Reklama

Poctivé KYSNUTÉ ZÁVINY od BABIČKY Vlastičky: Tento RECEPT miluje celá rodina!

Kysnuté záviny od babičky

Zdroj: Monika Fajdová @sweetlifeofmimi

Reklama
Monika Fajdová

Monika Fajdová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Mäkkučké cesto a voňavá orechová plnka! Alebo máte radšej makový závin s jablkami?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Filip Tůma má skvelý recept na PARENÉ BUCHTY od starkej!
    Zdroj: NMH

    Tento recept máme od pravej slovenskej babičky, pani Vlastičky! Pečie ho pre svoje vnúčatá a vždy sa po ňom len tak zapráši. Naplniť ho môžete orechovou plnkou, makovou, ale aj tvarohom. Chutiť bude každému!

    KYSNUTÉ ZÁVINY

    CCA 20 PORCII, PRÍPRAVA 15 MINÚT, KYSNUTIE 60 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT

    Zdroj: Monika Fajdová @sweetlifeofmimi

    Kysnuté záviny od babičky

    Potrebujete:

    • 300 g hladkej múky
    • 300 g polohrubej múky
    • 300 ml mlieka
    • cca 30 g droždia
    • štipka soli
    • 1 PL cukru
    • 1 vajce
    • 2 žĺtky
    • 100 ml oleja

    Na plnku:

    • 300 g mletého maku
    • 4 PL cukru
    • 150 ml vody
    • 2 jablká
    • 300 g mletých orechov
    • 2 sáčky vanilkového cukru
    • štipka škorice
    • 60 ml roztopeného masla

    Postup:

    1. Z teplého mlieka, droždia a cukru nechajte vzísť kvások. Medzitým zmiešajte oba druhy múk, štipku soli, 1 celé vajce a 2 žĺtky a olej. Pridajte kvások a vymieste nelepivé cesto. Nechajte ho na teplom mieste kysnúť približne 1 hodinu.
    2. Zatiaľ si pripravte z vody a cukru cukrový rozvar, ktorý nechajte jemne prebublávať na miernom plameni. Jablká očistite a nahrubo nastrúhajte. Mak zalejte cukrovým rozvarom a zmiešajte s nastrúhanými jablkami. Plnka by mala byť vláčna.
    3. Zomleté orechy zmiešajte s vanilkovým cukrom a škoricou.
    4. Vykysnuté cesto rozdeľte na 2 časti, rozvaľkajte prvú, potrite ju makovou plnkou a zrolujte. Druhé cesto pripravte rovnako, posypte ho orechovou plnkou a polejte rozpusteným maslom. Zrolujte a preložte na vymastený plech. Oba záviny dobre popichajte vidličkou a potrite olejom.
    5. Pečte pri teplote 180 °C približne 30 minút, po dopečení opäť jemne potrite olejom, aby zostali krásne vláčne.

    Autor článku

    Monika Fajdová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Je introvertka, ale o jedle vždy rada pokecá, inšpirácie na nové recepty často hľadá v spoločnosti mačacích kamarátov. Miluje taliansku a ázijskú kuchyňu, hlavne cestoviny a sushi. Na prípravu prvého kysnutého cesta sa odhodlávala takmer 25 rokov a dnes je z toho láska! Varenie a pečenie je pre ňu relax, nebojí sa ani vegetariánskych či vegánskych jedál, ktoré dokáže vyšperkovať tak, že v nich mäso nechýba ani zarytým mäsožravcom. Riadi sa heslom: „Život je príliš krátky na to, aby sme jedli zlé jedlo!“.