V 6. časti nášho seriálu cukrár Miňo Macuľa aj vďaka kvalitným surovinám z Kauflandu upiekol tie najchutnejšie pagáčiky, aké si len viete predstaviť.
Miňo Macuľa
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
OŠKVARKOVÉ PAGÁČE
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
70 KUSOV, PRÍPRAVA 100 MINÚT, PEČENIE 25 MINÚT
Potrebujete:
- 650 g hladkej múky K-Classic
- 350 g polohrubej múky K-Classic
- 1 balíček kypriaceho prášku K-Classic
- 20 g soli K-Classic
- 10 g cukru K-Classic
- 100 g mletých oškvarkov
- 2 žĺtky
- 700 ml mlieka
- 150 g kyslej smotany
- 10 g sušeného droždia K-Classic
- 100 g bravčovej masti
Na plnku:
- 200 g uvarených zemiakov v šupke
- 200 g mletých oškvarkov
- 150 g nasekaných oškvarkov
- 80 g masti
- soľ, mleté čierne korenie
Na dokončenie:
- vajce na potretie
- nasekané oškvarky
POSTUP:
- Oba druhy múky preosejte a prisypte všetky suché ingrediencie. Premiešajte, pridajte oškvarky, žĺtky, mlieko, kyslú smotanu, droždie a vypracujte cesto. Ku koncu miesenia pridajte rozpustenú bravčovú masť a zapracujte ju do cesta. V kuchynskom robote mieste, kým cesto nebude pružné a nelepivé.
- Pripravené cesto zabaľte do fólie a pri izbovej teplote nechajte kysnúť asi hodinu. Môžete využiť aj pomalé kysnutie v chladničke, do ktorej ho odložíte na 6-8 hodín.
- Pripravte plnku: Uvarené nastrúhané zemiaky zmiešajte s mletými a nasekanými oškvarkami, masťou a dochuťte soľou a korením.
- Vykysnuté cesto rozvaľkajte a na 2/3 rozotrite zemiakovo-oškvarkovú plnku. Cesto na trikrát preložte, zabaľte do fólie a dajte odpočívať do chladničky asi na 15 minút. Vaľkanie a prekladanie zopakujte ešte dvakrát a cesto vždy odložte na 15 minút do chladu.
- Potom cesto rozvaľkajte na hrúbku 1,5 cm a formičkou z neho vykrajujte pagáčiky. Uložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie a nechajte podkysnúť asi 20 minút.
- Pagáčiky pred pečením potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte nasekanými oškvarkami. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C do zlatista 20 - 25 minút. Dobrú chuť!