Overili sme si to! Iný recept už ani nehľadajte - koložvárska kapusta od nášho kuchára Ľuboša Mega vás nesklame. V pekáči nezostane ani porcia.

Koložvárska kapusta pochádza z Rumunska a tu sa volá Varza á la Cluj (kapusta na klužský spôsob). Maďari hovoria mestu Kluž Koloszvar, ale keďže v tomto regióne žili ľudia rôznych národností, ťažko povedať, komu možno pripísať autorstvo na tento recept.

KOLOŽVÁRSKA KAPUSTA

koložvárska kapusta
Zdroj: Dobré jedlo Valentína Nídelová

4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT, PEČENIE 50 MINÚT

Potrebujete:

  • 700 g mletého bravčového mäsa
  • 2-3 cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • mletú rascu
  • mletú sladkú papriku
  • 1 bobkový list
  • vodu alebo vývar
  • 1 kg kvasenej kapusty
  • 250 g guľatozrnnej ryže
  • 3 jemne pikantné klobásy
  • 200 ml kyslej smotany
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • soľ, mleté čierne korenie
  • masť
  • olej
suroviny koložvárska kapusta
Zdroj: Dobré jedlo Laura Witteková

POSTUP:

1. Pripravte mäso: Na masti osmažte polovicu nasekanej cibule, pridajte prelisovaný cesnak a mletú rascu a mletú červenú papriku a po chvíli aj mleté bravčové mäso. Všetko spolu osmažte, pridajte soľ, mleté korenie a bobkový list a podlejte vodou alebo vývarom. Prikryté duste do zmäknutia.