Milujeme všetky dobroty od tety Palušky z Východnej! Sú krásne jednoduché, len z lokálnych surovín a uvarené s úprimnou láskou. Palušku ich naučila jej mama...

Švábka so zamrvankou

Vďaka Paluškinej zamrvanke zasýti na dlho.
Vďaka Paluškinej zamrvanke zasýti na dlho.
Zdroj: Dobré jedlo/Peter Šimončík

ZA HRNIEC, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 25 MINÚT

Potrebujete:

  • 5 zemiakov
  • 2-3 mrkvy (nemusia byť)
  • kúsok slaniny
  • 1 lyžica hladkej múky
  • trochu mletej červenej papriky
  • petržlenová vňať na podávanie

Na zamrvanku:

  • 120 g hladkej múky
  • 1 vajce
  • štipka soli
  • voda

POSTUP:

  1. Olúpané zemiaky (prípadne aj mrkvu) nakrájajte na kocky a dajte variť do osolenej vody.
  2. Nakrájanú slaninu roztopte na panvici, pridajte múku a mletú papriku – urobte jemnú zásmažku. Keď sú zemiaky mäkké, vmiešajte ju do polievky a ešte chvíľu povarte.
  3. V miske urobte z múky, vajca, zo soli a z vody cesto na zamrvanku. Zatrepte ho do polievky (ako halušky) a varte, kým zamrvanka nevypláva.
  4. Švábku so zamrvankou podávajte ozdobenú nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.