Reklama

CUKRÁR MIŇO MACUĽA s ROMANOM v kuchyni: Pečú výborné PAGÁČIKY a varia domáce GNOCCHI!

Miňo Macula a Roman Čeliga sú v kuchyni zohratá dvojica.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama

Obľúbený cukrár rád pečie a varí aj doma v kuchyni, kde sa výborne dopĺňa s kamarátom Romanom. Ich pochúťky určite vyskúšajte, sú naozaj fantastické!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Hviezdy na panvici s Miňom Macuľom, upečieme si kávový koláč

    Syrové pagáčiky a paličky

    30 - 40 kusov, príprava 20 minút + chladenie, pečenie 20 minút

    POTREBUJETE:

    • 250 g hladkej múky
    • 250 g masla alebo margarínu
    • 150 g topeného syra
    • 2 žĺtky
    • 12 g kypriaceho prášku
    • 10-14 g soli (podľa chuti)

    Na potretie a posypanie:

    • 1 vajce
    • rasca, sezam, mak alebo hrubá soľ na posypanie

    POSTUP:

    1. Zo všetkých surovín vypracujte cesto. Zabaľte do fólie a dajte na 2 hodiny odpočívať do chladničky.
    2. Oddýchnuté cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske asi na 8 mm hrúbku, môže byť aj trocha viac. Vykrajujte z neho pagáčiky alebo ho narežte na tyčinky.
    3. Poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte rascou, sezamom, makom alebo hrubou soľou, podľa toho čo máte radi.
    4. Pečte vo vyhriatej rúre na 200 °C do zlatista 15 - 20 minút, podľa vašej rúry a veľkosti pečiva.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Kráľovský koláč VICTORIA SPONGE upiekol Miňo Macuľa.

      Gnocchi s hokaidovou omáčkou a ricottou

      5 porcií, príprava 60 minút + chladenie a odstátie, varenie a pečenie 30 minút

      POTREBUJETE:

      Na gnocchi:

      • 600 g zemiakov
      • 130 g hladkej múky
      • soľ

      Na omáčku:

      • 700 g hokaida
      • olivový olej
      • 1-2 lyžice cukru
      • 3 strúčiky cesnaku
      • 400 g smotany na varenie
      • soľ, korenie
      • šalvia

      Náš tip: Gnocchi môžete samozrejme podávať aj s inou obľúbenou omáčkou, na jar a v lete sa hodí napríklad kôprová alebo špenátová.

      Na podávanie:

      • ricotta
      • tekvicové semiačka a olej
      • práškový cukor
      • šalvia

      POSTUP:

      1. Umyté zemiaky v šupke posypte v pekáči soľou a vo vyhriatej rúre na 180 °C pečte asi 45 minút. Nechajte vychladnúť, najlepšie cez noc.
      2. Ošúpte ich, nastrúhajte a pridajte k nim 130 g hladkej múky. Vypracujte hladké nelepivé cesto a nechajte oddychovať aspoň 15-20 minút.
      3. Z cesta urobte šúľky hrubé asi 2 cm a nakrájajte gnocchi. Dajte na pár minút do mrazničky.
      4. Medzitým pripravte omáčku: Tekvicu rozrežte, vyberte jadierka a polovicu, nakrájajte na kocky, druhú polovicu na väčšie mesiačiky. Dajte na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkajte olejom, posypte soľou, cukrom, pridajte cesnak a pečte na 180 °C asi 15 minút.
      5. Upečené kocky tekvice odložte a mesiačiky rozmixujte s cesnakom a so 100 g smotany na pyré. Preložte do panvice, pridajte 300 g smotany, upečené kocky, soľ, korenie a lístky nasekanej šalvie. Zohrejte a premiešajte. Potom pridajte gnocchi uvarené v osolenej vode.
      6. Servírujte s lyžicou ricotty, lístkami šalvie a nasekanými tekvicovými semiačka, ktoré môžete nechať skaramelizovať v panvici obalené v cukre. Postriekajte trochou tekvicového oleja a podávajte.