CUKRÁR MIŇO MACUĽA s ROMANOM v kuchyni: Pečú výborné PAGÁČIKY a varia domáce GNOCCHI!
10. 5. 2024, 8:38 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:34)

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Obľúbený cukrár rád pečie a varí aj doma v kuchyni, kde sa výborne dopĺňa s kamarátom Romanom. Ich pochúťky určite vyskúšajte, sú naozaj fantastické!
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: https://www.instagram.com/p/CqVT0ckqLX5/
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku

Syrové pagáčiky a paličky
30 - 40 kusov, príprava 20 minút + chladenie, pečenie 20 minút
Zdroj: https://www.instagram.com/p/CqVT0ckqLX5/
Syrové pečivo.
POTREBUJETE:
- 250 g hladkej múky
- 250 g masla alebo margarínu
- 150 g topeného syra
- 2 žĺtky
- 12 g kypriaceho prášku
- 10-14 g soli (podľa chuti)
Na potretie a posypanie:
- 1 vajce
- rasca, sezam, mak alebo hrubá soľ na posypanie
POSTUP:
- Zo všetkých surovín vypracujte cesto. Zabaľte do fólie a dajte na 2 hodiny odpočívať do chladničky.
- Oddýchnuté cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske asi na 8 mm hrúbku, môže byť aj trocha viac. Vykrajujte z neho pagáčiky alebo ho narežte na tyčinky.
- Poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte rascou, sezamom, makom alebo hrubou soľou, podľa toho čo máte radi.
- Pečte vo vyhriatej rúre na 200 °C do zlatista 15 - 20 minút, podľa vašej rúry a veľkosti pečiva.

Gnocchi s hokaidovou omáčkou a ricottou
5 porcií, príprava 60 minút + chladenie a odstátie, varenie a pečenie 30 minút
POTREBUJETE:
Na gnocchi:
- 600 g zemiakov
- 130 g hladkej múky
- soľ
Na omáčku:
- 700 g hokaida
- olivový olej
- 1-2 lyžice cukru
- 3 strúčiky cesnaku
- 400 g smotany na varenie
- soľ, korenie
- šalvia
Náš tip: Gnocchi môžete samozrejme podávať aj s inou obľúbenou omáčkou, na jar a v lete sa hodí napríklad kôprová alebo špenátová.
Na podávanie:
- ricotta
- tekvicové semiačka a olej
- práškový cukor
- šalvia
POSTUP:
- Umyté zemiaky v šupke posypte v pekáči soľou a vo vyhriatej rúre na 180 °C pečte asi 45 minút. Nechajte vychladnúť, najlepšie cez noc.
- Ošúpte ich, nastrúhajte a pridajte k nim 130 g hladkej múky. Vypracujte hladké nelepivé cesto a nechajte oddychovať aspoň 15-20 minút.
- Z cesta urobte šúľky hrubé asi 2 cm a nakrájajte gnocchi. Dajte na pár minút do mrazničky.
- Medzitým pripravte omáčku: Tekvicu rozrežte, vyberte jadierka a polovicu, nakrájajte na kocky, druhú polovicu na väčšie mesiačiky. Dajte na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkajte olejom, posypte soľou, cukrom, pridajte cesnak a pečte na 180 °C asi 15 minút.
- Upečené kocky tekvice odložte a mesiačiky rozmixujte s cesnakom a so 100 g smotany na pyré. Preložte do panvice, pridajte 300 g smotany, upečené kocky, soľ, korenie a lístky nasekanej šalvie. Zohrejte a premiešajte. Potom pridajte gnocchi uvarené v osolenej vode.
- Servírujte s lyžicou ricotty, lístkami šalvie a nasekanými tekvicovými semiačka, ktoré môžete nechať skaramelizovať v panvici obalené v cukre. Postriekajte trochou tekvicového oleja a podávajte.