Nazbierajte ŠÍPKY a pripravte z nich tieto RECEPTY: Je to pre vaše ZDRAVIE
25. 9. 2023, 21:07 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:31)

Zdroj: Shutterstock
Nepremeškajte sezónu šípok! Pozrite, čo všetko si z nich môžete pripraviť.

Šípky zbierali už naše babičky a pripravovali z nich rôzne pochúťky, nápoje, omáčky ku zverine, ale aj polievky. Krásne červené alebo oranžové šípky obsahujú veľa vitamínu C. Karotény a lykopén dávajú šípkam nielen ich krásnu farbu, ale sú aj silné antioxidanty znižujúce riziko rakoviny a srdcovo-cievnych chorôb, pripomína portál Zdravie.
10 dôvodov, prečo staviť na šípky
- Pôsobia ako prevencia proti infekciám a nachladnutiu
- Pomáhajú pri kŕčových žilách a spevňujú cievy
- Zlepšujú zásobovanie buniek kyslíkom
- Upokojujú nervy
- Zvyšujú schopnosť sústrediť sa
- Posilňujú sexuálny apetít a potenciu
- Znižujú riziko infarktu myokardu a rakoviny prostaty
- Zabraňujú vzniku paradentózy a zápalu ďasien
- Pôsobia protizápalovo
- Pôsobia proti kožným chorobám
Nazbierať si ich môžete na čaj alebo si z nich pripraviť sirup, víno, olej či vynikajúci džem.

Šípkový sirup
Rozdrvené šípky zalejte studenou vodou a nechajte 12 hodín lúhovať. Tekutinu preceďte a na liter šťavy pridajte kilo cukru. Podľa chuti okyslite šťavou z citróna. Sirup povarte a po rozliatí do fliaš ešte sterilizujte.

Šípkový džem
Zdroj: Shutterstock
Pri očistení šípok pracujte v rukaviciach a majte odev s dlhými rukávmi. Chĺpky totiž nepríjemne svrbia a pichajú.
Na jeho prípravu potrebujete:
- 1 kg očistených šípok
- 1 500 ml vody
- 500 g cukru
- šťavu z 1 citróna
Šípky nahrubo nasekajte, zalejte vodou a varte do zmäknutia. Zmes rozmixujte a prepasírujte cez jemné sitko. Na prípravu džemu postačí pridať na liter šípkovej drene pol kila cukru a šťavu z 1 citróna.
Sušené šípky na čaj
Zdroj: Shutterstock
Zrelosť plodu zistíte tak, že ho jemne stlačíte. Ak je na dotyk šípka úplne tvrdá, ešte nie je dozretá a treba ešte počkať.
Na sušenie zbierajte výrazne sfarbené, tvrdé plody. Sušte ich pri teplote do 50 °C, aby nezhnedli a nestratili vitamíny. Uskladňujte ich v uzavretej nádobe na tmavom mieste. Každý rok si robte nové zásoby.
Už ste počuli náš podcast?
Šípkové víno
Zdroj: Shutterstock
Chuťovo pripomína chuťovo silné južné hroznové vína.
Na kilo šípok potrebujete kilo cukru a tri litre vody. Nádobu prekryte gázou a previažte, neskôr na vrch pridajte pergamenový papier a nechajte tri až štyri mesiace kysnúť. Víno je hotové, keď šípky klesnú na dno.

Šípkový olej
Zdroj: Shutterstock
Šípky obsahujú veľa vitamínu A a antioxidantov, čo z nich robí skvelú ingredienciu v domácej kozmetike.
Pomleté šípky zalejte kvalitným rastlinným olejom a nechajte macerovať 10 až 14 dní a potom preceďte. Okrem skvelých kozmetických účinkov olej pomôže pri kožných chorobách, preležaninách, urýchli hojenie zlomenín.
Čítajte viac z Dobrého jedla: