Reklama

Mrazený pozná každý: No už ste jedli masť z medvedieho cesnaku?

Masť z medvedieho cesnaku.

Zdroj: Dobré jedlo/Mária Abrahámová

Reklama
Mária Abrahámová

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Sezóna medvedieho cesnaku vrcholí. Nazbierajte ho viac, poradíme ako ho správne zmraziť. Alebo ho zakomponujte do bravčovej masti. Výborná pochúťka!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Môžeme medvedí cesnak mraziť alebo sušiť? Radí bylinkárka

    Prvá jarná divoká bylina, ktorá sa síce ukrýva v tôni listnatých lesov, no široko-ďaleko ju prezradí výrazná cesnaková aróma. Tá podľa legendy priťahuje medvede, aby si po zimnom spánku z jeho listov natankovali potrebnú energiu a očistili organizmus. Takýmto „vábidlom“ je aj pre nás, ktorí sa nevieme začiatkom marca dočkať jej sviežosti. Zvyčajne v máji začína kvitnúť a vtedy jeho liečivé i chuťové účinky pomaly slabnú. Vychutnajte si ho, kým je čas!

    Medvedí cesnak pre zdravie

    Medvedí cesnak, ktorý je chuťovo jemnejší ako hlávkový, je bohatý na vitamín C, flavonoidy, síru... Tieto zložky najmä mladým listom dávajú ich charakteristickú vôňu a chuť, ale tiež množstvo zdravotných výhod. Aj vďaka vzácnemu stopovému prvku germánium má antioxidačné i protizápalové účinky a podporuje imunitný systém. Tiež pomáha znižovať krvný tlak (preto ho radšej naraz nejedzte veľa!) a zlepšuje trávenie. Navyše výborne chutí, najzdravší je čerstvý, dobre umytý, v šalátoch alebo na chlebe s maslom. Aj mrazený alebo ako pesto sa hodí do polievok, omáčok, nátierok i plniek do slaných koláčov.

    Zdroj: Shutterstock

    Mrazený medvedí cesnak.

    Ako správne zmraziť medvedí cesnak?

    1. Môžete ho umytý krátko blanšírovať, aby ste zachovali jeho farbu a chuť. Listy vložte na minútu do vriacej vody, potom rýchlo prepláchnite studenou vodou alebo ich ponorte do ľadovej vody. Potom dobre sceďte a trocha osušte.
    2. Blanšírované alebo čerstvé listy nakrájajte a dajte do mraziacich vreciek alebo dóz. Snažte sa vytlačiť čo najviac vzduchu a pevne zatvorte.
    3. V mrazničke ich môžete skladovať až 6 mesiacov. Môžu síce stratiť svoju pevnosť, ale ich chuť a aróma zostanú veľmi podobné čerstvým listom. A zachovajú si aj vitamíny.
    4. Môžete ich tiež zmiešať s trochou olivového oleja a zmraziť v malých porciách (napríklad vo formičkách na ľad). Použite ich tak do polievok a omáčok

    Zdroj: Dobré jedlo/Mária Abrahámová

    Masť z medvedieho cesnaku.

    Masť z medvedieho cesnaku

    Potrebujete len tri ingrediencie: kvalitnú domácu bravčovú masť, trocha soli a čerstvý medvedí cesnak. Ten opláchnite, osušte, nasekajte a rozmixujte. V mixéri zalejte rozpustenou vlažnou masťou, mierne osoľte a rozmixujte buď na hrubšie, aby vám ostali kúsky cesnaku, alebo výkonnejším mixérom na jemno. Zatvorte do menších plastových dóz alebo zaváracích pohárov. Bude vám chutiť na chlebe, ale môžete ju použiť aj pod mäso. V chladničke vydrží niekoľko mesiacov.

    Kde ešte všade využijete medvedí cesnak sa dozviete na ďalšej strane >>>

    Autor článku

    Mária Abrahámová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!