Kto by jej odolal?

Kuchárske klenoty z českej krajiny: Pečená KAČKA je HVIEZDA

Na otázku, aké sú tradičné české jedlá, budete mať odpoveď určite hneď poruke. Predsa " vepřo, knedlo, zelo“, guláš, rezeň, pečená kačka...v rodnom liste však majú celkom iné krajiny pôvodu: bravčovina s kapustou je z bavorskej kuchyne, guláš je maďarský a rezeň z Viedne.

Aká je česká kuchyňa?
Vraj príliš fádna, ťažká a tučná. Dávate tomuto tvrdeniu za pravdu? Ale spomeňte si na „svíčkovou s knedlíky a brusinkami“, a hneď sa vám začnú zbiehať slinky. To, čo je pre české jedlá príznačné, je sladkokyslá chuť. Cukor a ocot sú totiž dobrými konzervačnými prostriedkami. V dávnych časoch, keď ešte neboli poruke chladničky, jedlo muselo byť upravené tak, aby sa v chladnej komore dalo istý čas uchovať. Suroviny používané pri varení boli hlavne tie, ktoré sa dali dobre a dlho skladovať – koreňová zelenina, huby, zemiaky, kapusta...

Lahodné omáčky

Kôprový omáčka je česká klasika
Kôprový omáčka je česká klasika

Typické pre českú kuchyňu boli aj omáčky – kôprová, chrenová, smotanová. A čo sa k nim hodilo najviac? Predsa slávne knedle – zemiakové či „houskové“. A knedľových variácií je mnoho – od klasických kysnutých knedlí, cez zemiakové, krupicové, tvarohové až po žemľové. A chutné sú aj tie nasladko, plnené ovocím či lekvárom. Česi sa bez nich jednoducho nezaobídu. 

Česká kuchyňa nemá výraznú medzinárodnú reputáciu, ale má, obrazne povedané, barokový charakter. Je totiž podobne nákladná, ako architektúra z tohto obdobia. A ak česká gazdinka povie, že jedlo, ktoré ide pripravovať, je rýchle a jednoduché, môžete si byť istí, že sa od sporáka nepohne najmenej dve hodiny. A pri rodinnom obede zužitkuje recepty, ktoré zdedila možno ešte po prastarej mame.