Reklama

Najobľúbenejšie KYSNUTÉ KOLÁČE: Teraz ich upečiete aj vy!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
 
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions and subtitles off, selected
    Reklama

    Moravské koláče, buchty s posýpkou, maková bábovka či mäkučké plnené slimáky... Do ktorých z týchto koláčov by ste sa hneď pustili? Upečte si ich všetky!

    Moravské tvarohové koláče s lekvárom

    30 KUSOV, 60 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT

    POTREBUJETE:

    Na kvások:

    • 1 kocka droždia (40 g)
    • 100 ml vlažného mlieka
    • 1 lyžička cukru

    Na cesto:

    • 250 g hladkej múky
    • 250 g polohrubej múky
    • pol lyžičky soli
    • 100 g krupicového cukru
    • 150 ml vlažného mlieka
    • 2 žĺtky
    • 100 g rozpusteného masla
    • 1 vajce na potretie

    Na plnku:

    • 500 g tvarohu
    • 100 g práškového cukru
    • 1 balíček vanilkového cukru
    • 2 žĺtky
    • 30 g hrozienok
    • 350 g slivkového lekváru

    Na posýpku:

    • 80 g polohrubej múky
    • 80 g krupicového cukru
    • 60 g masla

    POSTUP:

    1. Droždie rozdrobte do vlažného mlieka, pridajte cukor a nechajte nakysnúť. Hladkú a polohrubú múku spolu so soľou preosejte a pridajte cukor. Prilejte zvyšné vlažné mlieko s rozmiešanými žĺtkami, rozpustené maslo a nakysnutý kvások. Vypracujte hladké cesto, prikryte utierkou a nechajte v teple kysnúť. Cesto rozvaľkajte na hrúbku 0,75 cm a vykrojte kolieska s priemerom asi 7 cm.
    2. V mise zmiešajte tvaroh s práškovým a vanilkovým cukrom, so žĺtkami a s opláchnutými hrozienkami. Do stredu kolieska dajte tvarohovú plnku, zabaľte do cesta a okraje pevne spojte. Otočte a mierne roztlačte. Koláče uložte na plech vystlaný papierom na pečenie a nechajte 10 minút kysnúť. Potom na nich prstami alebo dnom malého pohárika urobte jamky, do nich dajte slivkový lekvár.
    3. Múku s cukrom a maslom prstami spracujte na posýpku. Okraje koláčov potrite rozšľahaným vajcom, posypte posýpkou a pečte pri teplote 170 stupňov Celzia 15 až 20 minút.

    Tvarohovú plnku pripravte tesne pred použitím, aby nepustila veľa vody.
     
    Ak je lekvár veľmi hustý, pridajte trocha vriacej vody a dobre vymiešajte. Jeho chuť môžete vylepšiť škoricovým cukrom alebo rumom.

    Maková kysnutá bábovka

    12 porcií, 30 minút + kysnutie, pečenie 50 minút

    POTREBUJETE:

    Na kvások:

    • 2 lyžičky cukru
    • 30 g droždia
    • 60 ml mlieka

    Na cesto:

    • 4 lyžice masla
    • 500 g práškového cukru
    • 1 balíček vanilkového cukru
    • 2 žĺtky
    • 600-650 g polohrubej múky (podľa potreby i viac ) + na pomúčenie dosky
    • 250 ml mlieka
    • soľ
    • tuk na vymastenie bábovkovej formy

    Na plnku:

    • 250 g mletého maku
    • 250 ml mlieka
    • 100 g práškového cukru
    • nastrúhaná kôra z 1/2 citróna
    • 1 lyžička mletej škorice
    • za hrsť hrozienok namočených vo vode

    POSTUP:

    1. Z cukru, droždia a 60 ml  vlažného mlieka necháme vykysnúť kvások.
    2. Maslo, práškový a vanilkový cukor vymiešame do penista, Pridáme žĺtky a dobre vymiešame. Do preosiatej múky v mise pridáme soľ, vymiešaný maslový základ, kvások a mlieko. Vypracujeme cesto, ktoré necháme prikryté vykysnúť.
    3. Pripravíme plnku: V horúcom mlieku sparíme mletý mak. Necháme trocha vychladnúť a primiešame cukor, kôru z citróna, škoricu a namočené, scedené hrozienka.
    4. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na posypanej doske do obdĺžnikového tvaru, natrieme plnkou a  zvinieme. Zvinuté naplnené cesto skrútime do vymastenej bábovkovej formy. Necháme 10 minút nakysnúť a v rúre predhriatej na 180 °C pečieme asi 50 minút. Necháme trocha vychladnúť, potom bábovku vyklopíme a nakrájame.

    Kysnuté slimáky s tromi plnkami

    8 porcií

    POTREBUJETE:

    Na cesto:

    • 250 ml mlieka
    • 1 kocka droždia
    • 2 lyžice krupicového cukru
    • 500 g polohrubej múky
    • pol vrecka kypriaceho prášku
    • 2 žĺtky
    • 125 g masla
    • 100 g masla na potretie plechu a na potieranie slimákov
    • 1 vajce na potretie slimákov
    Anketa

    Pečiete kysnuté koláče?

    • Dosť často87%
    • Ešte len naberám odvahu12%

    Hlasovanie bolo ukončené

    Na tvarohovú plnku:

    • 250 g tvarohu
    • 2 lyžice práškového cukru
    • 1 žĺtok
    • 1 lyžica vanilkového extraktu
    • 1 lyžica Zlatého klasu
    • citrónová kôra z pol citróna
    • 3 lyžice hrozienok (dobre umytých)

    Na makovú plnku:

    • 50 ml horúceho mlieka
    • 200 g mletého maku
    • 110 g práškového cukru
    • 1 lyžica škorice
    • pol spoon vanilkového extraktu
    • 1 lyžica slivkového lekváru

    Na orechovú plnku:

    • 50 ml horúceho mlieka
    • 200 g mletých orechov
    • 110 g práškového cukru
    • pol spoon vanilkového extraktu
    • 1 lyžica rumu

    POSTUP:

    1. Vo vlažnom mlieku rozmiešame droždie aj s krupicovým cukrom a necháme chvíľku rásť. Múku s kypriacim práškom, žĺtky a maslo dáme do veľkej misy, prilejeme kvások a vymiesime jemné a hladké cesto. Necháme hodinu kysnúť na teplom mieste.
    2. Zatiaľ pripravíme plnky. Na tvarohovú len zmiešame všetky suroviny. Makovú urobíme takto: Zohrejeme mlieko na bod varu, potom pridáme mak zmiešaný s cukrom, so škoricou a s vanilkou. Všetko dobre premiešame a odstavíme. Primiešame slivkový lekvár a necháme vychladnúť. Pri orechovej plnke postupujeme rovnako ako s makovou, len na konci prípravy pridáme namiesto lekváru rum.
    3. Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, môžeme s ním začať pracovať. Najprv ho rozdelíme na tri časti (alebo podľa toho, koľko máme plniek).
    4. Rozvaľkáme ich na dlhší obdĺžnik, potrieme plnkou, stočíme do závinu a nakrájame na slimáky široké približne 4 cm. Slimáky poukladáme na vymastený plech, no nie tesne vedľa seba.
    5. Potrieme ich maslom a necháme ešte 20 až 30 minút podkysnúť. Potom ich potrieme vajcom a dáme piecť do rúry pri 180 °C na 20 až 25 minút dozlatista.

    Buchty so slivkovým lekvárom a mrveničkou

    20 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT + KYSNUTIE, PEČENIE 30 MINÚT

    POTREBUJETE:

    • 250 ml vlažného mlieka
    • 30 g droždia
    • 100 g krupicového cukru
    • 500 g hladkej múky
    • 80 g roztopeného masla
    • 2 žĺtky
    • 100 g polohrubej múky
    • 1 lyžica rumu
    • kôra z 1 citróna
    • pol lyžičky soli";i:10;s:26:"700 g slivkového lekváru";i:11;s:45:"50 g maslo na potieranie + maslo na vymazanie";i:12;s:30:"práškový cukor na posypanie

    Na posýpku:

    • 50 g masla
    • 5 lyžíc hrubej múky
    • 4-5 lyžíc kryštálového cukru
    • pol lyžičky škorice

    POSTUP:

    1. Na kvások dajte do misy 150 ml vlažného mlieka, pridajte droždie, lyžicu cukru a lyžicu hladkej múky. Premiešajte, zakryte a nechajte 10-15 minút vzísť kvások.
    2. Preložte ho do väčšej misy a pridajte zvyšné vlažné mlieko, cukor, vychladnuté roztopené maslo, žĺtky, obe múky, rum, citrónovú kôru a soľ. Vymieste hladké, jemné cesto, prikryte a nechajte kysnúť na teplom mieste približne hodinu.
    3. Vykysnuté cesto rozdeľte na 20 kusov. Každý kúsok rozvaľkajte na okrúhlu placku, do stredu dajte lyžicu lekváru a okraje cesta pospájajte. Vytvarujte guľôčky a buchty poukladajte zlepenými koncami nadol do pekáča alebo na plech dobre vymastený maslom. Každú buchtu tiež dobre potrite maslom, aby sa k sebe neprilepili. Buchty na plechu zakryte a nechajte ešte 30 minút podkysnúť.
    4. V mise zmiešajte všetky suroviny na posýpku a posypte ňou buchty. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 30 minút. Povrch musí získať krásnu zlatú farbu.
    5. Pred podávaním nechajte buchty trochu vychladnúť a jemne posypte práškovým cukrom.

    Upečte si tiež: