Reklama

Máte radi VAJÍČKA? Tu sú v jedlách na raňajky, obed i večeru

Fašírky s vajíčkami a zelenou omáčkou.

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

Reklama

Slepačie? Prepeličie? Páči sa, dobroty, v ktorých sa bez košíčka vajec nezaobídete.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Vyskúšajte chutný kukuricový šalát podľa Blue Grandma

    PÓROVÝ KIŠ SO SLANINOU

    8-10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 60 MINÚT, PEČENIE 45 MINÚT

    Potrebujete:

    Na cesto:

    • 200 g hladkej múky na krehké pečivo
    • 120 g studeného masla (nakrájaného na kocky alebo nastrúhaného)
    • 1-2 lyžice studenej vody
    • 1 lyžičku cukru
    • pol lyžičky soli
    • suchá fazuľa alebo ryža na zaťaženie cesta

    Na plnku:

    • 180 g slaniny alebo údeného mäsa
    • 1 stredne veľký pór (nakrájaný na tenké plátky)
    • 80 g výraznejšieho zrejúceho syra (ideálne Gruyère alebo Vrchár)
    • 3 vajcia
    • 400 ml smotany na šľahanie
    • muškátový oriešok
    • maslo na vymazanie formy
    • soľ, mleté čierne korenie
    • bylinky a šalát ako príloha

    POSTUP

    1. V mise zmiešajte všetky suroviny na cesto. Pracujte rýchlo a cesto nemieste, iba po krátkom premiešaní stlačte dokopy. Zabaľte ho do potravinárskej fólie a dajte na 30 minút do chladničky.
    2. Formu na koláče s vlnkovým okrajom alebo tortovú formu (24 až 28 cm) vymažte maslom. Medzi dvoma papiermi na pečenie rozvaľkajte cesto o niekoľko cm väčšie, ako je priemer formy. Cesto dajte do formy, kraje jemne pritlačte k stenám, spodok cesta popichajte vidličkou a vložte ešte na 15 minút do chladu. Rúru predhrejte na 200 °C.
    3. Na vychladnuté cesto dajte pokrčený papier na pečenie a nasypte naň suchú fazuľu alebo ryžu. Takto zaťažené cesto bude lepšie držať svoj tvar pri pečení. Pečte 15 minút, potom fazuľu a papier na pečenie odstráňte a cesto dopekajte 5-10 minút do svetlohneda.
    4. Nakrájanú slaninu osmažte v panvici na strednom plameni, vyberte a sceďte väčšinu vytopeného tuku. Do panvice vložte nakrájaný pór a krátko ho osmažte.
    5. V mise zmiešajte smotanu, vajcia, nastrúhaný muškátový oriešok, trochu soli (slanina alebo údené mäso a syr sú už slané) a mleté čierne korenie.
    6. Na predpečené cesto nasypte osmažený pór, väčšinu nastrúhaného syra a osmaženej slaniny alebo údené mäso. Zalejte ochutenou smotanou s vajcami, posypte zvyšným syrom a pri 180 °C pečte 30 minút do zlatohneda.
    7. Kiš podávajte teplý alebo pri izbovej teplote napríklad so zvyšnou slaninou, s bylinkami a so sviežim zeleným šalátom.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Najlepšia nedeľná klasika - chutné kurča s plnkou od mamy

      FAŠÍRKA Z MLETÉHO MÄSA A PREPELIČÍCH VAJEC SO ZELENOU OMÁČKOU

      7 PORCIÍ, PRÍPRAVA 40 MINÚT, VARENIE 45 MINÚT

      Potrebujete:

      Na fašírku:

      • 1,5 kg mletého mäsa (zmes hovädzieho a bravčového)kus ražného chleba bez kôrky (nakrájaného na kocky)
      • 100 – 200 ml mlieka
      • 2 cibule
      • 4 strúčiky cesnaku
      • 1 lyžica mletej červenej papriky
      • pol lyžičky sušeného oregana
      • pol lyžičky sušeného tymianu
      • 2 vajcia
      • 12 prepeličích vajec
      • za hrsť nasekanej petržlenovej vňate ";i:10;s:28:"soľ, mleté čierne korenie";i:11;s:4:"olej

      Na omáčku:

      • 1 cibuľa (nakrájaná na pásiky)
      • 2 strúčiky cesnaku
      • pol lyžičky mletej rasce
      • muškátový oriešok
      • 1 múčny zemiak (ošúpaný a nakrájaný na tenké plátky)
      • vývar alebo voda
      • 2 hrste čerstvého alebo pol pohára mrazeného špenátu
      • 1 pohár čerstvého alebo mrazeného hrášku
      • soľ, mleté čierne korenie
      • olej

      Ako príloha:

      • 750 g malých šalátových zemiakov
      • plátky slaniny
      • smotana alebo jogurt
      • maslo
      • soľ

      POSTUP

      1. Kocky suchšieho chleba prelejte mliekom a nechajte nasiaknuť. Ak používate čerstvý chlieb, kocky najprv pomaly vysušte na mierne rozohriatej panvici.
      2. Nadrobno nakrájanú cibuľu osmažte na oleji, pridajte prelisovaný cesnak, červenú papriku, oregano a tymian. Chvíľu smažte, odstavte a nechajte mierne vychladnúť. Primiešajte k mletému mäsu s 2 vajcami, so soľou, s mletým korením a kockami chleba nasiaknutými mliekom. Zmes v mise premieste, aby držala tvar. Osmažte malú fašírku a podľa jej chuti dochuťte zvyšok zmesi.
      3. Uvarte prepeličie vajíčka (2,5 až 3 minúty), schlaďte ich v studenej vode a ošúpte.
      4. Papier na pečenie položte na plát silnejšej hliníkovej fólie tak, aby fólia pretŕčala spod papiera aspoň 10 cm na oboch stranách. Mäsovú zmes dajte na papier na pečenie a na jej spodnú časť naukladajte ošúpané prepeličie vajcia. Rovnomerne posypte nakrájanou petržlenovou vňaťou. Roládu zaviňte a konce zakrúťte ako na salónke. Pečte pri teplote 160 °C do vnútornej teploty 68 °C meranej mäsovým teplomerom v strede rolády. Potrvá to 35 až 50 minút. Roládu vyberte z rúry a nechajte ju zabalenú pri izbovej teplote 20 minút.
      5. Pripravte omáčku: Na oleji osmažte nakrájanú cibuľu, pridajte cesnak, rascu, nastrúhaný muškátový oriešok, soľ a mleté korenie. Pridajte zemiak nakrájaný na tenké plátky, zalejte vývarom alebo vodou a zemiaky uvarte. Tekutinu priveďte do varu, vložte do nej špenát aj hrášok a krátko povarte. Ku koncu varenia pridajte šťavu z rolády. Omáčku schlaďte v studenom vodnom kúpeli a rozmixujte do krémova. Ak treba, dochuťte ju soľou a korením.
      6. Pripravte zemiaky: Malé zemiaky v šupke vydrhnite a uvarte v osolenej vode. Plátky slaniny krátko osmažte na rozpálenej panvici, vyberte ich a v tej istej panvici opečte uvarené zemiaky. Ku koncu pridajte hrudku masla a, ak treba, soľ.
      7. Nakrájanú roládu podávajte s omáčkou, so zemiakmi, s opečenými plátkami slaniny a s lyžicou kyslej smotany alebo jogurtu.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        ZDRAVŠIA OPEKAČKA: Ide to! Vyskúšajte 3 SUPER RECEPTY bez mäsa, lepku aj mlieka! Teaser
        Zdroj: NMH

        PREPELIČIE A SLEPAČIE VAJCIA V SKLE

        5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, VARENIE 10 MINÚT

        Potrebujete:

        • 5 slepačích alebo 15 prepeličích vajec
        • 400 ml kyslej smotany
        • plátky údeného lososa
        • plátky údeného pstruha
        • chren
        • pažítku
        • čerstvý kôpor
        • soľ, mleté čierne korenie 
        • ražný chlieb na podávanie

        POSTUP

        1. Uvarte vajíčka: Slepačie varte 7 až 11 minút, prepeličie 2 a pol až 3 minúty. Kyslú smotanu dochuťte soľou a korením.
        2. Do sklených pohárov postupne navrstvite ochutenú kyslú smotanu, údenú rybu, ošúpané vajcia, nastrúhaný chren a bylinky. Podávajte s ražným chlebom.

        V Dobrom jedle vždy nájdete overené recepty a zaujímavosti: