Reklama

Kapusta do posledného hlúba: Neobyčajné pochúťky, ktoré vás prekvapia!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Linda varí do 10 eur: Marinované kuracie mäso pečené na kapuste
    Dusený hlúb z červenej kapusty s polentou.

    Zdroj: Gurmet/Marie Bartošová

    Dusený hlúb z červenej kapusty s polentou.

    Dusený hlúb z červenej kapusty s polentou

    4 porcie, príprava 60 minút

    POTREBUJETE:

    •  4 lyžice rastlinného oleja
    • šupky zo 4 mrkiev (alebo 80 g mrkvy)
    • šupka zo stredného zeleru (alebo 100 g zeleru)
    • 5 stoniek tymianu
    • 1 pór (zelená časť)
    • 2 lyžice paradajkového pretlaku
    • 1 lyžička semienok čiernej horčice
    • 800 ml červeného vína
    • 2 bobkové listy
    • pol lyžičky drvenej rasce
    • 1 lyžica kryštálového cukru
    • 80 ml balzamového octu
    • 150 ml hovädzieho alebo zeleninového vývaru
    • 2 lyžice sójovej omáčky
    • 2 až 3 lyžice kukuričného škrobu
    • 1 hlúb z červenej kapusty
    • soľ a korenie

    Na polentu:

    • 1 biopomaranč

    •  1 lyžica olivového oleja

    • 200 ml zeleninového vývaru

    • soľ

    • 50 g kukuričnej polenty

    • 2 lyžice hladkolistej petržlenovej vňate

    • 1 strúčik cesnaku

     

    POSTUP:

    1. V hrnci s hrubým dnom rozohrejte 2 lyžice oleja a pomaly na ňom dohneda opečte mrkvové a zelerové šupky, stonky tymianu a nasekaný pór. Naozaj pomaly, bude to trvať pol až trištvrte hodiny, aby pustili maximum chuti. Pozor, aby ste ich nespálili. Potom pridajte paradajkový pretlak, horčicu a niekoľko minút restujte. Zalejte vínom a prihoďte bobkový list i drvenú rascu. Varte asi 30 minút, aby sa víno zredukovalo zhruba na polovicu.

    2.  V druhom hrnci nechajte skaramelizovať cukor, pridajte balzamový ocot, vývar a cez sitko prepasírujte do hrnca vínnu zmes. Varte ešte pár minút, aby omáčka zhustla. Dochuťte ju sójovou omáčkou, a ak treba, zahustite škrobom.

    3.  Hlúb kapusty rozštvrťte. V hlbšej panvici rozohrejte 2 lyžice oleja a na miernom ohni pomaly opekajte hlúb, aby zmäkol. Môžete ho aj predvariť v pare, kým varíte iné jedlo. Predvarený hlúb potom stačí len prudko opiecť. Ak by sa pripaľoval, podlejte ho trochou vody. Keď je hlúb takmer hotový, zalejte ho omáčkou a varte ešte 10 minút, aby sa chute prepojili. Dosoľte a dokoreňte.

    4.  Pripravte si polentu. Z pomaranča ostrúhajte kôru, tú si odložte bokom, a vytlačte šťavu. Šťavu vlejte spolu s olejom a vývarom do hrnca, osoľte a priveďte k varu. Za stáleho miešania vsypte polentu a varte asi 3 až 5 minút, kým nezhustne.

    5. Pomarančovú kôru určenú na gremolatu zmiešajte s nasekanou petržlenovou vňaťou a prelisovaným strúčikom cesnaku. Polentu podávajte s duseným hlúbom, omáčkou a posypte ju petržlenovou gremolatou.

    Zdroj: Gurmet/Marie Bartošová

    Gnocchi s kapustovými „rebrami“.

    Gnocchi s kapustovými „rebrami“

    4 porcie, príprava 60 minút

    POTREBUJETE:

    na gnocchi: 

    • 500 g zemiakov (varný typ C)

    • soľ

    • 1 vajce

    • 200 g hladkej múky

     

    Na kapustu:

    • 200 g tvrdých „rebier“ z listov kapusty

    • 1 cibuľa

    • 1 strúčik cesnaku

    • 2 lyžice olivového oleja

    • 250 ml smotany na šľahanie

    • 50 ml zeleninového vývaru

    • 2 lyžice nastrúhaného parmezánu

    • kôra z polovice citróna

    • 3 vetvičky čerstvého tymianu

    • soľ a korenie

     

    POSTUP:

    1.  Zemiaky uvarte v šupke v mierne osolenej vode, nie úplne domäkka. Potom ich ošúpte a pretlačte alebo nastrúhajte na jemnom strúhadle. Zmiešajte ich s vajcom a múkou, osoľte a vypracujte nelepivé cesto. Pracujte svižne, aby cesto príliš nezredlo.

    2.  Cesto rozdeľte na 8 častí a z každej vyvaľkajte „hada“. Nožom nakrájajte na menšie kúsky vo veľkosti „sústa“ a kto chce, môže každý kúsok ešte pritlačiť o vidličku alebo vrúbkovanú doštičku, aby gnocchi získali typické ryhy. Gnocchi varte v osolenej vriacej vode asi 2 až 3 minúty, hotové vyplávajú na hladinu.

    3. Kapustové „rebrá“ nakrájajte na kúsky a uvarte v osolenej vriacej vode takmer domäkka (dĺžka varenia závisí od hrúbky „rebier“ a veku kapusty). Potom ich schlaďte v studenej vode, aby ste zastavili zvyšný var.

    4.  Cibuľu nakrájajte na mesiačiky, cesnak na plátky. Vo väčšej panvici rozohrejte olivový olej a opečte na ňom cibuľu a cesnak, po chvíľke pridajte kapustu. Zalejte smotanou a chvíľu povarte, aby sa trochu zredukovala. Primiešajte gnocchi (môžete ich predtým opiecť, ak chcete), potom vsypte syr. Ak omáčka rýchlo hustne, môžete ju trochu zriediť vývarom. Nakoniec vmiešajte citrónovú kôru a lístky tymianu. Podľa chuti osoľte, okoreňte a podávajte.

    Strana

    2/2

    Autor článku

    Mária Abrahámová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!
    Reklama