Máte radi VAJÍČKA? Tu sú v jedlách na raňajky, obed i večeru
10. 7. 2023, 6:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:30)

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Reklama
Slepačie? Prepeličie? Páči sa, dobroty, v ktorých sa bez košíčka vajec nezaobídete.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku
18 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Vyskúšajte chutný kukuricový šalát podľa Blue GrandmaPÓROVÝ KIŠ SO SLANINOU
8-10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 60 MINÚT, PEČENIE 45 MINÚT
Potrebujete:
Na cesto:
- 200 g hladkej múky na krehké pečivo
- 120 g studeného masla (nakrájaného na kocky alebo nastrúhaného)
- 1-2 lyžice studenej vody
- 1 lyžičku cukru
- pol lyžičky soli
- suchá fazuľa alebo ryža na zaťaženie cesta
Na plnku:
- 180 g slaniny alebo údeného mäsa
- 1 stredne veľký pór (nakrájaný na tenké plátky)
- 80 g výraznejšieho zrejúceho syra (ideálne Gruyère alebo Vrchár)
- 3 vajcia
- 400 ml smotany na šľahanie
- muškátový oriešok
- maslo na vymazanie formy
- soľ, mleté čierne korenie
- bylinky a šalát ako príloha
POSTUP
- V mise zmiešajte všetky suroviny na cesto. Pracujte rýchlo a cesto nemieste, iba po krátkom premiešaní stlačte dokopy. Zabaľte ho do potravinárskej fólie a dajte na 30 minút do chladničky.
- Formu na koláče s vlnkovým okrajom alebo tortovú formu (24 až 28 cm) vymažte maslom. Medzi dvoma papiermi na pečenie rozvaľkajte cesto o niekoľko cm väčšie, ako je priemer formy. Cesto dajte do formy, kraje jemne pritlačte k stenám, spodok cesta popichajte vidličkou a vložte ešte na 15 minút do chladu. Rúru predhrejte na 200 °C.
- Na vychladnuté cesto dajte pokrčený papier na pečenie a nasypte naň suchú fazuľu alebo ryžu. Takto zaťažené cesto bude lepšie držať svoj tvar pri pečení. Pečte 15 minút, potom fazuľu a papier na pečenie odstráňte a cesto dopekajte 5-10 minút do svetlohneda.
- Nakrájanú slaninu osmažte v panvici na strednom plameni, vyberte a sceďte väčšinu vytopeného tuku. Do panvice vložte nakrájaný pór a krátko ho osmažte.
- V mise zmiešajte smotanu, vajcia, nastrúhaný muškátový oriešok, trochu soli (slanina alebo údené mäso a syr sú už slané) a mleté čierne korenie.
- Na predpečené cesto nasypte osmažený pór, väčšinu nastrúhaného syra a osmaženej slaniny alebo údené mäso. Zalejte ochutenou smotanou s vajcami, posypte zvyšným syrom a pri 180 °C pečte 30 minút do zlatohneda.
- Kiš podávajte teplý alebo pri izbovej teplote napríklad so zvyšnou slaninou, s bylinkami a so sviežim zeleným šalátom.

Video Player is loading.
Najlepšia nedeľná klasika - chutné kurča s plnkou od mamyFAŠÍRKA Z MLETÉHO MÄSA A PREPELIČÍCH VAJEC SO ZELENOU OMÁČKOU
7 PORCIÍ, PRÍPRAVA 40 MINÚT, VARENIE 45 MINÚT
Potrebujete:
Na fašírku:
- 1,5 kg mletého mäsa (zmes hovädzieho a bravčového)kus ražného chleba bez kôrky (nakrájaného na kocky)
- 100 – 200 ml mlieka
- 2 cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica mletej červenej papriky
- pol lyžičky sušeného oregana
- pol lyžičky sušeného tymianu
- 2 vajcia
- 12 prepeličích vajec
- za hrsť nasekanej petržlenovej vňate ";i:10;s:28:"soľ, mleté čierne korenie";i:11;s:4:"olej
Na omáčku:
- 1 cibuľa (nakrájaná na pásiky)
- 2 strúčiky cesnaku
- pol lyžičky mletej rasce
- muškátový oriešok
- 1 múčny zemiak (ošúpaný a nakrájaný na tenké plátky)
- vývar alebo voda
- 2 hrste čerstvého alebo pol pohára mrazeného špenátu
- 1 pohár čerstvého alebo mrazeného hrášku
- soľ, mleté čierne korenie
- olej
Ako príloha:
- 750 g malých šalátových zemiakov
- plátky slaniny
- smotana alebo jogurt
- maslo
- soľ
POSTUP
- Kocky suchšieho chleba prelejte mliekom a nechajte nasiaknuť. Ak používate čerstvý chlieb, kocky najprv pomaly vysušte na mierne rozohriatej panvici.
- Nadrobno nakrájanú cibuľu osmažte na oleji, pridajte prelisovaný cesnak, červenú papriku, oregano a tymian. Chvíľu smažte, odstavte a nechajte mierne vychladnúť. Primiešajte k mletému mäsu s 2 vajcami, so soľou, s mletým korením a kockami chleba nasiaknutými mliekom. Zmes v mise premieste, aby držala tvar. Osmažte malú fašírku a podľa jej chuti dochuťte zvyšok zmesi.
- Uvarte prepeličie vajíčka (2,5 až 3 minúty), schlaďte ich v studenej vode a ošúpte.
- Papier na pečenie položte na plát silnejšej hliníkovej fólie tak, aby fólia pretŕčala spod papiera aspoň 10 cm na oboch stranách. Mäsovú zmes dajte na papier na pečenie a na jej spodnú časť naukladajte ošúpané prepeličie vajcia. Rovnomerne posypte nakrájanou petržlenovou vňaťou. Roládu zaviňte a konce zakrúťte ako na salónke. Pečte pri teplote 160 °C do vnútornej teploty 68 °C meranej mäsovým teplomerom v strede rolády. Potrvá to 35 až 50 minút. Roládu vyberte z rúry a nechajte ju zabalenú pri izbovej teplote 20 minút.
- Pripravte omáčku: Na oleji osmažte nakrájanú cibuľu, pridajte cesnak, rascu, nastrúhaný muškátový oriešok, soľ a mleté korenie. Pridajte zemiak nakrájaný na tenké plátky, zalejte vývarom alebo vodou a zemiaky uvarte. Tekutinu priveďte do varu, vložte do nej špenát aj hrášok a krátko povarte. Ku koncu varenia pridajte šťavu z rolády. Omáčku schlaďte v studenom vodnom kúpeli a rozmixujte do krémova. Ak treba, dochuťte ju soľou a korením.
- Pripravte zemiaky: Malé zemiaky v šupke vydrhnite a uvarte v osolenej vode. Plátky slaniny krátko osmažte na rozpálenej panvici, vyberte ich a v tej istej panvici opečte uvarené zemiaky. Ku koncu pridajte hrudku masla a, ak treba, soľ.
- Nakrájanú roládu podávajte s omáčkou, so zemiakmi, s opečenými plátkami slaniny a s lyžicou kyslej smotany alebo jogurtu.

Video Player is loading.
ZDRAVŠIA OPEKAČKA: Ide to! Vyskúšajte 3 SUPER RECEPTY bez mäsa, lepku aj mlieka! TeaserZdroj: NMH
PREPELIČIE A SLEPAČIE VAJCIA V SKLE
5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, VARENIE 10 MINÚT
Potrebujete:
- 5 slepačích alebo 15 prepeličích vajec
- 400 ml kyslej smotany
- plátky údeného lososa
- plátky údeného pstruha
- chren
- pažítku
- čerstvý kôpor
- soľ, mleté čierne korenie
- ražný chlieb na podávanie
POSTUP
- Uvarte vajíčka: Slepačie varte 7 až 11 minút, prepeličie 2 a pol až 3 minúty. Kyslú smotanu dochuťte soľou a korením.
- Do sklených pohárov postupne navrstvite ochutenú kyslú smotanu, údenú rybu, ošúpané vajcia, nastrúhaný chren a bylinky. Podávajte s ražným chlebom.
V Dobrom jedle vždy nájdete overené recepty a zaujímavosti: