Prečo je CMAR taký zdravý? Dajte ho aj do KOLÁČOV A PAGÁČOV!
1. 5. 2024, 13:07 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:34)

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Cmar nie je kefír ani kyslé mlieko, je ich lahodnejšou, jemne kyslou verziou. Upečte s ním napríklad red velvet mafiny alebo nekysnuté pagáčiky. Mňam!
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku

Nadýcha cesto a nahradí vajce
V Česku ho kúpite ako „podmáslí“, keďže vznikol ako vedľajšia „odpadová“ tekutina pri mútení masla zo smotany, a našim múdrym predkom ho bolo ľúto vyliať. Fermentovaný mliečny nápoj, ktorý podobne ako acidofilné mlieko alebo kefír obsahuje živé baktérie, je veľmi zdravý.
Keďže dobre reaguje s kypriacimi prostriedkami, využíva sa na nadýchanie cesta v chlebe, žemlí, koláčoch, mafinoch, bábovkách, palacinkách i v slaných pagáčikoch. Tradične sa pridáva do red velvet cesta, vďaka čomu získa zamatovú, vláčnu textúru. V ceste nahradí vajcia. Namiesto jedného vajíčka pridajte štvrtinu hrnčeka cmaru.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Cmar je zdravý, osviežujúci, nízkokalorický nápoj.
Na črevá aj pokožku
Vďaka probiotickým baktériám, ktoré sa doň pri spracovaní pridávajú, podobne ako ostatné kyslomliečne produkty priaznivo pôsobí na zdravie čriev a imunitu. Využíva sa aj pri pálení záhy. Obsahuje veľa bielkovín, vápnika a málo tuku. Sto gramov cmaru obsahuje len 37 kalórií a 0,58 gramov tuku. Pokojne ním môžete bez výčitiek začať ráno, či zapiť horúci deň. A ak sa náhodou na slniečku v záhradke spálite, natrite pokožku cmarom. Nádherne sa jej uľaví!

Red velvet mafiny s cmarom
15 kusov, príprava 25 minút, pečenie 20 minút
POTREBUJETE:
- 100 g hladkej múky
- 20 g kukuričného škrobu
- 1 lyžička kypriaceho prášku
- štvrť lyžičky soli
- 50 g holandského kakaa
- 70 g masla
- 100 g práškového cukru
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 1 vajce
- 120 ml cmaru ";i:10;s:39:"trocha červenej potravinárskej farby ";i:11;s:15:"1 lyžica octu ";i:12;s:26:"pol lyžičky jedlej sódy
POSTUP:
- Múku zmiešajte s kukuričným škrobom, kypriacim práškom, so soľou a s kakaom. Zmes preosejte.
- Zmäknuté maslo vyšľahajte dopenista. Postupne prisýpajte oba cukry a vmiešajte vajce.
- V druhej miske zafarbite cmar farbou. Pridávajte ho striedavo so sypkou zmesou do maslovej zmesi. Nakoniec v hrnčeku zmiešajte sódu s octom a vzniknutú penu rýchlo vmiešajte do cesta.
- Ihneď ním naplňte košíčky v plechu na mafiny, asi do dvoch tretín, a dajte piecť približne na 20 minút do rúry rozohriatej na 170 °C. Upečené mafiny nechajte ešte 5 minút v plechu, potom ich premiestnite na chladiacu mriežku. Ozdobte krémom a ovocím podľa fantázie.

Zdroj: NMH
Nekysnuté pagáčiky z cmaru
20 kusov, príprava 25 minút, pečenie 20 minút
POTREBUJETE:
- 2 a pol hrnčeka hladkej špaldovej múky
- 1 lyžička cukru
- 1 lyžička kypriaceho prášku
- pol lyžičky sódy bikarbóny
- 1 lyžička soli
- 2 lyžice bravčovej masti
- 1 pohár cmaru
- mlieko a maslo na potretie
POSTUP:
- Zmiešajte suché ingrediencie a vmiešajte masť. Vznikne sypká zmes, do ktorej prilievajte cmar. Vypracujte hladké cesto, podľa potreby prilejte ešte trocha cmaru.
- Cesto rozvaľkajte na hrubšie a vykrajujte z neho menšie kolieska. Na plechu vystlanom papierom na pečenie ich potrite mliekom a v rúre vyhriatej na 180 °C pečte asi 20 minút dozlatista. Horúce pagáčiky potrite rozpusteným maslom. Môžete posypať sezamom alebo rascou.