Najlepší MREŽOVNÍK so slivkovým lekvárom na svete: Recept tety Palušky si dobre uložte!
13. 9. 2024, 16:02

Zdroj: Peter Šimončík/Dobré jedlo
Ak ste ho ešte nepiekli, je ten správny čas. Doma máte čerstvo zavarený slivkový lekvár, ktorý tomuto jednoduchému a lacnému koláču dáva to správne grády!
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku

Zdroj: Peter Šimončík/Dobré jedlo
Teta Paluška z Liptova pri príprave úžasných šúľok s bryndzou.
Anketa
Už ste piekli tento báječný mrežovník?
"Tento jednoduchý koláč pečiem asi od desiatich rokov. Netreba doň žiaden tvaroh a domáceho lekváru bolo v dome, chvalabohu, vždy habadej,“ zaspomínala teta Paluška, keď sme ju pred pár rokmi navštívili v jej rodnom kraji na Liptove. Venovala nám aj recept na fantastické šúľky s bryndzou i na parádne šišky, ktoré sme si takisto zamilovali.
Hneď ako rozkrájala svoj rozprávkový mrežovník, všetci sme sa doň pustili a odvtedy ho pečieme vždy, keď nastane sezóna poctivého slivkového lekváru. Je nenáročný na suroviny a hotový rýchlejšie, ako sa nazdáte. Celý recept je na ďalšej strane.

Zdroj: NMH
Zdroj: Dobré jedlo/Peter Šimončík
Mrežovník so slivkáčom od tety Palušky.
Mrežovník so slivkovým lekvárom
ZA PLECH, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT
Potrebujete:
- 200 g hladkej múky
- 200 g polohrubej múky
- 1 balíček prášku do pečiva
- 70 g práškového cukru (plus trochu na ozdobu)
- 250 g masla
- 2 vajcia
- štipka soli
- 400 g slivkového lekváru (môže byť aj z iného ovocia, ale poctivý)
POSTUP:
-
V mise zmiešajte všetky suroviny okrem lekváru a vymieste hladké cesto. Rozdeľte ho na tri rovnaké časti. Dve z nich opäť spojte a na doske vyvaľkajte na hrúbku asi 0,4 mm. Cesto preneste na vymastený plech a štedro ho potrite lekvárom.
-
Z druhej časti cesta vyrobte mriežku: Najprv ho nakrájajte na niekoľko častí, ušúľajte šúľky a tie potom klaďte diagonálne na lekvárovú vrstvu – najprv z jednej strany, potom z druhej. Keď vytvoríte peknú mriežku, koláč dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 °C asi na 30 minút.
-
Upečený a vychladnutý mrežovník posypte práškovým cukrom a podávajte. Dobrú chuť! Tipy na chutné MREŽOVNÍKY sú aj v galérii článku >>>