Reklama

Farmárka Eliška je ZELENÝ ZÁZRAK namiesto mäsa: Nebýva chorá, má KRÁSNE VLASY a kopu energie!

Dream Farm - regeneratívna organická záhrada, v ktorej majitelia Michal a Eliška pestujú NO DIG metódou s úctou k pôde, pre lepšie životné prostredie a biodiverzitu.

Zdroj: MATEJ KALINA

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Eliška Galisová s partnerom Michalom Roháčom ho začali pestovať pred štyrmi rokmi, keď radikálne zmenili stravovanie. Obaja sú vegáni a odvtedy, ako ich taniere plní najmä vlastná úroda, nepoznajú choroby a energie majú toľko, že na svojej farme vládzu pracovať od svitu do mrku!

Uvidíte, keď ho ochutnáte. Prehodila Eliška v telefóne, keď sme dohadovali našu návštevu na ich Dream Farm v Ňaráde, malej dedinke na Žitnom ostrove. „Keďže je vypestovaný bez akejkoľvek chémie, nenapustený vodou, vydrží čerstvý a nádherne chrumkavý aj týždeň, ak ho dáte do chladu," pokračovala sympatická mladá farmárka.

Úplne iný šalát

Zdroj: MATEJ KALINA

Dream Farm - regeneratívna organická záhrada, v ktorej majitelia Michal a Eliška pestujú NO DIG metódou s úctou k pôde, pre lepšie životné prostredie a biodiverzitu.

Hovorili sme o ich šaláte. Inšpiratívnu dvojicu, ktorú na Instagrame sleduje čoraz viac ľudí, môžete naživo stretnúť každú sobotu v bratislavskej Starej tržnici, kde ponúkajú svoje produkty dopestované bez chémie a rýľov. „Nepotrebujeme sa rozrastať, túžime udržať si kvalitu a stále sa učiť. A to, že sa stále hrabeme v zemi, má blahodarné účinky na naše fyzické aj mentálne zdravie, čo je perfektný bonus," prezradili obaja Dobrému jedlu už počas návštevy na ich farme.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    11 potravín pre BRONZOVÚ POKOŽKU: Krásne sa opálite! Teaser
    Zdroj: NMH

    Proti chorobe aj pre krásu

    Zdroj: MATEJ KALINA

    Dream Farm - regeneratívna organická záhrada, v ktorej majitelia Michal a Eliška pestujú NO DIG metódou s úctou k pôde, pre lepšie životné prostredie a biodiverzitu.

    "Nikdy som nebola šalátová, no odkedy si s Michalom pestujeme vlastný, jem šalát trikrát denne. Okrem iného mám oveľa lepšiu pleť, vlasy, nechty...“ hovorí Eliška už pri tom, ako na farme chystá obed plný vitamínov a farieb, ktorý sme po fotení ochutnali – no a s foťákom Matejom sme potom celú cestu domov preberali, že to, ako výrazne vplýva zdravé jedlo pripravené chutne a s láskou na ľudí, je až neuveriteľne fascinujúce... "Nemusím vôbec retušovať," poznamenal Matej.

    Niečo na tom bude!

    ... vŕtalo mi ešte v hlave cestou z reportáže. Spomenula som si na nedávny rozhovor so slovenskou biochemičkou Zuzanou Plevovovou, ktorá neje mäso ani mliečne výrobky 7 rokov. "... prestali mi padať vlasy, zlepšila sa mi pleť aj celý hormonálny profil," povedala Dobrému jedlu Zuzana. Celý ROZHOVOR s ňou ČITAJTE TU:

    Určite si namiešajte Eliškin FANTASTICKÝ ŠALÁT, ktorý si s Michalom doprajú denne. Je plný vitamínov aj farieb. „Chutný dresing vymiešate úplne rovnako aj zo slnečnicových semiačok, lacnejších ako kešu. A namiesto droždia skúste tiež dijonskú horčicu,“ odporúča farmárka.

    Šalát zo zelených listov s kešu dresingom

    Zdroj: MATEJ KALINA

    Dream Farm - regeneratívna organická záhrada, v ktorej majitelia Michal a Eliška pestujú NO DIG metódou s úctou k pôde, pre lepšie životné prostredie a biodiverzitu.

    ZA MISU, PRÍPRAVA 20 MINÚT

    Potrebujete:

    • mix zeleného šalátu
    • pár listov mangoldu
    • 2 jarné mrkvy
    • 4-5 reďkoviek
    • 1 mladá cibuľka
    • za hrsť mladého hrášku (strukov)
    • 1 limeta (alebo citrón)
    • soľ
    • olivový olej
    • medovka (alebo mäta) a slnečnicové semiačka na ozdobu";i:10;s:33:"chlieb alebo pečivo ako príloha

    Na kešu dresing:

    • 80 g kešu natural
    • 1 lyžica citrónovej šťavy
    • 1 lyžička soli, mleté čierne korenie
    • 2 lyžice olivového oleja
    • 2 lyžice lahôdkového droždia
    • 100 ml vody

    POSTUP:

    1. Najprv pripravte dresing: Ak nemáte vysokootáčkový mixér, kešu radšej uvarte vo vode – trvá to asi 30 minút. Dajte do mixéra, pridajte zvyšné suroviny a po troche prilievajte vodu, kým vznikne dresing.
    2. Do servírovacích tanierov uložte natrhané šalátové listy a mangold, kolieska mrkvy, reďkovky, cibuľky a pozdĺžne prekrojený mladý hrášok.
    3. Šalát ozdobte bylinkami, slnečnicovými semiačkami, posoľte, pokvapkajte limetovou šťavou, olivovým olejom a podávajte s kešu dresingom a dobrým pečivom. Dobrú chuť!

    Už ste počuli náš podcast?

    Autor článku

    Katarína Brunovská

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.