Reklama

Najlepší MREŽOVNÍK so slivkovým lekvárom na svete: Recept tety Palušky si dobre uložte!

Teta Paluška a jej najlepší mrežovník na svete

Zdroj: Peter Šimončík/Dobré jedlo

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Ak ste ho ešte nepiekli, je ten správny čas. Doma máte čerstvo zavarený slivkový lekvár, ktorý tomuto jednoduchému a lacnému koláču dáva to správne grády!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Takéto slivkové koláče ste ešte nepiekli! Poďte s nami na to

    Zdroj: Peter Šimončík/Dobré jedlo

    Teta Paluška z Liptova pri príprave úžasných šúľok s bryndzou.

    Anketa

    Už ste piekli tento báječný mrežovník?

    "Tento jednoduchý koláč pečiem asi od desiatich rokov. Netreba doň žiaden tvaroh a domáceho lekváru bolo v dome, chvalabohu, vždy habadej,“ zaspomínala teta Paluška, keď sme ju pred pár rokmi navštívili v jej rodnom kraji na Liptove. Venovala nám aj recept na fantastické šúľky s bryndzou i na parádne šišky, ktoré sme si takisto zamilovali.

    Hneď ako rozkrájala svoj rozprávkový mrežovník, všetci sme sa doň pustili a odvtedy ho pečieme vždy, keď nastane sezóna poctivého slivkového lekváru. Je nenáročný na suroviny a hotový rýchlejšie, ako sa nazdáte. Celý recept je na ďalšej strane.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Domáci SLIVKOVÝ LEKVÁR bez chémie aj cukru si zamilujete
      Zdroj: NMH

      Zdroj: Dobré jedlo/Peter Šimončík

      Mrežovník so slivkáčom od tety Palušky.

      Mrežovník so slivkovým lekvárom

      ZA PLECH, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT

      Potrebujete:

      • 200 g hladkej múky
      • 200 g polohrubej múky
      • 1 balíček prášku do pečiva
      • 70 g práškového cukru (plus trochu na ozdobu)
      • 250 g masla
      • 2 vajcia
      • štipka soli
      • 400 g slivkového lekváru (môže byť aj z iného ovocia, ale poctivý)

      POSTUP:

      1. V mise zmiešajte všetky suroviny okrem lekváru a vymieste hladké cesto. Rozdeľte ho na tri rovnaké časti. Dve z nich opäť spojte a na doske vyvaľkajte na hrúbku asi 0,4 mm. Cesto preneste na vymastený plech a štedro ho potrite lekvárom.

      2. Z druhej časti cesta vyrobte mriežku: Najprv ho nakrájajte na niekoľko častí, ušúľajte šúľky a tie potom klaďte diagonálne na lekvárovú vrstvu – najprv z jednej strany, potom z druhej. Keď vytvoríte peknú mriežku, koláč dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 °C asi na 30 minút.

      3. Upečený a vychladnutý mrežovník posypte práškovým cukrom a podávajte. Dobrú chuť! Tipy na chutné MREŽOVNÍKY sú aj v galérii článku >>>

      Autor článku

      Katarína Brunovská

      redaktorka magazínu Dobré jedlo
      Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.