Reklama

HORÚCI NÁPOJ namiesto dezertu: Mätová čokoláda, chai latte, či tekvicová káva?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Káva alebo čaj nalačno? Čím začínať deň s prázdnym žalúdkom?
    • Latte s tekvicovým pyré je v poslednom období jedným z obľúbených horúcich kávových nápojov v lepších kaviarňach. Je krásne hebký, sýty a kombinácia tekvicového pyré s aromatickými koreninami chuťovo ladí s jesenným alebo zimným obdobím.
    • Ak sa chcete vyhnúť kofeínu, použite dekofeinovú kávu.
    • Tekvicové pyré pripravíte z pečenej alebo dusenej a rozmixovanej maslovej tekvice alebo z hokkaido.
    • Naša rada: Ak nemáte sladené kondenzované mlieko, oslaďte nápoj po uvarení medom alebo čakankovým sirupom.
    Pumpkin spice latte.

    Zdroj: Shutterstock

    Pumpkin spice latte.

    Pumpkin spice latte (tekvicové latte)

    2 porcie, príprava 10 minút + príprava pyré

    POTREBUJETE: 

    • 300 ml mlieka (môže byť aj rastlinné)
    • 4  lyžice nesladeného lyžice tekvicového pyré (z pečenej tekvice Hokkaido alebo maslovej tekvice)
    • 1 lyžička zmesi mletých korenín Pumpkin Spice (zmes škorice, muškátového orieška, zázvoru a klinčeka)
    • 2 lyžičky vanilkového cukru (nemusia byť ak nechcete mať nápoj veľmi sladký)
    • 100 ml silnej filtrovanej kávy alebo espressa
    • 2 lyžice sladeného kondenzovaného mlieka (prípadne 2 lyžičky trstinového cukru)
    • šľahačka na ozdobu
    • škorica alebo škoricový cukor na posypanie

     

    POSTUP:

    1. Príprava tekvicového mlieka: Do malého kastrólika nalejte mlieko a pridajte tekvicové pyré, vanilkový cukor a koreniny. Na strednom ohni miešajte, kým sa mlieko trocha  zahreje no nevarí.  Tekvicové mlieko môžete rozmixovať ponorným mixérom.

    2. Do 2  hrnčekov rozdeľte horúcu kávu,  kondenzované mlieko a  horúce tekvicové mlieko. Ak chcete, môžete ho  precediť cez jemné sitko, aby bolo dokonale hladké.

    3. Ozdobte  šľahačkou a posypte škoricou alebo škoricovým cukrom.

     

    Zdroj: Shutterstock

    Horúca čokoláda s mätou

    Mätová horúca čokoláda

    2 porcie, príprava 10 minút

    POTREBUJETE:

    • 250 ml mlieka
    • 250 ml smotany na šľahanie (33 %)
    •  6-8 lístkov čerstvých lístkov mäty
    • 100 g kvalitnej horkej čokolády (aspoň 70 % kakaa)
    • 2 lyžičky kakaa
    • trocha cukru - podľa chuti
    • strúhaná čokoláda a mätové listy na ozdobu

     

    POSTUP:

    1. Do malého hrnca nalejte mlieko a smotanu. Pridajte čerstvú mätu aby sa lúhovala počas zohrievania na strednom ohni. Mlieko nemá vrieť. Odstavte a po pár minútach vyberte mätu. 
    2. Keď je zmes horúca, pridajte nalámanú čokoládu a keď sa rozpustí, primiešajte kakao. Miešajte, kým sa čokoláda úplne nerozpustí a zmes bude krásne hladká. Ak chcete, primiešajte cukor.
    3. Horúcu čokoládu nalejte do 2 hrnčekov, posyte strúhanou čokoládou a ozdobte mätovým lístkom. 

     

    Naša rada: Na prípravu nápoja použite kvalitnú horkú čokoládu. Namiesto čerstvej mäty môžete do horúceho mlieka pridať mätový sirup. S jeho množstvom to netreba preháňať, aby čokoládu neprebíjala priveľmi aromatická chuť bylinky.

    Strana

    2/2

    Autor článku

    Mária Abrahámová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!
    Reklama