Reklama

Najlepšie SLIVKOVÉ GULE z Myjavy: Rýchly RECEPT bez zemiakov si zamilujete!

Slivkové gule bez zemiakov pripravíte rýchlo!

Zdroj: Laura Witteková

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Myjavské babičky naň nedajú dopustiť! Tento recept je nielen rýchly, ale aj lacný a úplne jednoduchý. Máte doma slivky? Bol by hriech neurobiť si tieto parádne gule podľa tradícií, ktoré sa v regióne dedia.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Čučoriedky sú SUPERPOTRAVINA: Bojujú proti zápalom aj vysokému cholesterolu!
    Zdroj: NMH
    Anketa

    Máte radi SLIVKOVÉ GULE?

    • Áno88%
    • Nie0%
    • Úplne ich zbožňujem!11%

    Hlasovanie bolo ukončené

    No povedzte, kde inde pestovať slivky, keď nie na Myjave, v raji tohto úžasného ovocia? Pýta sa Petra Říhová hore na kopci ich rodinného Ovosadu, zaliateho slnkom až po okraj. Priamo pod nami dozrievajú sladké plody celoročnej tímovej práce. „Majú tu svoju tradíciu už z čias Márie Terézie, keď ich vozievali kočmi až na cisársky dvor do Viedne,“ vysvetlí.

    To by ale bolo gúľ! Pre celý regiment. Sliviek síce fúra, no aj roboty v záhrade či na poli vyše hlavy. „Na varenie zemákov nebolo času ani za našich prababiek. Uvidíte, cesto na gule je parádne aj bez nich," dodáva pestovateľka Petra.

    Zdroj: Archív P.Ř.

    Pestovateľka Petra Říhová z myjavského Ovosadu.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Parádny ČUČORIEDKOVÝ KOLÁČ z Telgártu: Extra šťavnatý RECEPT, budete sa zalizovať!
      Zdroj: NMH

      Zdroj: Laura Witteková

      Slivkové gule z Myjavy chutia ako sen!

      Slivkové gule z Myjavy

      25 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT, VARENIE 6-8 MINÚT

      Potrebujete:

      • 500 g polohrubej múky
      • štipka soli
      • 250-300 ml vody
      • slivky (odkôstkované)
      • strúhanka (mak), práškový cukor a maslo na podávanie

      POSTUP:

      1. Z múky, zo soli a z vody vypracujte nelepivé cesto. Vyvaľkajte ho na hrúbku 0,5 cm a rozkrájajte na štvorčeky. Do každého zabaľte slivku a tvarujte guľky.
      2. Guľky varte vo vriacej osolenej vode asi 6 minút, kým vyplávajú navrch. Sceďte, posypte opraženou strúhankou alebo makom, cukrom, polejte rozpusteným maslom a môžete podávať. Dobrú chuť!

      Autor článku

      Katarína Brunovská

      redaktorka magazínu Dobré jedlo
      Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.