Reklama

Najkrajšie SLADKÉ ROLÁDY: Skvelé nápady a recepty od našej cukrárky Veroniky!

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Výborné a krásne SLADKÉ ROLÁDY: Vybrali sme tie NAJ!
    Reklama
    Mária Abrahámová

    Mária Abrahámová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo

    Schwarzwaldská, snehová aj prúžkovaná! Lahodné a efektné zákusky na nedeľu, ktoré pri troche trpezlivosti zvládne aj menej zdatná gazdinka. Pochvala bude stáť zato! Recepty od našej cukrárky Veroniky sú stávka na istotu!

    Zdroj: Dobré jedlo/Laura WItteková

    Piškótová s drobným ovocím.

    Dôležité rady aby sa cesto na roládu dobre upieklo:

    • Dodržiavajte pomery surovín podľa receptu, najmä múku a cukor, aby ste dosiahli správnu konzistenciu cesta.
    • Pred použitím nechajte vajcia zohriať na izbovú teplotu. Tým sa lepšie vyšľahajú a cesto bude nadýchanejšie.
    • Cesto vylejte najlepšie na papier na pečenie.
    • Roládové cesto pečte krátko a pri vyššej teplote. Stačí 8-10 minút pri 180°C, aby zostalo pružné a nelámalo sa.
    • Hneď po upečení ho rýchlo stočte do utierky alebo papiera na pečenie, aby sa nevysušilo a získalo tvar rolády. Po vychladnutí ho môžete rozbaliť a naplniť.
    Anketa

    Už ste piekli niekedy roládu?

    • Pečiem ich často a rada.94%
    • Ešte nie, ale teraz skúsim.5%

    Hlasovanie bolo ukončené

    Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

    Prúžkovaná kakaovo-vanilková roláda s ricottou a ríbezľami.

    PRÚŽKOVANÁ ROLÁDA S RÍBEZĽAMI

    10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT + 1 HODINA CHLADENIE, PEČENIE 10 MINÚT

     

    POTREBUJETE:

    Na kakaové cesto:

    • 15 g masla
    • 15 g práškového cukru
    • 1 bielok
    • 15 g hladkej múky
    • 10 g kakaa

     

    Na vanilkové cesto:

    • 4 vajcia
    • štipka soli
    • 120 g práškového cukru
    • 120 g hladkej múky
    • pol lyžičky mletej vanilky

    Na krém:

    • 250 g ricotty
    • 2 lyžice práškového cukru
    • 1 lyžička vanilkového extraktu
    • 100 ml smotany na šľahanie
    • červené ríbezle

     

    POSTUP:

    1. Začnite s kakaovým cestom: Maslo vymiešajte s cukrom, pridajte bielok a dobre premiešajte. Prisypte preosiatu múku s kakaom, vymiešajte. Zmes natrite na plech (23 x 33 cm) vyložený papierom na pečenie alebo silikónovou podložkou po celej ploche. Zubatou stierkou na nej urobte šikmé prúžky. Dajte stuhnúť do mrazničky.

    2. Zatiaľ pripravte vanilkové cesto: Z bielkov a zo štipky soli vyšľahajte tuhý sneh. Žĺtky šľahajte s cukrom, až zdvojnásobia svoj objem. Potom pridajte múku s vanilkou a pomaly vmiešajte tuhý sneh.

    3.  Z mrazničky vyberte plech s kakaovými prúžkami a rozotrite na ne vanilkové cesto. Dajte piecť do rúry vyhriatej na 200 °C asi na 10 minút. Upečený korpus nechajte 5-10 minút chladnúť. Potom ho preneste na druhý plech vyložený papierom na pečenie a stiahnite z neho použitý papier. Zrolujte, prikryte vlhkou utierkou a nechajte celkom vychladnúť.

    4. Urobte náplň: V mise vyšľahajte do tuha ricottu, cukor, vanilkový extrakt a šľahačkovú smotanu. Hotový krém rozotrite na vychladnutý, rozbalený korpus, posypte ho ríbezľami a opäť zrolujte.

     

     

     

     

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Úžasná SCHWARZWALDSKÁ ROLÁDA: Oblížete sa až za ušami!

      Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

      Schwarzwaldská roláda s višňami je výborne svieža.

      SCHWARZWALDSKÁ ROLÁDA

      10-12 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 12-14 MINÚT + CHLADENIE

       

      POTREBUJETE:

      Na cesto:

      • 5 vajec
      • 100 g krupicového cukru
      • 60 g hladkej múky
      • 40 g kakaa holandského typu
      • pol lyžičky kypriaceho prášku
      • 1 lyžička vanilkového extraktu
      • kakao na posypanie

      Na plnku a ozdobenie

      • 150 g zaváraných višní + na ozdobenie
      • 1 lyžica bourbonu alebo rumu
      • 500 ml šľahačkovej smotany 40-percentnej
      • 1 lyžička vanilkového extraktu
      • 3 lyžice práškového cukru
      • čokoládové hoblinky

       

      POSTUP:

      1.  Rúru zapnite na 180 °C a plech vyložte papierom na pečenie.
      2. Upečte piškótu: Vajcia spolu s cukrom vyšľahajte na svetlú penu. Múku s kakaom a kypriacim práškom zmiešajte, preosejte a pridajte k vyšľahaným vajíčkam spolu s vanilkovým extraktom. Premiešajte a cesto rozotrite na plech vystlaný papierom na pečenie. Vložte do rúry vyhriatej na 180°C a pečte 12-14 minút.
      3. Korpus vyberte z rúry a nechajte 5 minút vychladnúť. Pripravte čistý plát papiera na pečenie a štedro ho posypte kakaom. Preneste naň korpus spodnou stranou nahor a odstráňte papier na pečenie, s ktorým sa korpus piekol. Pomocou papiera korpus zrolujte do tvaru rolády a dobre zakryte utierkou. Nechajte úplne vychladnúť.
      4. Višne sceďte, pokvapkajte ich bourbonom alebo rumom. Medzitým vyšľahajte smotanu s vanilkovým extraktom a cukrom na pevné špičky.
      5. Vychladnutý korpus rozviňte, pokvapkajte šťavou z višní, natrite dvomi tretinami šľahačky, posypte nasiaknutými višňami a zrolujte. Zvyšnú šľahačku rozotrite po povrchu rolády, ozdobte višňami, čokoládovými hoblinkami a môžete podávať.

      Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková

      Zimná kávová roláda so snehovou pokrývkou.

      KÁVOVÁ ROLÁDA SO SNEHOVOU POKRÝVKOU

      10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 50 MINÚT,  PEČENIE 15-18 MINÚT, CHLADENIE

       

      POTREBUJETE:

      Na cesto: 

      • 60 ml horúcej vody
      • 130 g krupicového cukru
      • 55 ml slnečnicového oleja
      • 1 lyžička vanilkového extraktu
      • 5 vajec L izbovej teploty
      • 180 g hladkej špaldovej múky
      • pol lyžičky soli
      • 1 a štvrť lyžičky kypriaceho prášku
      • práškový cukor na posypanie

      Na sirup:

      • 3 lyžice vody
      • 50 g krupicového cukru
      • 1 lyžica instantného espresa
      • 1 lyžica kávového likéru (nemusí byť)

      Na vanilkový krém:

      • 2 žĺtky
      • 1 lyžička vanilkovej pasty
      • 10 g kukuričného škrobu alebo vanilkového pudingu
      • 200 ml mlieka
      • 30 g krupicového cukru
      • 150 g mascarpone

      Na sneh:

      • 2 bielky L
      • 65 g krupicového cukru
      • 2 lyžice kukuričného sirupu
      • 30 ml studenej vody

       

      POSTUP:

      1. Rúru zapnite na 175 °C a plech s rozmerom 30 x 40 cm vyložte papierom na pečenie.
      2. V mise zmiešajte horúcu vodu s cukrom a miešajte, kým sa cukor celkom nerozpustí. Pridajte olej, vanilkový extrakt, žĺtky a dobre premiešajte. Vsypte múku zmiešanú so soľou, s kypriacim práškom a znovu premiešajte. Nakoniec jemne zapracujte z bielkov vyšľahaný sneh. Hmotu dajte na plech a rovnomerne rozotrite. Vložte do vyhriatej rúry a pečte 15-18 minút.
      3. Po upečení plech vyberte a korpus nechajte 5 minút vychladnúť. Pripravte si čistý plát papiera na pečenie a štedro ho posypte práškovým cukrom. Preneste naň korpus spodkom nahor a odstráňte papier, s ktorým sa korpus piekol. Pomocou nového papiera korpus zrolujte do tvaru rolády a dobre zakryte utierkou. Nechajte úplne vychladnúť.
      4. Na sirup priveďte do varu 3 lyžice vody a cukor. Odstavte, pridajte instantné espreso a prípadne aj likér. Nechajte vychladnúť.
      5. Na krém dajte do misky žĺtky s vanilkovou pastou, kukuričným škrobom a premiešajte. V hrnci priveďte do varu mlieko s cukrom a za stáleho miešania vlejte k žĺtkovej zmesi. Dobre premiešajte, vlejte späť do hrnca a uvarte hustý puding. Zakryte ho fóliou a nechajte celkom vychladnúť. Mascarpone vyšľahajte a po častiach pridávajte vychladnutý puding.
      6. Korpus rozviňte a povrch poriadne pokvapkajte vychladnutým kávovým sirupom. Natrite do dvoch tretín vanilkovým krémom a opatrne zrolujte. Vložte do chladničky aspoň na 2 hodiny.
      7. Na snehový povrch si pripravte ohňovzdornú misu a položte ju nad hrniec s vriacou vodou. Do misy vlejte bielky, pridajte cukor, kukuričný sirup, vodu a šľahajte na vysokej rýchlosti, kým nevznikne hladký, pevný sneh. Bude to trvať približne 5 minút. Následne misu odložte zo zdroja tepla a šľahajte ďalej, aby sneh vychladol na izbovú teplotu.
      8. Vyberte roládu z chladničky a pomocou špachtle naneste na povrch sneh. Rovnomerne rozotrite a opáľte pomocou cukrárskej pištole. Nechajte vychladnúť a môžete podávať.

      Autor článku

      Mária Abrahámová

      redaktorka magazínu Dobré jedlo
      Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!