Reklama

Jedzte ZDRAVÉ BATATY: Sú výživnejšie ako klasické zemiaky!

Bataty si obľúbite pre ich sladkú chuť, rýchlu prípravu a teraz aj pre niečo navyše! Vedeli ste, že ak by ste ich jedli aspoň dvakrát týždenne, uľavilo by sa vašim unaveným očiam, pokožke namáhanej slnkom, vysušeným slizniciam, preťaženej tráviacej sústave aj nervom a zvýšili by ste tiež svoje šance na dlhší život?

Zdroj: shutterstock.com

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Vedeli ste, že Európania ich dlhý čas považovali len za príležitostný pokrm, napriek tomu, že sú zdravšie a výživnejšie ako klasické zemiaky? Podľa odborníkov na výživu až o 50 percent!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:12
Remaining Time 0:12
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Polievka, z ktorej sa chudne: Recept od známej fitnesky Olgy si odložíte!
    Zdroj: NMH

    Kolumbus, ďakujeme!

    za všetkých šéfkuchárov, blogerov a nadšencov dobrého jedla, ktorí sú zo sladkých zemiakov paf ako my. Známy moreplavec ich priviezol do Európy už počas svojich prvých objavných výprav (z polostrova Yucatán) a ešte o sto rokov skôr, ako k nám dorazili klasické zemiaky. Európania ich však dlhý čas považovali len za príležitostný pokrm, napriek tomu, že sú zdravšie a výživnejšie ako klasické zemiaky – podľa odborníkov na výživu až o 50 percent!

    No a sladko chutia preto, že obsahujú nielen škrob, ale aj cukry, takže dokážu zasýtiť na dlhší čas, čomu sa tešia najmä diétujúci alebo profi športovci. Uvarte si z nich túto ZDRAVÚ, PARÁDNU POLIEVKU, ktorú u nás doma milujeme...

    Mrkvovo-batatová polievka

    4 PORCIE PRÍPRAVA 10 MINÚT VARENIE 15 MINÚT

    Zdroj: Shutterstock

    Batátová polievka.

    Potrebujete:

    • maslo
    • 1 cibuľa
    • 1 zväzok koriandra
    • 2 batáty
    • 2 mrkvy
    • 2 šálky zeleninového vývaru
    • šťava z 1 pomaranča
    • štipka mletého muškátového orieška (alebo kurkumy), trocha čierneho a bieleho sezamu

    POSTUP:

    1. Na masle osmažte nakrájanú cibuľu a stonky z koriandra (lístky si nechajte na ozdobu). Pridajte nakrájané batáty, mrkvu, pár minút opekajte.
    2. Potom prilejte vývar a varte asi 15 minút. Hotovú polievku rozmixujte ponorným mixérom a nakoniec do nej vytlačte šťavu z pomaranča. Dochuťte muškátovým orieškom a na tanieri ozdobte lístkami koriandra a sezamom. Nech vám chutí!

    Autor článku

    Katarína Brunovská

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.