Najlepšie SLIVKOVÉ GULE z Myjavy: Rýchly RECEPT bez zemiakov si zamilujete!
17. 7. 2024, 18:01 (aktualizované: 17. 7. 2024, 18:02)

Zdroj: Laura Witteková
Myjavské babičky naň nedajú dopustiť! Tento recept je nielen rýchly, ale aj lacný a úplne jednoduchý. Máte doma slivky? Bol by hriech neurobiť si tieto parádne gule podľa tradícií, ktoré sa v regióne dedia.
Zdroj: Marek Bartoš
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku

Zdroj: NMH
Anketa
Máte radi SLIVKOVÉ GULE?
- Áno88%
- Nie0%
- Úplne ich zbožňujem!11%
Hlasovanie bolo ukončené
No povedzte, kde inde pestovať slivky, keď nie na Myjave, v raji tohto úžasného ovocia? Pýta sa Petra Říhová hore na kopci ich rodinného Ovosadu, zaliateho slnkom až po okraj. Priamo pod nami dozrievajú sladké plody celoročnej tímovej práce. „Majú tu svoju tradíciu už z čias Márie Terézie, keď ich vozievali kočmi až na cisársky dvor do Viedne,“ vysvetlí.
To by ale bolo gúľ! Pre celý regiment. Sliviek síce fúra, no aj roboty v záhrade či na poli vyše hlavy. „Na varenie zemákov nebolo času ani za našich prababiek. Uvidíte, cesto na gule je parádne aj bez nich," dodáva pestovateľka Petra.
Zdroj: Archív P.Ř.
Pestovateľka Petra Říhová z myjavského Ovosadu.

Zdroj: NMH
Zdroj: Laura Witteková
Slivkové gule z Myjavy chutia ako sen!
Slivkové gule z Myjavy
25 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT, VARENIE 6-8 MINÚT
Potrebujete:
- 500 g polohrubej múky
- štipka soli
- 250-300 ml vody
- slivky (odkôstkované)
- strúhanka (mak), práškový cukor a maslo na podávanie
POSTUP:
- Z múky, zo soli a z vody vypracujte nelepivé cesto. Vyvaľkajte ho na hrúbku 0,5 cm a rozkrájajte na štvorčeky. Do každého zabaľte slivku a tvarujte guľky.
- Guľky varte vo vriacej osolenej vode asi 6 minút, kým vyplávajú navrch. Sceďte, posypte opraženou strúhankou alebo makom, cukrom, polejte rozpusteným maslom a môžete podávať. Dobrú chuť!