Najobľúbenejšie KYSNUTÉ KOLÁČE: Teraz ich upečiete aj vy!
4. 5. 2024, 14:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:34)

Moravské koláče, buchty s posýpkou, maková bábovka či mäkučké plnené slimáky... Do ktorých z týchto koláčov by ste sa hneď pustili? Upečte si ich všetky!
Zdroj: Dobré jedlo /Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo /Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
Moravské tvarohové koláče s lekvárom
30 KUSOV, 60 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT
POTREBUJETE:
Na kvások:
- 1 kocka droždia (40 g)
- 100 ml vlažného mlieka
- 1 lyžička cukru
Na cesto:
- 250 g hladkej múky
- 250 g polohrubej múky
- pol lyžičky soli
- 100 g krupicového cukru
- 150 ml vlažného mlieka
- 2 žĺtky
- 100 g rozpusteného masla
- 1 vajce na potretie
Na plnku:
- 500 g tvarohu
- 100 g práškového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 2 žĺtky
- 30 g hrozienok
- 350 g slivkového lekváru
Na posýpku:
- 80 g polohrubej múky
- 80 g krupicového cukru
- 60 g masla
POSTUP:
- Droždie rozdrobte do vlažného mlieka, pridajte cukor a nechajte nakysnúť. Hladkú a polohrubú múku spolu so soľou preosejte a pridajte cukor. Prilejte zvyšné vlažné mlieko s rozmiešanými žĺtkami, rozpustené maslo a nakysnutý kvások. Vypracujte hladké cesto, prikryte utierkou a nechajte v teple kysnúť. Cesto rozvaľkajte na hrúbku 0,75 cm a vykrojte kolieska s priemerom asi 7 cm.
- V mise zmiešajte tvaroh s práškovým a vanilkovým cukrom, so žĺtkami a s opláchnutými hrozienkami. Do stredu kolieska dajte tvarohovú plnku, zabaľte do cesta a okraje pevne spojte. Otočte a mierne roztlačte. Koláče uložte na plech vystlaný papierom na pečenie a nechajte 10 minút kysnúť. Potom na nich prstami alebo dnom malého pohárika urobte jamky, do nich dajte slivkový lekvár.
- Múku s cukrom a maslom prstami spracujte na posýpku. Okraje koláčov potrite rozšľahaným vajcom, posypte posýpkou a pečte pri teplote 170 stupňov Celzia 15 až 20 minút.
Tvarohovú plnku pripravte tesne pred použitím, aby nepustila veľa vody.
Ak je lekvár veľmi hustý, pridajte trocha vriacej vody a dobre vymiešajte. Jeho chuť môžete vylepšiť škoricovým cukrom alebo rumom.
Maková kysnutá bábovka
12 porcií, 30 minút + kysnutie, pečenie 50 minút
POTREBUJETE:
Na kvások:
- 2 lyžičky cukru
- 30 g droždia
- 60 ml mlieka
Na cesto:
- 4 lyžice masla
- 500 g práškového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 2 žĺtky
- 600-650 g polohrubej múky (podľa potreby i viac ) + na pomúčenie dosky
- 250 ml mlieka
- soľ
- tuk na vymastenie bábovkovej formy
Na plnku:
- 250 g mletého maku
- 250 ml mlieka
- 100 g práškového cukru
- nastrúhaná kôra z 1/2 citróna
- 1 lyžička mletej škorice
- za hrsť hrozienok namočených vo vode
POSTUP:
- Z cukru, droždia a 60 ml vlažného mlieka necháme vykysnúť kvások.
- Maslo, práškový a vanilkový cukor vymiešame do penista, Pridáme žĺtky a dobre vymiešame. Do preosiatej múky v mise pridáme soľ, vymiešaný maslový základ, kvások a mlieko. Vypracujeme cesto, ktoré necháme prikryté vykysnúť.
- Pripravíme plnku: V horúcom mlieku sparíme mletý mak. Necháme trocha vychladnúť a primiešame cukor, kôru z citróna, škoricu a namočené, scedené hrozienka.
- Vykysnuté cesto rozvaľkáme na posypanej doske do obdĺžnikového tvaru, natrieme plnkou a zvinieme. Zvinuté naplnené cesto skrútime do vymastenej bábovkovej formy. Necháme 10 minút nakysnúť a v rúre predhriatej na 180 °C pečieme asi 50 minút. Necháme trocha vychladnúť, potom bábovku vyklopíme a nakrájame.
Kysnuté slimáky s tromi plnkami
8 porcií
POTREBUJETE:
Na cesto:
- 250 ml mlieka
- 1 kocka droždia
- 2 lyžice krupicového cukru
- 500 g polohrubej múky
- pol vrecka kypriaceho prášku
- 2 žĺtky
- 125 g masla
- 100 g masla na potretie plechu a na potieranie slimákov
- 1 vajce na potretie slimákov
Anketa
Pečiete kysnuté koláče?
- Dosť často87%
- Ešte len naberám odvahu12%
Hlasovanie bolo ukončené
Na tvarohovú plnku:
- 250 g tvarohu
- 2 lyžice práškového cukru
- 1 žĺtok
- 1 lyžica vanilkového extraktu
- 1 lyžica Zlatého klasu
- citrónová kôra z pol citróna
- 3 lyžice hrozienok (dobre umytých)
Na makovú plnku:
- 50 ml horúceho mlieka
- 200 g mletého maku
- 110 g práškového cukru
- 1 lyžica škorice
- pol spoon vanilkového extraktu
- 1 lyžica slivkového lekváru
Na orechovú plnku:
- 50 ml horúceho mlieka
- 200 g mletých orechov
- 110 g práškového cukru
- pol spoon vanilkového extraktu
- 1 lyžica rumu
POSTUP:
- Vo vlažnom mlieku rozmiešame droždie aj s krupicovým cukrom a necháme chvíľku rásť. Múku s kypriacim práškom, žĺtky a maslo dáme do veľkej misy, prilejeme kvások a vymiesime jemné a hladké cesto. Necháme hodinu kysnúť na teplom mieste.
- Zatiaľ pripravíme plnky. Na tvarohovú len zmiešame všetky suroviny. Makovú urobíme takto: Zohrejeme mlieko na bod varu, potom pridáme mak zmiešaný s cukrom, so škoricou a s vanilkou. Všetko dobre premiešame a odstavíme. Primiešame slivkový lekvár a necháme vychladnúť. Pri orechovej plnke postupujeme rovnako ako s makovou, len na konci prípravy pridáme namiesto lekváru rum.
- Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, môžeme s ním začať pracovať. Najprv ho rozdelíme na tri časti (alebo podľa toho, koľko máme plniek).
- Rozvaľkáme ich na dlhší obdĺžnik, potrieme plnkou, stočíme do závinu a nakrájame na slimáky široké približne 4 cm. Slimáky poukladáme na vymastený plech, no nie tesne vedľa seba.
- Potrieme ich maslom a necháme ešte 20 až 30 minút podkysnúť. Potom ich potrieme vajcom a dáme piecť do rúry pri 180 °C na 20 až 25 minút dozlatista.
Buchty so slivkovým lekvárom a mrveničkou
20 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT + KYSNUTIE, PEČENIE 30 MINÚT
POTREBUJETE:
- 250 ml vlažného mlieka
- 30 g droždia
- 100 g krupicového cukru
- 500 g hladkej múky
- 80 g roztopeného masla
- 2 žĺtky
- 100 g polohrubej múky
- 1 lyžica rumu
- kôra z 1 citróna
- pol lyžičky soli";i:10;s:26:"700 g slivkového lekváru";i:11;s:45:"50 g maslo na potieranie + maslo na vymazanie";i:12;s:30:"práškový cukor na posypanie
Na posýpku:
- 50 g masla
- 5 lyžíc hrubej múky
- 4-5 lyžíc kryštálového cukru
- pol lyžičky škorice
POSTUP:
- Na kvások dajte do misy 150 ml vlažného mlieka, pridajte droždie, lyžicu cukru a lyžicu hladkej múky. Premiešajte, zakryte a nechajte 10-15 minút vzísť kvások.
- Preložte ho do väčšej misy a pridajte zvyšné vlažné mlieko, cukor, vychladnuté roztopené maslo, žĺtky, obe múky, rum, citrónovú kôru a soľ. Vymieste hladké, jemné cesto, prikryte a nechajte kysnúť na teplom mieste približne hodinu.
- Vykysnuté cesto rozdeľte na 20 kusov. Každý kúsok rozvaľkajte na okrúhlu placku, do stredu dajte lyžicu lekváru a okraje cesta pospájajte. Vytvarujte guľôčky a buchty poukladajte zlepenými koncami nadol do pekáča alebo na plech dobre vymastený maslom. Každú buchtu tiež dobre potrite maslom, aby sa k sebe neprilepili. Buchty na plechu zakryte a nechajte ešte 30 minút podkysnúť.
- V mise zmiešajte všetky suroviny na posýpku a posypte ňou buchty. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 30 minút. Povrch musí získať krásnu zlatú farbu.
- Pred podávaním nechajte buchty trochu vychladnúť a jemne posypte práškovým cukrom.
Upečte si tiež: