Najkrajšie SLADKÉ ROLÁDY: Skvelé nápady a recepty od našej cukrárky Veroniky!
7. 9. 2024, 14:02
Schwarzwaldská, snehová aj prúžkovaná! Lahodné a efektné zákusky na nedeľu, ktoré pri troche trpezlivosti zvládne aj menej zdatná gazdinka. Pochvala bude stáť zato! Recepty od našej cukrárky Veroniky sú stávka na istotu!
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
Zdroj: Dobré jedlo/Laura WItteková
Piškótová s drobným ovocím.
Dôležité rady aby sa cesto na roládu dobre upieklo:
- Dodržiavajte pomery surovín podľa receptu, najmä múku a cukor, aby ste dosiahli správnu konzistenciu cesta.
- Pred použitím nechajte vajcia zohriať na izbovú teplotu. Tým sa lepšie vyšľahajú a cesto bude nadýchanejšie.
- Cesto vylejte najlepšie na papier na pečenie.
- Roládové cesto pečte krátko a pri vyššej teplote. Stačí 8-10 minút pri 180°C, aby zostalo pružné a nelámalo sa.
- Hneď po upečení ho rýchlo stočte do utierky alebo papiera na pečenie, aby sa nevysušilo a získalo tvar rolády. Po vychladnutí ho môžete rozbaliť a naplniť.
Anketa
Už ste piekli niekedy roládu?
- Pečiem ich často a rada.94%
- Ešte nie, ale teraz skúsim.5%
Hlasovanie bolo ukončené
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Prúžkovaná kakaovo-vanilková roláda s ricottou a ríbezľami.
PRÚŽKOVANÁ ROLÁDA S RÍBEZĽAMI
10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT + 1 HODINA CHLADENIE, PEČENIE 10 MINÚT
POTREBUJETE:
Na kakaové cesto:
- 15 g masla
- 15 g práškového cukru
- 1 bielok
- 15 g hladkej múky
- 10 g kakaa
Na vanilkové cesto:
- 4 vajcia
- štipka soli
- 120 g práškového cukru
- 120 g hladkej múky
- pol lyžičky mletej vanilky
Na krém:
- 250 g ricotty
- 2 lyžice práškového cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 100 ml smotany na šľahanie
- červené ríbezle
POSTUP:
-
Začnite s kakaovým cestom: Maslo vymiešajte s cukrom, pridajte bielok a dobre premiešajte. Prisypte preosiatu múku s kakaom, vymiešajte. Zmes natrite na plech (23 x 33 cm) vyložený papierom na pečenie alebo silikónovou podložkou po celej ploche. Zubatou stierkou na nej urobte šikmé prúžky. Dajte stuhnúť do mrazničky.
-
Zatiaľ pripravte vanilkové cesto: Z bielkov a zo štipky soli vyšľahajte tuhý sneh. Žĺtky šľahajte s cukrom, až zdvojnásobia svoj objem. Potom pridajte múku s vanilkou a pomaly vmiešajte tuhý sneh.
-
Z mrazničky vyberte plech s kakaovými prúžkami a rozotrite na ne vanilkové cesto. Dajte piecť do rúry vyhriatej na 200 °C asi na 10 minút. Upečený korpus nechajte 5-10 minút chladnúť. Potom ho preneste na druhý plech vyložený papierom na pečenie a stiahnite z neho použitý papier. Zrolujte, prikryte vlhkou utierkou a nechajte celkom vychladnúť.
-
Urobte náplň: V mise vyšľahajte do tuha ricottu, cukor, vanilkový extrakt a šľahačkovú smotanu. Hotový krém rozotrite na vychladnutý, rozbalený korpus, posypte ho ríbezľami a opäť zrolujte.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Schwarzwaldská roláda s višňami je výborne svieža.
SCHWARZWALDSKÁ ROLÁDA
10-12 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 12-14 MINÚT + CHLADENIE
POTREBUJETE:
Na cesto:
- 5 vajec
- 100 g krupicového cukru
- 60 g hladkej múky
- 40 g kakaa holandského typu
- pol lyžičky kypriaceho prášku
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- kakao na posypanie
Na plnku a ozdobenie
- 150 g zaváraných višní + na ozdobenie
- 1 lyžica bourbonu alebo rumu
- 500 ml šľahačkovej smotany 40-percentnej
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 3 lyžice práškového cukru
- čokoládové hoblinky
POSTUP:
- Rúru zapnite na 180 °C a plech vyložte papierom na pečenie.
- Upečte piškótu: Vajcia spolu s cukrom vyšľahajte na svetlú penu. Múku s kakaom a kypriacim práškom zmiešajte, preosejte a pridajte k vyšľahaným vajíčkam spolu s vanilkovým extraktom. Premiešajte a cesto rozotrite na plech vystlaný papierom na pečenie. Vložte do rúry vyhriatej na 180°C a pečte 12-14 minút.
- Korpus vyberte z rúry a nechajte 5 minút vychladnúť. Pripravte čistý plát papiera na pečenie a štedro ho posypte kakaom. Preneste naň korpus spodnou stranou nahor a odstráňte papier na pečenie, s ktorým sa korpus piekol. Pomocou papiera korpus zrolujte do tvaru rolády a dobre zakryte utierkou. Nechajte úplne vychladnúť.
- Višne sceďte, pokvapkajte ich bourbonom alebo rumom. Medzitým vyšľahajte smotanu s vanilkovým extraktom a cukrom na pevné špičky.
- Vychladnutý korpus rozviňte, pokvapkajte šťavou z višní, natrite dvomi tretinami šľahačky, posypte nasiaknutými višňami a zrolujte. Zvyšnú šľahačku rozotrite po povrchu rolády, ozdobte višňami, čokoládovými hoblinkami a môžete podávať.
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Zimná kávová roláda so snehovou pokrývkou.
KÁVOVÁ ROLÁDA SO SNEHOVOU POKRÝVKOU
10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 50 MINÚT, PEČENIE 15-18 MINÚT, CHLADENIE
POTREBUJETE:
Na cesto:
- 60 ml horúcej vody
- 130 g krupicového cukru
- 55 ml slnečnicového oleja
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 5 vajec L izbovej teploty
- 180 g hladkej špaldovej múky
- pol lyžičky soli
- 1 a štvrť lyžičky kypriaceho prášku
- práškový cukor na posypanie
Na sirup:
- 3 lyžice vody
- 50 g krupicového cukru
- 1 lyžica instantného espresa
- 1 lyžica kávového likéru (nemusí byť)
Na vanilkový krém:
- 2 žĺtky
- 1 lyžička vanilkovej pasty
- 10 g kukuričného škrobu alebo vanilkového pudingu
- 200 ml mlieka
- 30 g krupicového cukru
- 150 g mascarpone
Na sneh:
- 2 bielky L
- 65 g krupicového cukru
- 2 lyžice kukuričného sirupu
- 30 ml studenej vody
POSTUP:
- Rúru zapnite na 175 °C a plech s rozmerom 30 x 40 cm vyložte papierom na pečenie.
- V mise zmiešajte horúcu vodu s cukrom a miešajte, kým sa cukor celkom nerozpustí. Pridajte olej, vanilkový extrakt, žĺtky a dobre premiešajte. Vsypte múku zmiešanú so soľou, s kypriacim práškom a znovu premiešajte. Nakoniec jemne zapracujte z bielkov vyšľahaný sneh. Hmotu dajte na plech a rovnomerne rozotrite. Vložte do vyhriatej rúry a pečte 15-18 minút.
- Po upečení plech vyberte a korpus nechajte 5 minút vychladnúť. Pripravte si čistý plát papiera na pečenie a štedro ho posypte práškovým cukrom. Preneste naň korpus spodkom nahor a odstráňte papier, s ktorým sa korpus piekol. Pomocou nového papiera korpus zrolujte do tvaru rolády a dobre zakryte utierkou. Nechajte úplne vychladnúť.
- Na sirup priveďte do varu 3 lyžice vody a cukor. Odstavte, pridajte instantné espreso a prípadne aj likér. Nechajte vychladnúť.
- Na krém dajte do misky žĺtky s vanilkovou pastou, kukuričným škrobom a premiešajte. V hrnci priveďte do varu mlieko s cukrom a za stáleho miešania vlejte k žĺtkovej zmesi. Dobre premiešajte, vlejte späť do hrnca a uvarte hustý puding. Zakryte ho fóliou a nechajte celkom vychladnúť. Mascarpone vyšľahajte a po častiach pridávajte vychladnutý puding.
- Korpus rozviňte a povrch poriadne pokvapkajte vychladnutým kávovým sirupom. Natrite do dvoch tretín vanilkovým krémom a opatrne zrolujte. Vložte do chladničky aspoň na 2 hodiny.
- Na snehový povrch si pripravte ohňovzdornú misu a položte ju nad hrniec s vriacou vodou. Do misy vlejte bielky, pridajte cukor, kukuričný sirup, vodu a šľahajte na vysokej rýchlosti, kým nevznikne hladký, pevný sneh. Bude to trvať približne 5 minút. Následne misu odložte zo zdroja tepla a šľahajte ďalej, aby sneh vychladol na izbovú teplotu.
- Vyberte roládu z chladničky a pomocou špachtle naneste na povrch sneh. Rovnomerne rozotrite a opáľte pomocou cukrárskej pištole. Nechajte vychladnúť a môžete podávať.