Reklama

Filip Tůma má skvelý recept na PARENÉ BUCHTY: Takto mu ich robila milovaná starká!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
 
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions and subtitles off, selected
    Reklama
    Katarína Brunovská

    Katarína Brunovská

    redaktorka magazínu Dobré jedlo

    „Nikdy v živote som nejedol lepšie ako u nej v Liptovskom Mikuláši. Ako som rástol, zvyšoval sa aj ich počet na tanieri. Osem... to bol, tuším, môj rekord,“ usmieva sa Filip Tůma. A nech sa vám páči, tu je rodinný recept.

    Starká bola fantastická kuchárka. V chladnejších mesiacoch som zbožňoval jej pravú liptovskú kapustnicu. Zohriala a voňala po klobáske. Ako inak, namáčali sme do nej domáci chlieb," zaspomínal si obľúbený herec pre Dobré jedlo.

    Doma viac varí Nela, ktorej ide aj pečenie od ruky. Takouto fotkou z domácej kuchyne sa Filip pochválil na svojom Instagrame.

    A teraz sa pustite do jeho milovaných parených buchiet!

    Parené buchty so slivkovým lekvárom a s makom

    Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ

    Parené buchty s makom od starkej chutia ako sen!

    16 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT + KYSNUTIE, VARENIE 10 MINÚT

    Potrebujete:

    • 150 mlieka
    • 400 g polohrubej múky (plus na pomúčenie dosky)
    • 1 lyžička kryštálového cukru
    • 30 g droždia
    • 20 g práškového cukru
    • štipka soli
    • 1 vajce
    • 50 ml oleja
    • hustý slivkový lekvár
    • maslo, mletý mak a práškový cukor na podávanie
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Božské DEZERTY z vychýrenej cukrárne v Piešťanoch: Dostali sme pre vás RECEPTY!
      Zdroj: NMH

      POSTUP:

      1. Urobte kvások: V 100 ml vlažného mlieka rozmiešajte lyžicu múky, lyžičku kryštálového cukru a droždie. Nechajte na teplom mieste vzísť.
      2. Múku preosejte a zmiešajte s práškovým cukrom, so soľou a pridajte kvások. Vajce rozšľahajte v zvyšnom mlieku , oleji a vlejte do múky. Vymieste hladké cesto a nechajte asi 30 minút kysnúť.
      3. Vykysnuté cesto rozdeľte na štyri časti. Na pomúčenej doske ich postupne rozvaľkajte na hrúbku 1 cm. Pohárom vykrajujte kolieska s priemerom asi 10 cm a do stredu každého dajte za lyžicu lekváru. Okraje spojte a vytvarujte buchty. Na doske nechajte ešte pár minút podkysnúť.
      4. Buchty varte nad parou asi 10 minút a hneď potom ich prepichnite špáradlom. Polejte rozpusteným maslom, posypte mletým makom, cukrom a môžete servírovať. Dobrú chuť!

      Autor článku

      Katarína Brunovská

      redaktorka magazínu Dobré jedlo
      Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.