Reklama

Farmárka Eliška je ZELENÝ ZÁZRAK namiesto mäsa: Nebýva chorá, má KRÁSNE VLASY a kopu energie!

Dream Farm - regeneratívna organická záhrada, v ktorej majitelia Michal a Eliška pestujú NO DIG metódou s úctou k pôde, pre lepšie životné prostredie a biodiverzitu.

Zdroj: MATEJ KALINA

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Eliška Galisová s partnerom Michalom Roháčom ho začali pestovať pred štyrmi rokmi, keď radikálne zmenili stravovanie. Obaja sú vegáni a odvtedy, ako ich taniere plní najmä vlastná úroda, nepoznajú choroby a energie majú toľko, že na svojej farme vládzu pracovať od svitu do mrku!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Farmárka Eliška je ZELENÝ ZÁZRAK namiesto mäsa: Nebýva chorá, má KRÁSNE VLASY a kopu energie!
    Zdroj: NMH

    Uvidíte, keď ho ochutnáte. Prehodila Eliška v telefóne, keď sme dohadovali našu návštevu na ich Dream Farm v Ňaráde, malej dedinke na Žitnom ostrove. „Keďže je vypestovaný bez akejkoľvek chémie, nenapustený vodou, vydrží čerstvý a nádherne chrumkavý aj týždeň, ak ho dáte do chladu," pokračovala sympatická mladá farmárka.

    Úplne iný šalát

    Zdroj: MATEJ KALINA

    Dream Farm - regeneratívna organická záhrada, v ktorej majitelia Michal a Eliška pestujú NO DIG metódou s úctou k pôde, pre lepšie životné prostredie a biodiverzitu.

    Hovorili sme o ich šaláte. Inšpiratívnu dvojicu, ktorú na Instagrame sleduje čoraz viac ľudí, môžete naživo stretnúť každú sobotu v bratislavskej Starej tržnici, kde ponúkajú svoje produkty dopestované bez chémie a rýľov. „Nepotrebujeme sa rozrastať, túžime udržať si kvalitu a stále sa učiť. A to, že sa stále hrabeme v zemi, má blahodarné účinky na naše fyzické aj mentálne zdravie, čo je perfektný bonus," prezradili obaja Dobrému jedlu už počas návštevy na ich farme.

    Proti chorobe aj pre krásu

    Zdroj: MATEJ KALINA

    Dream Farm - regeneratívna organická záhrada, v ktorej majitelia Michal a Eliška pestujú NO DIG metódou s úctou k pôde, pre lepšie životné prostredie a biodiverzitu.

    "Nikdy som nebola šalátová, no odkedy si s Michalom pestujeme vlastný, jem šalát trikrát denne. Okrem iného mám oveľa lepšiu pleť, vlasy, nechty...“ hovorí Eliška už pri tom, ako na farme chystá obed plný vitamínov a farieb, ktorý sme po fotení ochutnali – no a s foťákom Matejom sme potom celú cestu domov preberali, že to, ako výrazne vplýva zdravé jedlo pripravené chutne a s láskou na ľudí, je až neuveriteľne fascinujúce... "Nemusím vôbec retušovať," poznamenal Matej.

    Niečo na tom bude!

    ... vŕtalo mi ešte v hlave cestou z reportáže. Spomenula som si na nedávny rozhovor so slovenskou biochemičkou Zuzanou Plevovovou, ktorá neje mäso ani mliečne výrobky 7 rokov. "... prestali mi padať vlasy, zlepšila sa mi pleť aj celý hormonálny profil," povedala Dobrému jedlu Zuzana. Celý ROZHOVOR s ňou ČITAJTE TU:

    Určite si namiešajte Eliškin FANTASTICKÝ ŠALÁT, ktorý si s Michalom doprajú denne. Je plný vitamínov aj farieb. „Chutný dresing vymiešate úplne rovnako aj zo slnečnicových semiačok, lacnejších ako kešu. A namiesto droždia skúste tiež dijonskú horčicu,“ odporúča farmárka.

    Šalát zo zelených listov s kešu dresingom

    Zdroj: MATEJ KALINA

    Dream Farm - regeneratívna organická záhrada, v ktorej majitelia Michal a Eliška pestujú NO DIG metódou s úctou k pôde, pre lepšie životné prostredie a biodiverzitu.

    ZA MISU, PRÍPRAVA 20 MINÚT

    Potrebujete:

    • mix zeleného šalátu
    • pár listov mangoldu
    • 2 jarné mrkvy
    • 4-5 reďkoviek
    • 1 mladá cibuľka
    • za hrsť mladého hrášku (strukov)
    • 1 limeta (alebo citrón)
    • soľ
    • olivový olej
    • medovka (alebo mäta) a slnečnicové semiačka na ozdobu";i:10;s:33:"chlieb alebo pečivo ako príloha

    Na kešu dresing:

    • 80 g kešu natural
    • 1 lyžica citrónovej šťavy
    • 1 lyžička soli, mleté čierne korenie
    • 2 lyžice olivového oleja
    • 2 lyžice lahôdkového droždia
    • 100 ml vody

    POSTUP:

    1. Najprv pripravte dresing: Ak nemáte vysokootáčkový mixér, kešu radšej uvarte vo vode – trvá to asi 30 minút. Dajte do mixéra, pridajte zvyšné suroviny a po troche prilievajte vodu, kým vznikne dresing.
    2. Do servírovacích tanierov uložte natrhané šalátové listy a mangold, kolieska mrkvy, reďkovky, cibuľky a pozdĺžne prekrojený mladý hrášok.
    3. Šalát ozdobte bylinkami, slnečnicovými semiačkami, posoľte, pokvapkajte limetovou šťavou, olivovým olejom a podávajte s kešu dresingom a dobrým pečivom. Dobrú chuť!

    Už ste počuli náš podcast?

    Autor článku

    Katarína Brunovská

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.