DOMÁCA MASŤ A chrumkavé oškvarky: Vytopíte ich aj v paneláku
22. 2. 2022, 13:50 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:26)

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Dajte na naše rady...
Zdroj: DOBRÉ JEDLO/Laura Witteková
Zdroj: Laura Witteková
Zdroj: Wittekova Laura
Galéria k článku
Masť bude krásne biela a oškvarky lákavo zlatisté...
Potrebujete:
- 2 kg bravčovej neúdenej slaniny (mierne prerastenej)
- 1 lyžička soli
- 100 ml vody
- 50 - 100 ml mlieka

Postup nájdete na ďalšej strane>>
1. Slaninu nakrájajte na 2 x 2 cm kúsky.
2. Vložte ich do hrnca s hrubým dnom, osoľte a prilejte vodu. Voda pomôže, aby sa slanina zo začiatku nepripaľovala na dno hrnca.
3. Slaninu zohrievajte na miernom plameni za častého miešania. Postupne sa začne uvoľňovať masť, kúsky slaniny sa budú zmenšovať a zlatnúť.
4. Vytopenú masť odoberajte a prelievajte cez jemné sitko do pohárov.
5. Ku koncu ešte znížte teplotu a po lyžičkách prilievajte mlieko. Voda z mlieka sa odparí a mliečny cukor oškvarky jemne osladí a skaramelizuje.
6. Zo zlatistých oškvarkov ešte v sitku jemne povytláčajte prebytočnú masť a nechajte ich vychladnúť.
Z oškvarkov pripravte takúto parádnu chuťovku: