HORÚCI NÁPOJ namiesto dezertu: Mätová čokoláda, chai latte, či tekvicová káva?
1. 2. 2025, 22:49

- Latte s tekvicovým pyré je v poslednom období jedným z obľúbených horúcich kávových nápojov v lepších kaviarňach. Je krásne hebký, sýty a kombinácia tekvicového pyré s aromatickými koreninami chuťovo ladí s jesenným alebo zimným obdobím.
- Ak sa chcete vyhnúť kofeínu, použite dekofeinovú kávu.
- Tekvicové pyré pripravíte z pečenej alebo dusenej a rozmixovanej maslovej tekvice alebo z hokkaido.
- Naša rada: Ak nemáte sladené kondenzované mlieko, oslaďte nápoj po uvarení medom alebo čakankovým sirupom.

Zdroj: Shutterstock
Pumpkin spice latte.
Pumpkin spice latte (tekvicové latte)
2 porcie, príprava 10 minút + príprava pyré
POTREBUJETE:
- 300 ml mlieka (môže byť aj rastlinné)
- 4 lyžice nesladeného lyžice tekvicového pyré (z pečenej tekvice Hokkaido alebo maslovej tekvice)
- 1 lyžička zmesi mletých korenín Pumpkin Spice (zmes škorice, muškátového orieška, zázvoru a klinčeka)
- 2 lyžičky vanilkového cukru (nemusia byť ak nechcete mať nápoj veľmi sladký)
- 100 ml silnej filtrovanej kávy alebo espressa
- 2 lyžice sladeného kondenzovaného mlieka (prípadne 2 lyžičky trstinového cukru)
- šľahačka na ozdobu
- škorica alebo škoricový cukor na posypanie
POSTUP:
1. Príprava tekvicového mlieka: Do malého kastrólika nalejte mlieko a pridajte tekvicové pyré, vanilkový cukor a koreniny. Na strednom ohni miešajte, kým sa mlieko trocha zahreje no nevarí. Tekvicové mlieko môžete rozmixovať ponorným mixérom.
2. Do 2 hrnčekov rozdeľte horúcu kávu, kondenzované mlieko a horúce tekvicové mlieko. Ak chcete, môžete ho precediť cez jemné sitko, aby bolo dokonale hladké.
3. Ozdobte šľahačkou a posypte škoricou alebo škoricovým cukrom.
Zdroj: Shutterstock
Horúca čokoláda s mätou
Mätová horúca čokoláda
2 porcie, príprava 10 minút
POTREBUJETE:
- 250 ml mlieka
- 250 ml smotany na šľahanie (33 %)
- 6-8 lístkov čerstvých lístkov mäty
- 100 g kvalitnej horkej čokolády (aspoň 70 % kakaa)
- 2 lyžičky kakaa
- trocha cukru - podľa chuti
- strúhaná čokoláda a mätové listy na ozdobu
POSTUP:
- Do malého hrnca nalejte mlieko a smotanu. Pridajte čerstvú mätu aby sa lúhovala počas zohrievania na strednom ohni. Mlieko nemá vrieť. Odstavte a po pár minútach vyberte mätu.
- Keď je zmes horúca, pridajte nalámanú čokoládu a keď sa rozpustí, primiešajte kakao. Miešajte, kým sa čokoláda úplne nerozpustí a zmes bude krásne hladká. Ak chcete, primiešajte cukor.
- Horúcu čokoládu nalejte do 2 hrnčekov, posyte strúhanou čokoládou a ozdobte mätovým lístkom.
Naša rada: Na prípravu nápoja použite kvalitnú horkú čokoládu. Namiesto čerstvej mäty môžete do horúceho mlieka pridať mätový sirup. S jeho množstvom to netreba preháňať, aby čokoládu neprebíjala priveľmi aromatická chuť bylinky.