Reklama

Najznámejšie ZELENINOVÉ ŠALÁTY: Máme recepty na pravé originály!

Grécky šalát.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Nič ľahšie na svete - dajte si na obed šalát! Zeleninu či strukoviny, ktoré máte práve po ruke, môžete skombinovať so syrom, vajíčkom, alebo s opečenými kúskami rybacieho, kuracieho alebo morčacieho mäsa, či s chlebom. Alebo stavte na klasiku - Coleslaw, waldorfský, grécky, Caesar, či Caprese.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Podcast Dobré jedlo pre Zdravie: Dá sa schudnúť bez počítania kalórií?

    Grécky šalát - choriatiki

    2 porcie, príprava 10 minút

    POTREBUJETE:

    • 4 väčšie paradajky
    • 1 šalátová uhorka
    • 1 zelená alebo červená paprika
    • pol červenej cibule
    • veľké olivy (čierne alebo zelené)
    • syr feta
    • sušené oregano
    • extra panenský olivový olej
    • bageta na podávanie

    POSTUP:

    1. Šalát vrstvite rovno do misky, v ktorej ho budete servírovať.
    2. Na spodok uložte nakrájané paradajky, pridajte plátky uhorky, prúžky papriky, polovičné kolieska cibule a olivy.
    3. Na zeleninu položte plátky fety, všetko polejte olivovým olejom a posypte sušeným oreganom. K šalátu podávajte bagetu.

    Takto sa pripravuje pravý grécky šalát. My ho poznáme s na kocky nakrájanou fetou alebo iným balkánskym syrom a s kúskami šalátu.

    Taliansky šalát Caprese

    2 porcie, príprava 10 minút

    POTREBUJETE:

    • 200 g mozzarelly
    • 4 väčšie mäsité paradajky
    • čerstvé lístky bazalky
    • olivový olej
    • soľ, mleté čierne korenie

    POSTUP:

    1. Paradajky a mozzarellu nakrájajte na plátky.
    2. Striedavo ich ukladajte na okrúhly plytký tanier alebo na podlhovastú misu. 
    3. Pridajte natrhané lístky bazalky. Osoľte, okoreňte podľa chuti a trocha pokvapkajte olivovým olejom. Podávajte s čerstvým chlebom alebo bagetou.

    Tento jednoduchý šalát v bielo-červeno-zelenej farbách talianskej vlajky, pochádza z Campánie. Podáva sa zvyčajne ako antipasti. Syr a paradajky (môžu byť aj cherry) sa niekedy krájajú na kocky a pokvapkajú sa balzamovým octom.

    Waldorfský šalát

    2 porcie, príprava 15 minút

    POTREBUJETE:

    • 1 menší zeler
    • soľ
    • 1 lyžica jablčného octu
    • 3 jablká
    • 1 lyžica citrónovej šťavy na pokvapkanie + do majonézy
    • za hrsť vlašských orechov
    • 2 lyžičky trstinového cukru (nemusí byť)
    • 2 lyžice majonézy alebo jogurtu či smotany
    • zelerová vňať

    POSTUP:

    1. Očistený zeler nakrájajte na rezance a vložte do vriacej vody s trochou soli a octom. Po 4 minútach sceďte a nechajte vychladnúť.
    2. Jablká nastrúhajte alebo nakrájajte na hrubo a pokvapkajte citrónovou šťavou, prípadne dochuťte cukrom. Orechy nasekajte na väčšie kusy.
    3. Majonézu zmiešajte s trochou citrónovej šťavy a primiešajte k pripraveným surovinám. Môžete ju zjemniť smotanou alebo jogurtom. Osoľte a podľa chuti okoreňte. Ozdobte zelerovou vňaťou.

    Prvý raz sa podával na plese v newyorskom hoteli Waldorf Astoria v marci 1896 a podáva sa tam dodnes. Pôvodne to bol majonézový šalát z jabĺk a zeleru. Niektorí kuchári ho podávajú v rôznych variáciách aj s bobuľami hrozna, listami šalátu a karamelizovanými vlašskými orechmi. Zeler doň môžete použiť aj surový.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Slovenské reštaurácie ho nevedia robiť: Teraz naučí CÉZAR ŠALÁT aj vás TEASER
      Zdroj: TV Markíza

      Caesar šalát

      2 porcie, príprava 30 minút

      POTREBUJETE:

      • 50 g masla
      • 1lyžica olivového oleja
      • 3 strúčiky nasekaného cesnaku
      • 2 krajce chleba
      • 1 hlávka rímskeho šalátu
      • 20-30 g parmezánu
      • soľ, korenie

      Zálievka:

      • 1 vajce
      • asi 2 lyžice oleja
      • 1 lyžica kapár
      • 10 g ančovičiek
      • trocha citrónovej šťavy
      • 1 lyžička dijonskej horčice
      • trocha nastrúhaného parmezánu
      • soľ, mleté čierne korenie

      POSTUP:

      1. V kastróliku rozpustite maslo a olej. Pridajte cesnak a krátko opečte. Chlieb nakrájajte na kocky, prelejte zmesou posypte vňaťou, soľou a korením. Pečte pri 200 °C asi 10 minút do chrumkava.
      2. Medzitým pripravte zálievku: Vajce varte asi 3 minúty a ponorte ho hneď do studenej vody. Olúpte ho a vyšľahajte spolu s nakrájanými ančovičkami, kaparami, parmezánom, citrónovou šťavou a horčicou. Postupne pomaly prilievajte olej a stále šľahajte vidličkou. Ak treba, mierne osoľte a okoreňte.
      3. Do misiek rozložte listy šalátu, chlebové krutóny a hoblinky parmezánu. Prelejte zálievkou a podávajte.

      Aj keď sa v mnohých reštauráciách tento šalát podáva s opečeným kuracím mäsom, v pôvodnej verzii z roku 1924, ktorej autorom bol taliansky šéfkuchár Caesar Cardini (vlastnil reštauráciu v Mexiku), rolu hral len rímsky šalát, krutóny a zálievka s parmezánom.

      Šalát Coleslaw

      4 porcie, príprava 15 minút4

      POTREBUJETE:

      • 600 g bielej kapusty (môžete zmiešať aj s červenou)
      • 1 lyžicu soli
      • 2 veľké mrkvy
      • 1 cibuľu
      • 250 g plnotučného bieleho jogurtu
      • 200 g majonézy
      • 2 lyžice citrónovej šťavy
      • soľ, korenie

      POSTUP:

      1. Kapustu očistite, nakrájajte na tenké pásiky alebo nastrúhajte. Pridajte soľ a zapracujte ju najlepšie rukam.
      2. Mrkvu očistite a nakrájajte alebo nastrúhajte na hrubie pásiky. Cibuľu nakrájte nadrobno.
      3. Jogurt zmiešajte s majonézou a citrónovou šťavou, dochuťte mletým čiernym korením a trochou soli. Pripravený dresing dobre premiešajte s kapustou, mrkvou a cibuľou. Nechajte aspoň 2 hodiny odstáť v chladničke v prikrytej nádobe. Potom šalát ešte podľa potreby dochuťte.

      Pôvod tohto kapustového šalátu je holandský, "koolsla" v holandštine znamená kapustový šalát.

      Osviežte sa aj týmito pochúťkami z Dobrého jedla: