Kysnuté ríbezľové slimáky
12 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 25-30 MINÚT
Kysnuté slimáky. Použiť môžete aj iné ovocie, napríklad maliny alebo čučoriedky.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
POTREBUJETE:
- 200 ml vlažného mlieka
- 20 g čerstvého droždia
- 80 g krupicového cukru
- 500 g hladkej múky + na podsypanie
- štipka soli
- 2 vajcia
- 100 g rozpusteného masla
- olej alebo maslo na vymazanie formy
Na plnku:
- 200 g jemného tučného tvarohu
- 1 lyžička vanilkovej pasty
- 100 g práškového cukru
- 2 lyžice kukuričného škrobu
- 300 g červených ríbezlí
POSTUP:
- V mise zmiešajte vlažné mlieko, rozdrobené droždie, lyžicu cukru, lyžicu múky, premiešajte a nechajte vzísť kvások.
- Do veľkej misy preosejte múku, soľ, pridajte rozpustené vychladnuté maslo, vajcia, kvások a vymieste hladké cesto. Ak je potrebné, pridajte múku alebo mlieko, podľa nasiakavosti múky. Cesto vložte do múkou vysypanej misy, prikryte a nechajte kysnúť aspoň hodinu.
- Zatiaľ pripravte náplň: Tvaroh zmiešajte s vanilkovou pastou, cukrom a škrobom.
- Vykysnuté cesto preložte na dosku posypanou múkou a rozvaľkajte do tvaru obdĺžnika. Cesto natrite náplňou a husto posypte očistenými ríbezľami. Cesto zo širšej strany zrolujte do rolády a nakrájajte na 12 kusov. Plech vymažte olejom alebo roztopeným maslom a aj každého slimáka dookola potrite aby sa po upečení ľahko oddeľovali.
- Slimáky uložené v plechu prikryte utierkou a ešte nechajte 20 minút podkysnúť.
- Takto pripravené slimáky vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte 25-30 minút, tak aby povrch koláčikov získal peknú zlatú farbu. Nechajte vychladnúť a môžete sa do nich pustiť.
Recepty pokračujú a ďalšej strane >>>