Kapusta do posledného hlúba: Neobyčajné pochúťky, ktoré vás prekvapia!
26. 2. 2025, 12:05


Zdroj: Gurmet/Marie Bartošová
Dusený hlúb z červenej kapusty s polentou.
Dusený hlúb z červenej kapusty s polentou
4 porcie, príprava 60 minút
POTREBUJETE:
- 4 lyžice rastlinného oleja
- šupky zo 4 mrkiev (alebo 80 g mrkvy)
- šupka zo stredného zeleru (alebo 100 g zeleru)
- 5 stoniek tymianu
- 1 pór (zelená časť)
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 1 lyžička semienok čiernej horčice
- 800 ml červeného vína
- 2 bobkové listy
- pol lyžičky drvenej rasce
- 1 lyžica kryštálového cukru
- 80 ml balzamového octu
- 150 ml hovädzieho alebo zeleninového vývaru
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 2 až 3 lyžice kukuričného škrobu
- 1 hlúb z červenej kapusty
- soľ a korenie
Na polentu:
-
1 biopomaranč
-
1 lyžica olivového oleja
-
200 ml zeleninového vývaru
-
soľ
-
50 g kukuričnej polenty
-
2 lyžice hladkolistej petržlenovej vňate
-
1 strúčik cesnaku
POSTUP:
-
V hrnci s hrubým dnom rozohrejte 2 lyžice oleja a pomaly na ňom dohneda opečte mrkvové a zelerové šupky, stonky tymianu a nasekaný pór. Naozaj pomaly, bude to trvať pol až trištvrte hodiny, aby pustili maximum chuti. Pozor, aby ste ich nespálili. Potom pridajte paradajkový pretlak, horčicu a niekoľko minút restujte. Zalejte vínom a prihoďte bobkový list i drvenú rascu. Varte asi 30 minút, aby sa víno zredukovalo zhruba na polovicu.
-
V druhom hrnci nechajte skaramelizovať cukor, pridajte balzamový ocot, vývar a cez sitko prepasírujte do hrnca vínnu zmes. Varte ešte pár minút, aby omáčka zhustla. Dochuťte ju sójovou omáčkou, a ak treba, zahustite škrobom.
-
Hlúb kapusty rozštvrťte. V hlbšej panvici rozohrejte 2 lyžice oleja a na miernom ohni pomaly opekajte hlúb, aby zmäkol. Môžete ho aj predvariť v pare, kým varíte iné jedlo. Predvarený hlúb potom stačí len prudko opiecť. Ak by sa pripaľoval, podlejte ho trochou vody. Keď je hlúb takmer hotový, zalejte ho omáčkou a varte ešte 10 minút, aby sa chute prepojili. Dosoľte a dokoreňte.
-
Pripravte si polentu. Z pomaranča ostrúhajte kôru, tú si odložte bokom, a vytlačte šťavu. Šťavu vlejte spolu s olejom a vývarom do hrnca, osoľte a priveďte k varu. Za stáleho miešania vsypte polentu a varte asi 3 až 5 minút, kým nezhustne.
- Pomarančovú kôru určenú na gremolatu zmiešajte s nasekanou petržlenovou vňaťou a prelisovaným strúčikom cesnaku. Polentu podávajte s duseným hlúbom, omáčkou a posypte ju petržlenovou gremolatou.
Zdroj: Gurmet/Marie Bartošová
Gnocchi s kapustovými „rebrami“.
Gnocchi s kapustovými „rebrami“
4 porcie, príprava 60 minút
POTREBUJETE:
na gnocchi:
• 500 g zemiakov (varný typ C)
• soľ
• 1 vajce
• 200 g hladkej múky
Na kapustu:
• 200 g tvrdých „rebier“ z listov kapusty
• 1 cibuľa
• 1 strúčik cesnaku
• 2 lyžice olivového oleja
• 250 ml smotany na šľahanie
• 50 ml zeleninového vývaru
• 2 lyžice nastrúhaného parmezánu
• kôra z polovice citróna
• 3 vetvičky čerstvého tymianu
• soľ a korenie
POSTUP:
-
Zemiaky uvarte v šupke v mierne osolenej vode, nie úplne domäkka. Potom ich ošúpte a pretlačte alebo nastrúhajte na jemnom strúhadle. Zmiešajte ich s vajcom a múkou, osoľte a vypracujte nelepivé cesto. Pracujte svižne, aby cesto príliš nezredlo.
-
Cesto rozdeľte na 8 častí a z každej vyvaľkajte „hada“. Nožom nakrájajte na menšie kúsky vo veľkosti „sústa“ a kto chce, môže každý kúsok ešte pritlačiť o vidličku alebo vrúbkovanú doštičku, aby gnocchi získali typické ryhy. Gnocchi varte v osolenej vriacej vode asi 2 až 3 minúty, hotové vyplávajú na hladinu.
-
Kapustové „rebrá“ nakrájajte na kúsky a uvarte v osolenej vriacej vode takmer domäkka (dĺžka varenia závisí od hrúbky „rebier“ a veku kapusty). Potom ich schlaďte v studenej vode, aby ste zastavili zvyšný var.
-
Cibuľu nakrájajte na mesiačiky, cesnak na plátky. Vo väčšej panvici rozohrejte olivový olej a opečte na ňom cibuľu a cesnak, po chvíľke pridajte kapustu. Zalejte smotanou a chvíľu povarte, aby sa trochu zredukovala. Primiešajte gnocchi (môžete ich predtým opiecť, ak chcete), potom vsypte syr. Ak omáčka rýchlo hustne, môžete ju trochu zriediť vývarom. Nakoniec vmiešajte citrónovú kôru a lístky tymianu. Podľa chuti osoľte, okoreňte a podávajte.