Reklama

Mária Čírová nám venovala recept na DEDKOVU POLIEVKU: Mňam, vyjete celý hrniec!

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

„Je fantastická, milujem ju doteraz. Určite aj preto, že mi ju varil práve on,“ spomína na krásne detstvo výnimočná speváčka a mama troch večných hladošov.

Dedko som mnou chodil na všetky hodiny spevu, klavíra aj súťaže, keď som bola malá. Prežila som s ním neskutočne veľa pekného. A vždy keď sme mali pár hodín voľno, zobral ma k sebe domov a pohostil. Doteraz nechápem, ako je možné, že mi dal na výber aspoň tri jedlá! Na túto polievku som sa tešila asi najviac. Vďaka párkom je jemne pikantná a krásne sfarbená...“

Obľúbená speváčka musela zdediť kuchárske gény po milovanom dedkovi - svojim trom deťom, Hugovi, Zoe, Rubenovi, a manželovi Mariánovi takisto s láskou vyvára a vypeká všakovaké dobroty. My sme paf aj z jej fantastických rumových mesiačikov, na ktoré nám venovala recept a tiež z prekrásnych tort, ktoré tvorí pre svoju rodinu. Pozrite si ich v galérii na konci článku.

Zdroj: https://www.instagram.com/p/CMpvfPwFBcG/

Mária Čírová vie fantasticky variť a piecť.

Zdroj: Laura Witteková

Hustá šošovicová polievka podľa Máriinho dedka.

HUSTÁ ŠOŠOVICOVÁ POLIEVKA

4-6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 35-40 MINÚT

Potrebujete:

  • 200 g šošovice
  • 1 cibuľa
  • múka na zahustenie
  • 1,5 l vývaru (vody)
  • 1 strúčik cesnaku
  • mletá červená paprika, bobkový list, majorán
  • zmes koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler)
  • soľ, korenie
  • maslo
  • 2-3 spišské párky (domáca klobáska) a chlieb na podávanie

POSTUP:

  1. Šošovicu dajte aspoň na hodinu do vody. Na masle opražte dosklovita nakrájanú cibuľu a pridajte
    za dve lyžice múky. Restujte do svetlohneda a potom zápražku zalejte vývarom. Pridajte premytú
    šošovicu, cesnak, mletú červenú papriku a bobkový list. Nakoniec vmiešajte nakrájanú koreňovú zeleninu a varte, kým všetka zelenina nebude mäkká.
  2. Pred koncom varenia, asi 5 minút, pridajte do polievky spišské párky (klobásku) – môžete ich predtým orestovať na masti, ak chcete.
  3. Z hrnca vyberte bobkový list a polievku ochuťte majoránom, soľou, korením, ak treba. Závisí od toho, aký slaný je vývar, párky. Polievku podávajte s dobrým chlebíkom. Dobrú chuť!

Autor článku

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.