Poctivé KYSNUTÉ ZÁVINY od BABIČKY Vlastičky: Tento RECEPT miluje celá rodina!
2. 3. 2024, 19:13 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)

Zdroj: Monika Fajdová @sweetlifeofmimi
Reklama
Mäkkučké cesto a voňavá orechová plnka! Alebo máte radšej makový závin s jablkami?
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
30 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Filip Tůma má skvelý recept na PARENÉ BUCHTY od starkej!Zdroj: NMH
Tento recept máme od pravej slovenskej babičky, pani Vlastičky! Pečie ho pre svoje vnúčatá a vždy sa po ňom len tak zapráši. Naplniť ho môžete orechovou plnkou, makovou, ale aj tvarohom. Chutiť bude každému!
KYSNUTÉ ZÁVINY
CCA 20 PORCII, PRÍPRAVA 15 MINÚT, KYSNUTIE 60 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT
Zdroj: Monika Fajdová @sweetlifeofmimi
Kysnuté záviny od babičky
Potrebujete:
- 300 g hladkej múky
- 300 g polohrubej múky
- 300 ml mlieka
- cca 30 g droždia
- štipka soli
- 1 PL cukru
- 1 vajce
- 2 žĺtky
- 100 ml oleja
Na plnku:
- 300 g mletého maku
- 4 PL cukru
- 150 ml vody
- 2 jablká
- 300 g mletých orechov
- 2 sáčky vanilkového cukru
- štipka škorice
- 60 ml roztopeného masla
Postup:
- Z teplého mlieka, droždia a cukru nechajte vzísť kvások. Medzitým zmiešajte oba druhy múk, štipku soli, 1 celé vajce a 2 žĺtky a olej. Pridajte kvások a vymieste nelepivé cesto. Nechajte ho na teplom mieste kysnúť približne 1 hodinu.
- Zatiaľ si pripravte z vody a cukru cukrový rozvar, ktorý nechajte jemne prebublávať na miernom plameni. Jablká očistite a nahrubo nastrúhajte. Mak zalejte cukrovým rozvarom a zmiešajte s nastrúhanými jablkami. Plnka by mala byť vláčna.
- Zomleté orechy zmiešajte s vanilkovým cukrom a škoricou.
- Vykysnuté cesto rozdeľte na 2 časti, rozvaľkajte prvú, potrite ju makovou plnkou a zrolujte. Druhé cesto pripravte rovnako, posypte ho orechovou plnkou a polejte rozpusteným maslom. Zrolujte a preložte na vymastený plech. Oba záviny dobre popichajte vidličkou a potrite olejom.
- Pečte pri teplote 180 °C približne 30 minút, po dopečení opäť jemne potrite olejom, aby zostali krásne vláčne.