objednať časopis
všetky kategórie

DOMÁCU KNEDĽU už nepokazíte: Vyberte si kysnutú, karlovarskú či zemiakovú!

Karlovarská parená knedľa

Parená karlovarská knedľa s bylinkami.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

4 KUSY, PRÍPRAVA 15 MINÚT, KYSNUTIE 60 MINÚT, PARENIE 20 MINÚT

POTREBUJETE:

  • 1 lyžica oleja alebo masla
  • 30 g prerastenej údenej slaniny (nemusí byť)
  • 2 stredne veľké cibule
  • 6 starších tmavých žemlí
  • 6 starších bledých žemlí
  • 6 vajec
  • 400-450 ml mlieka
  • 220 g jemnej krupice alebo hrubej múky
  • za hrsť nasekaných čerstvých byliniek (kôpor, petržlenová vňať, pažítka)
  • štipka strúhaného muškátového orieška
  • soľ, mleté čierne korenie
Bryndzové krúpy.
Čítajte viac
BLESKOVKY NA OBED či VEČERU: Tieto zvládne pripraviť aj hladný študent!

POSTUP:

  1. Dvoj-trojdňové žemle nakrájajte na malé kocky a nechajte ich ešte trocha vysušiť. Zatiaľ v panvici na troche oleja alebo masla opečte nakrájanú slaninu. Keď pustí tuk, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu. Nechajte vychladnúť. 
  2. Žĺtky vymiešajte s mliekom a nalejte na žemle v mise. Pridajte opečenú cibuľu a slaninu, krupicu, nasekané bylinky, soľ, mleté korenie a čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok. Zľahka premiešajte a nechajte asi 10 minút odstáť.
  3. Ak hmota nevsiakla dosť mlieka, ešte ho trocha pridajte, aby sa knedle dali dobre formovať. Vmiešajte dotuha vyšľahané bielky a nechajte ešte niekoľko minút postáť v chlade.
  4. Odstáte cesto vytvarujte vlhkými rukami do tvaru 6 gúľ. Môžete ho aj vložiť do hrnčekov či misiek alebo ho zaviňte do navlhčenej utierky stiahnutej do tvaru salónky. Vložte na pariaci podnos do pripraveného hrnca s vodou a prikryté parte asi 20 minút. Nechajte mierne vychladnúť a podávajte k mäsu a omáčke.

Na ďalšej strane nájdete recept na varenú zemiakovú knedľu >>>