Karlovarská parená knedľa
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
4 KUSY, PRÍPRAVA 15 MINÚT, KYSNUTIE 60 MINÚT, PARENIE 20 MINÚT
POTREBUJETE:
- 1 lyžica oleja alebo masla
- 30 g prerastenej údenej slaniny (nemusí byť)
- 2 stredne veľké cibule
- 6 starších tmavých žemlí
- 6 starších bledých žemlí
- 6 vajec
- 400-450 ml mlieka
- 220 g jemnej krupice alebo hrubej múky
- za hrsť nasekaných čerstvých byliniek (kôpor, petržlenová vňať, pažítka)
- štipka strúhaného muškátového orieška
- soľ, mleté čierne korenie
POSTUP:
- Dvoj-trojdňové žemle nakrájajte na malé kocky a nechajte ich ešte trocha vysušiť. Zatiaľ v panvici na troche oleja alebo masla opečte nakrájanú slaninu. Keď pustí tuk, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu. Nechajte vychladnúť.
- Žĺtky vymiešajte s mliekom a nalejte na žemle v mise. Pridajte opečenú cibuľu a slaninu, krupicu, nasekané bylinky, soľ, mleté korenie a čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok. Zľahka premiešajte a nechajte asi 10 minút odstáť.
- Ak hmota nevsiakla dosť mlieka, ešte ho trocha pridajte, aby sa knedle dali dobre formovať. Vmiešajte dotuha vyšľahané bielky a nechajte ešte niekoľko minút postáť v chlade.
- Odstáte cesto vytvarujte vlhkými rukami do tvaru 6 gúľ. Môžete ho aj vložiť do hrnčekov či misiek alebo ho zaviňte do navlhčenej utierky stiahnutej do tvaru salónky. Vložte na pariaci podnos do pripraveného hrnca s vodou a prikryté parte asi 20 minút. Nechajte mierne vychladnúť a podávajte k mäsu a omáčke.
Na ďalšej strane nájdete recept na varenú zemiakovú knedľu >>>