Reklama

Nazbierajte ŠÍPKY a pripravte z nich tieto RECEPTY: Je to pre vaše ZDRAVIE

Šípky.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Nepremeškajte sezónu šípok! Pozrite, čo všetko si z nich môžete pripraviť.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Poďte s nami piecť neobyčajné JABLKOVÉ DEZERTY: Tieto sú božské!

    Šípky zbierali už naše babičky a pripravovali z nich rôzne pochúťky, nápoje, omáčky ku zverine, ale aj polievky. Krásne červené alebo oranžové šípky obsahujú veľa vitamínu C. Karotény a lykopén dávajú šípkam nielen ich krásnu farbu, ale sú aj silné antioxidanty znižujúce riziko rakoviny a srdcovo-cievnych chorôb, pripomína portál Zdravie.

    10 dôvodov, prečo staviť na šípky

    1. Pôsobia ako prevencia proti infekciám a nachladnutiu
    2. Pomáhajú pri kŕčových žilách a spevňujú cievy
    3. Zlepšujú zásobovanie buniek kyslíkom
    4. Upokojujú nervy
    5. Zvyšujú schopnosť sústrediť sa
    6. Posilňujú sexuálny apetít a potenciu
    7. Znižujú riziko infarktu myokardu a rakoviny prostaty
    8. Zabraňujú vzniku paradentózy a zápalu ďasien
    9. Pôsobia protizápalovo
    10. Pôsobia proti kožným chorobám

    Nazbierať si ich môžete na čaj alebo si z nich pripraviť sirup, víno, olej či vynikajúci džem. 

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Čo s FIGAMI? Šupnite ich do týchto SLADKÝCH I SLANÝCH RECEPTOV

      Šípkový sirup

      Rozdrvené šípky zalejte studenou vodou a nechajte 12 hodín lúhovať. Tekutinu preceďte a na liter šťavy pridajte kilo cukru. Podľa chuti okyslite šťavou z citróna. Sirup povarte a po rozliatí do fliaš ešte sterilizujte.

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Naše najlepšie RECEPTY ZO SLIVIEK: Tieto dobroty milujeme

        Šípkový džem

        Zdroj: Shutterstock

        Pri očistení šípok pracujte v rukaviciach a majte odev s dlhými rukávmi. Chĺpky totiž nepríjemne svrbia a pichajú.

        Na jeho prípravu potrebujete: 

        • 1 kg očistených šípok
        • 1 500 ml vody 
        • 500 g cukru 
        • šťavu z 1 citróna

        Šípky nahrubo nasekajte, zalejte vodou a varte do zmäknutia. Zmes rozmixujte a prepasírujte cez jemné sitko. Na prípravu džemu postačí pridať na liter šípkovej drene pol kila cukru a šťavu z 1 citróna. 

        Sušené šípky na čaj

        Zdroj: Shutterstock

        Zrelosť plodu zistíte tak, že ho jemne stlačíte. Ak je na dotyk šípka úplne tvrdá, ešte nie je dozretá a treba ešte počkať.

        Na sušenie zbierajte výrazne sfarbené, tvrdé plody. Sušte ich pri teplote do 50 °C, aby nezhnedli a nestratili vitamíny. Uskladňujte ich v uzavretej nádobe na tmavom mieste. Každý rok si robte nové zásoby.

        Už ste počuli náš podcast?

        Šípkové víno

        Zdroj: Shutterstock

        Chuťovo pripomína chuťovo silné južné hroznové vína.

        Na kilo šípok potrebujete kilo cukru a tri litre vody. Nádobu prekryte gázou a previažte, neskôr na vrch pridajte pergamenový papier a nechajte tri až štyri mesiace kysnúť. Víno je hotové, keď šípky klesnú na dno.

        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
         
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • captions and subtitles off, selected

          Šípkový olej

          Zdroj: Shutterstock

          Šípky obsahujú veľa vitamínu A a antioxidantov, čo z nich robí skvelú ingredienciu v domácej kozmetike.

          Pomleté šípky zalejte kvalitným rastlinným olejom a nechajte macerovať 10 až 14 dní a potom preceďte. Okrem skvelých kozmetických účinkov olej pomôže pri kožných chorobách, preležaninách, urýchli hojenie zlomenín.

          Čítajte viac z Dobrého jedla: