Reklama

Náhrady surovín v kuchyni: Nemusíte hneď utekať do obchodu

Ovsené vločky môžu nahradiť múku.

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Monika Fajdová

Monika Fajdová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Mnohé základné suroviny sa dajú jednoducho nahradiť inými ingredienciami, ktoré pravdepodobne máte doma.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Idete piecť a chýba vám vajce, kypriaci prášok alebo droždie? Vieme čím ich nahradiť!

    Každému z nás sa to už stalo – chystáte sa upiecť koláč alebo navariť obľúbené jedlo a zrazu zistíte, že vám chýba dôležitá surovina. Čo s tým? Vďaka niekoľkým jednoduchým trikom viete nahradiť bežné suroviny tým, čo máte doma. Navyše, tieto náhrady môžu byť aj zdravšie a vhodné pre ľudí s potravinovými intoleranciami.

    Čím nahradiť vajce

    Vajcia sú v receptoch dôležitou zložkou, pretože pomáhajú spájať ingrediencie, pridávajú vlhkosť a prispievajú k štruktúre jedla. Ak ich však nemáte, existuje niekoľko alternatív, ktoré môžete využiť.

    Zdroj: Shutterstock

    Čím nahradiť vajce pri pečení?

    • Chia semienka: Zmiešajte 1 polievkovú lyžicu chia semienok s 3 polievkovými lyžicami vody a nechajte zmes postáť, kým nevytvorí gél. Tento gél môžete použiť namiesto jedného vajca. Je to skvelá náhrada pri pečení muffinov, koláčov či palaciniek.
    • Ľanové semienka: Pomleté ľanové semienka fungujú podobne ako chia. Na jedno vajce zmiešajte 1 polievkovú lyžicu pomletých ľanových semienok s 3 polievkovými lyžicami vody a nechajte odstáť.
    • Banán: Pri pečení alebo napríklad do palaciniek či lievancov môžete nahradiť vajce polovicou rozpučeného banánu. Táto náhrada zároveň dodá jemnú sladkosť a vlhkosť.
    • Jablková výživa: Rovnakú funkciu ako vajce v pečení plní aj 1/4 šálky jablkovej výživy. Je ideálna v receptoch, ktoré vyžadujú vlhkosť, ako sú koláče alebo muffiny.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Obyčajný BIELY JOGURT? Ale kdeže, toto sa stane, keď ho budete jesť denne!
      Zdroj: NMH

      Chýba vám smotana alebo cmar?

      Smotana je dôležitou zložkou, ktorá dodáva jedlám krémovosť, hustotu a bohatú chuť. Ak vám však práve došla, našťastie existuje niekoľko možností, ako ju nahradiť!

      Zdroj: Shutterstock

      Nahradiť môžete aj mliečne výrobky.

      • Mlieko a maslo: Ak chcete nahradiť smotanu, môžete zmiešať 3/4 šálky mlieka s 1/4 šálky rozpusteného masla. Tento trik vytvorí bohatú textúru podobnú smotane, a je vhodný do omáčok, polievok alebo pečiva. Maslo pridáva tuk, ktorý mlieko samo o sebe neposkytne, čím napodobňuje chuť a textúru smotany.
      • Jogurt: Bežný biely jogurt je skvelou náhradou za smotanu, najmä ak hľadáte zdravšiu alternatívu. Použite jogurt v rovnakom pomere ako smotanu, teda 1:1.
      • Kokosové mlieko: Oplatí sa mať v zásobe plechovku kokosového mlieka! Tuhá časť sa dá dokonca vyšľahať na šľahačku. Pokojne ho môžete použiť namiesto klasickej smotany.

      Cmar sa často používa v pečení, kde dodáva jemnosť a ľahkosť. Ak ho nemáte, ľahko ho si ho môžete vyrobiť aj doma. Zmiešajte 1 šálku mlieka s 1 lyžicou octu alebo citrónovej šťavy a nechajte zmes odstáť asi 5-10 minút, kým sa mlieko trochu "zrazí". Táto náhrada je ideálna pre recepty na muffiny, koláče, alebo palacinky, kde cmar pomáha vytvoriť nadýchané cesto.

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Jesenné koláče: Inšpirácia na luxusné dezerty od cukrárky

        Čím nahradiť prášok do pečiva?

        Zdroj: Shutterstock

        Viete, čím nahradiť kypriaci prášok?

        Prášok do pečiva je kľúčom k nadýchanému cestu. Ak ho nemáte, nemusíte zúfať – existuje jednoduchá alternatíva. Zmiešajte 1/4 čajovej lyžičky sódy bikarbóny s 1/2 čajovej lyžičky octu. Táto kombinácia vytvorí rovnaký efekt ako prášok do pečiva a pomôže cesto nakypriť. Pokojne používajte túto alternatívu aj v koláčoch alebo muffinoch, kde sa kyselina z octu stratí a nezanechá kyslú chuť.

        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Ovsené, ražné, špaldové vločky: je potrebné ich striedať?

          Zaobídete sa aj bez múky

          Pšeničná múka je základom v mnohých receptoch, od chleba po koláče. Ak vám chýba, môžete si poradiť s niekoľkými alternatívami, ktoré máte možno doma:

          Zdroj: SHUTTERSTOCK

          Ovsenými vločkami môžete nahradiť múku.

          • Ovsené vločky: Ak máte doma ovsené vločky, môžete ich pomlieť na jemnú múku a použiť ju namiesto pšeničnej múky. Pomletá ovsená múka je vhodná do receptov na palacinky, muffiny alebo sušienky. Ovsené vločky majú prirodzene vysoký obsah vlákniny, takže vaše pečenie bude zdravšie.
          • Škrob (kukuričný alebo zemiakový): Ak potrebujete múku na zahustenie omáčky, môžete použiť kukuričný alebo zemiakový škrob. Použite polovičné množstvo škrobu, ako by ste použili múky, pretože má vyššiu schopnosť zahusťovať.

          Autor článku

          Monika Fajdová

          redaktorka magazínu Dobré jedlo
          Je introvertka, ale o jedle vždy rada pokecá, inšpirácie na nové recepty často hľadá v spoločnosti mačacích kamarátov. Miluje taliansku a ázijskú kuchyňu, hlavne cestoviny a sushi. Na prípravu prvého kysnutého cesta sa odhodlávala takmer 25 rokov a dnes je z toho láska! Varenie a pečenie je pre ňu relax, nebojí sa ani vegetariánskych či vegánskych jedál, ktoré dokáže vyšperkovať tak, že v nich mäso nechýba ani zarytým mäsožravcom. Riadi sa heslom: „Život je príliš krátky na to, aby sme jedli zlé jedlo!“.