Reklama

MIŇOVA ŠKOLA PEČENIA: Najchutnejšie oškvarkové pagáče, nezostane z nich ani jeden

Oškvarkové pagáče Miňa Macuľu.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama

Ak ste doteraz nenašli dobrý recept na oškvarkové pagáče, už nehľadajte. Tie Miňove poriam spievajú.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Miňova škola pečenia: Najchutnejšie oškvarkové pagáče, nezostane z nich ani jeden

    V 6. časti nášho seriálu cukrár Miňo Macuľa aj vďaka kvalitným surovinám z Kauflandu upiekol tie najchutnejšie pagáčiky, aké si len viete predstaviť.

    OŠKVARKOVÉ PAGÁČE

    70 KUSOV, PRÍPRAVA 100 MINÚT, PEČENIE 25 MINÚT

    Potrebujete:

    • 650 g hladkej múky K-Classic
    • 350 g polohrubej múky K-Classic
    • 1 balíček kypriaceho prášku K-Classic
    • 20 g soli K-Classic
    • 10 g cukru K-Classic
    • 100 g mletých oškvarkov
    • 2 žĺtky
    • 700 ml mlieka
    • 150 g kyslej smotany
    • 10 g sušeného droždia K-Classic";i:10;s:22:"100 g bravčovej masti

    Na plnku:

    • 200 g uvarených zemiakov v šupke
    • 200 g mletých oškvarkov
    • 150 g nasekaných oškvarkov
    • 80 g masti
    • soľ, mleté čierne korenie

    Na dokončenie:

    • vajce na potretie
    • nasekané oškvarky

    POSTUP:

    1. Oba druhy múky preosejte a prisypte všetky suché ingrediencie. Premiešajte, pridajte oškvarky, žĺtky, mlieko, kyslú smotanu, droždie a vypracujte cesto. Ku koncu miesenia pridajte rozpustenú bravčovú masť a zapracujte ju do cesta. V kuchynskom robote mieste, kým cesto nebude pružné a nelepivé.
    2. Pripravené cesto zabaľte do fólie a pri izbovej teplote nechajte kysnúť asi hodinu. Môžete využiť aj pomalé kysnutie v chladničke, do ktorej ho odložíte na 6-8 hodín.
    3. Pripravte plnku: Uvarené nastrúhané zemiaky zmiešajte s mletými a nasekanými oškvarkami, masťou a dochuťte soľou a korením.
    4. Vykysnuté cesto rozvaľkajte a na 2/3 rozotrite zemiakovo-oškvarkovú plnku. Cesto na trikrát preložte, zabaľte do fólie a dajte odpočívať do chladničky asi na 15 minút. Vaľkanie a prekladanie zopakujte ešte dvakrát a cesto vždy odložte na 15 minút do chladu.
    5. Potom cesto rozvaľkajte na hrúbku 1,5 cm a formičkou z neho vykrajujte pagáčiky. Uložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie a nechajte podkysnúť asi 20 minút.
    6. Pagáčiky pred pečením potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte nasekanými oškvarkami. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C do zlatista 20 - 25 minút. Dobrú chuť!