Reklama

Ideálna večera? 7 tipov, ako vybrať chutne aj zdravo

Šošovicový šalát s jablkom a kuskusom

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama

Aj vy denne bojujete so starou známou dilemou - čo na večeru? Či už chystáte jedlo len sebe alebo celej rodine, zvážte niekoľko vecí. Poradíme, ako prípravu večere premeniť na príjemný zážitok bez stresu.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    ŽEMLIČKY ako obláčik! Sú z tvarohu a úplne bez múky! TEASER

    1. Plánujte vopred

    Ak máte v špajzi alebo chladničke špecifické suroviny, ktoré potrebujete použiť, zvážte ich zaradenie do jedla. Plánovanie dopredu vám tiež pomôže zefektívniť proces varenia a vyhnúť sa stresu na poslednú chvíľu.

    2. Výživová hodnota

    Snažte sa o vyvážené jedlo, ktoré obsahuje bielkoviny, sacharidy, zdravé tuky, vitamíny a minerály. Zaradenie rôznych skupín potravín vám zabezpečí prísun živín, ktoré vaše telo potrebuje.

    3. Zvážte sezónnosť

    Výber potravín, ktoré sú práve v sezóne, zaručuje nielen čerstvosť, ale môže to byť aj šetrné rozhodnutie s ohľadom na rozpočet. Sezónne produkty sú často aj chutnejšie!

    4. Myslite na čas prípravy

    Zvážte, koľko času máte na prípravu večere k dispozícii. Počas náročných večerov si vyberte rýchlejšie recepty alebo jedlá, ktoré si môžete pripraviť vopred.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      NAJLEPŠIE CESTOVINY: Prelejte ich zeleninovou pečenou omáčkou!

      5. Zvážte veľkosť porcií

      Zohľadnite chute všetkých, ktorí budú večerať. Podľa toho prispôsobte veľkosť porcií, aby ste sa vyhli plytvaniu alebo tomu, že niekto zostane hladný.

      Anketa

      O koľkej obyčajne večeriate?

      6. Myslite na zvyšky

      Uvarením väčších porcií vám niečo ostane na ďalšie dni. Zvyšky šetria čas a námahu neskôr v týždni. Dbajte však na správne skladovanie hotových jedál, aby sa zachovala ich čerstvosť aj bezpečnosť.

      7. Počúvajte svoje chute

      Niekedy vaše telo vie, na čo má chuť. Ak máte chuť na určitý druh jedla, nie je problém si ho občas dopriať. Len sa snažte o striedmosť a vyváženosť.