objednať časopis
všetky kategórie
Oškvarkové pagáče Miňa Macuľu.

Dobré jedlo/Laura Witteková

MIŇOVA ŠKOLA PEČENIA: Najchutnejšie oškvarkové pagáče, nezostane z nich ani jeden

Ak ste doteraz nenašli dobrý recept na oškvarkové pagáče, už nehľadajte. Tie Miňove poriam spievajú.

V 6. časti nášho seriálu cukrár Miňo Macuľa aj vďaka kvalitným surovinám z Kauflandu upiekol tie najchutnejšie pagáčiky, aké si len viete predstaviť.

Miňo Macuľa
Miňo Macuľa
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

OŠKVARKOVÉ PAGÁČE

Oškvarkové pagáče.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

70 KUSOV, PRÍPRAVA 100 MINÚT, PEČENIE 25 MINÚT

Potrebujete:

  • 650 g hladkej múky K-Classic
  • 350 g polohrubej múky K-Classic
  • 1 balíček kypriaceho prášku K-Classic
  • 20 g soli K-Classic
  • 10 g cukru K-Classic
  • 100 g mletých oškvarkov
  • 2 žĺtky
  • 700 ml mlieka
  • 150 g kyslej smotany
  • 10 g sušeného droždia K-Classic
  • 100 g bravčovej masti

Na plnku:

  • 200 g uvarených zemiakov v šupke
  • 200 g mletých oškvarkov
  • 150 g nasekaných oškvarkov
  • 80 g masti
  • soľ, mleté čierne korenie

Na dokončenie:

  • vajce na potretie
  • nasekané oškvarky

POSTUP:

  1. Oba druhy múky preosejte a prisypte všetky suché ingrediencie. Premiešajte, pridajte oškvarky, žĺtky, mlieko, kyslú smotanu, droždie a vypracujte cesto. Ku koncu miesenia pridajte rozpustenú bravčovú masť a zapracujte ju do cesta. V kuchynskom robote mieste, kým cesto nebude pružné a nelepivé.
  2. Pripravené cesto zabaľte do fólie a pri izbovej teplote nechajte kysnúť asi hodinu. Môžete využiť aj pomalé kysnutie v chladničke, do ktorej ho odložíte na 6-8 hodín.
  3. Pripravte plnku: Uvarené nastrúhané zemiaky zmiešajte s mletými a nasekanými oškvarkami, masťou a dochuťte soľou a korením.
  4. Vykysnuté cesto rozvaľkajte a na 2/3 rozotrite zemiakovo-oškvarkovú plnku. Cesto na trikrát preložte, zabaľte do fólie a dajte odpočívať do chladničky asi na 15 minút. Vaľkanie a prekladanie zopakujte ešte dvakrát a cesto vždy odložte na 15 minút do chladu.
  5. Potom cesto rozvaľkajte na hrúbku 1,5 cm a formičkou z neho vykrajujte pagáčiky. Uložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie a nechajte podkysnúť asi 20 minút.
  6. Pagáčiky pred pečením potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte nasekanými oškvarkami. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C do zlatista 20 - 25 minút. Dobrú chuť!