Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Poďte s nami piecť neobyčajné JABLKOVÉ DEZERTY: Tieto sú božské!
Šípky zbierali už naše babičky a pripravovali z nich rôzne pochúťky, nápoje, omáčky ku zverine, ale aj polievky. Krásne červené alebo oranžové šípky obsahujú veľa vitamínu C. Karotény a lykopén dávajú šípkam nielen ich krásnu farbu, ale sú aj silné antioxidanty znižujúce riziko rakoviny a srdcovo-cievnych chorôb, pripomína portál Zdravie.
10 dôvodov, prečo staviť na šípky
Pôsobia ako prevencia proti infekciám a nachladnutiu
Pomáhajú pri kŕčových žilách a spevňujú cievy
Zlepšujú zásobovanie buniek kyslíkom
Upokojujú nervy
Zvyšujú schopnosť sústrediť sa
Posilňujú sexuálny apetít a potenciu
Znižujú riziko infarktu myokardu a rakoviny prostaty
Zabraňujú vzniku paradentózy a zápalu ďasien
Pôsobia protizápalovo
Pôsobia proti kožným chorobám
Nazbierať si ich môžete na čaj alebo si z nich pripraviť sirup, víno, olej či vynikajúci džem.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Čo s FIGAMI? Šupnite ich do týchto SLADKÝCH I SLANÝCH RECEPTOV
Šípkový sirup
Rozdrvené šípky zalejte studenou vodou a nechajte 12 hodín lúhovať. Tekutinu preceďte a na liter šťavy pridajte kilo cukru. Podľa chuti okyslite šťavou z citróna. Sirup povarte a po rozliatí do fliaš ešte sterilizujte.
Šípky nahrubo nasekajte, zalejte vodou a varte do zmäknutia. Zmes rozmixujte a prepasírujte cez jemné sitko. Na prípravu džemu postačí pridať na liter šípkovej drene pol kila cukru a šťavu z 1 citróna.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Černicové hody: Torta, roláda, mafiny a ďalšie RECEPTY S ČERNICAMI teaser
Sušené šípky na čaj
Zdroj: Shutterstock
Zrelosť plodu zistíte tak, že ho jemne stlačíte. Ak je na dotyk šípka úplne tvrdá, ešte nie je dozretá a treba ešte počkať.
Na sušenie zbierajte výrazne sfarbené, tvrdé plody. Sušte ich pri teplote do 50 °C, aby nezhnedli a nestratili vitamíny. Uskladňujte ich v uzavretej nádobe na tmavom mieste. Každý rok si robte nové zásoby.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Čím nahradiť cukor v koláči tak, aby stále chutil.
Šípkové víno
Zdroj: Shutterstock
Chuťovo pripomína chuťovo silné južné hroznové vína.
Na kilo šípok potrebujete kilo cukru a tri litre vody. Nádobu prekryte gázou a previažte, neskôr na vrch pridajte pergamenový papier a nechajte tri až štyri mesiace kysnúť. Víno je hotové, keď šípky klesnú na dno.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Jednoduchý NEPEČENÝ CHEESECAKE! Potrebujete iba 5 surovín TEASER
Šípkový olej
Zdroj: Shutterstock
Šípky obsahujú veľa vitamínu A a antioxidantov, čo z nich robí skvelú ingredienciu v domácej kozmetike.
Pomleté šípky zalejte kvalitným rastlinným olejom a nechajte macerovať 10 až 14 dní a potom preceďte. Okrem skvelých kozmetických účinkov olej pomôže pri kožných chorobách, preležaninách, urýchli hojenie zlomenín.