na druhu mäsa

        Faktory, ako sú genetika, existujúce zdravotné ťažkosti a vek, môžu ovplyvniť spôsob, akým telo spracúva tieto chemické látky, čo môže zvýšiť náchylnosť na ich škodlivé účinky. Okrem toho záleží aj na druhu mäsa.

        Napriek známej tvorbe karcinogénnych látok sú dôkazy, ktoré priamo spájajú grilovanie so zvýšeným rizikom rakoviny, zmiešané. Niektoré štúdie spájajú vysokú konzumáciu dobre prepečeného alebo grilovaného mäsa s určitými druhmi rakoviny, zatiaľ čo iné nezistili žiadne významné súvislosti.

        Doktorka Marion Nestleová, odborníčka na výživu, poznamenala: „Riziko z jednorazového vystavenia je pomerne malé, ale pri častom vystavení sa kumuluje.“ Takže opäť staré známe: Všetkého veľa škodí.

        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Ešte lepší ako mäso: Syr halloumi je perfektná surovina na grilovanie!
          Zdroj: NMH

          Ako bezpečne grilovať?

          Zdroj: Shutterstock

          Všetko s mierou. S grilovaním to veľmi nepreháňajte.

          Aj keď grilovanie môže zvýšiť vaše vystavenie škodlivým chemikáliám, existujú spôsoby, ako tieto riziká zmierniť.

          Ak si osvojíte bezpečnejšie postupy grilovania a budete si vedomí rizík, môžete si grilovanie užívať a chrániť svoje zdravie. Dr. Detwiler vyzýva všetkých, aby sa „zamerali na minimalizáciu vystavenia škodlivým zlúčeninám prostredníctvom starostlivých postupov pri príprave jedla“.

          • Dajte prednosť plynovému grilu, ktorý horí čistejšie ako drevené uhlie, môže znížiť škodlivé emisie.
          • Predchádzajte kvapkaniu masti do pahreby odrezaním prebytočného tuku a používaním tácok, napríklad hliníkovej fólie.
          • Vyberajte si chudé kusy mäsa a vyhýbajte sa nadmernému pečeniu.
          • Mäso často obracajte, aby ste zabránili jeho zuhoľnateniu, a orezávajte všetky zuhoľnatené časti.
          • Zvýšte podiel grilovanej zeleniny v jedlách, pretože všeobecne je menej škodlivá.

            Recept na zdravú grilovanú dobrotu je na ďalšej strane >>>
          Video Player is loading.
          Stream Type LIVE
          Advertisement
          Current Time 0:00
          Duration 0:00
          Remaining Time 0:00
          Loaded: 0%
            • Chapters
            • descriptions off, selected
            • subtitles off, selected
            Marcel Ihnačák nám dal RECEPT na ŠPÍZY SO SYROM A OVOCÍM
            Zdroj: NMH

            Zdroj: Matej Kalina

            Hoci by vás vôňa bylinkového masla zvádzala potierať ním rybu už pred grilovaním, určite jej odolajte. Zhorelo by.

            Grilovaný pstruh s bylinkovým maslom, cuketou a paprikami

            1 PORCIA, PRÍPRAVA 15 MINÚT, PEČENIE 15 MINÚT

            Potrebujete:

            • 1 pstruh

            Na bylinkové maslo:

            • 80 g masla
            • čerstvý tymian, rozmarín, petržlenová vňať a pažítka

            Na podávanie:

            • cuketa, farebná paprika, cesnak, cibuľa a šampiňóny na grilovanie
            • soľ, korenie
            • olivový olej

            POSTUP:

            1. Najprv pripravte bylinkové maslo: Rozpustené maslo iba dobre vymiešajte s bylinkami, osoľte a okoreňte.
            2. Pstruha umyte, osušte a nasoľte zvnútra aj zvonka. Grilujte na rošte asi 15 minút. Ak ho pečiete doma, najprv ho sprudka opečte na rozohriatej panvici a potom dopekajte v rúre pri teplote 220 °C 8-9 minút. Asi minútu pred koncom potrite rybu bylinkovým maslom.
            3. Všetku zeleninu pokvapkanú olivovým olejom ugrilujte a nakoniec ochuťte soľou a korením. Grilovaného pstruha servírujte s pripravenou zeleninou.