Chcete mať ZDRAVÉ ČREVÁ? Poradíme ako si zlepšíte trávenie aj imunitu!
2. 11. 2022, 23:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:28)

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Verili by ste, že dobré baktérie v črevách sa starajú aj o našu dobrú náladu? My zasa vieme, ako si ich tam správne udržať!

Okrem toho vás ochránia pred nadváhou, alergiami, virózami, cukrovkou a dokonca vraj aj pred demenciou. Starajú sa o vašu dobrú náladu, vyrovnanosť a odolnosť voči stresu.
Niekoľko užitočných tipov vám pomôže upraviť prostredie vo vašich črevách tak, aby sa ich podnájomníkom v nich dobre darilo. Všetko podstatné sme sa dozvedeli v článku časopisu Zdravie.
1. Pestrá a variabilná strava
Zdroj: Shutterstock
Stravujte sa pestro.
Črevá neosídľuje len jeden druh baktérií. Rôzne z nich majú rôzne nároky na stravu, ktorú im ponúkate. Čím variabilnejšie varíte a jete, tým pestrejšia a zdravšia je aj užitočná črevná flóra.
Náš tip na pestrý šalát:
- Brokolicu sparte, osolené a okorenené morčacie prsia opečte na olivovom oleji a nakrájajte na pásiky. Bulgur (alebo pohánku) uvarte ochutený domácou vegetou.
- Ingrediencie zľahka zmiešajte a na tanieri posypte rozmrvenou fetou a bylinkymi.
Bulgur môžete pripraviť aj vo forme tabboulehu s paradajkami, uhorkami, petržlenovou vňaťou, mätou, cibuľou, paprikou.

2. Mäso a mliečne produkty s mierou
Zdroj: Shutterstock
Každá rybka môže byť chutná...
Veľa bielkovín a málo cukrov - taká strava je dnes v trende. Poznáte ju v rôznych obmenách ako „low carb", teda nízkosacharidová diéta. Cukry v akejkoľvek podobe sú strašiakom. Lenže taký druh stravovania vedie v čreve k chaosu.
Je super, ak sú mäso a mliečne produkty a ryby súčasťou vašej stravy, ale nezabúdajte ani na sacharidy. Nehovoríme však o bielom cukre, keksoch či čokoládovej tyčinke poliatej karamelom, ale o zložených cukroch, polysacharidoch, medzi ktoré patria napríklad aj celozrnný chlieb a pečivo, pohánka či ovsené vločky.
Náš tip na pečenú rybu:
- Filet bielej ryby (pražma, pstruh, zubáč...) trocha osoľte, posypte sušeným cesnakom, mletým a novým korením.
- Na rozohriatom masle a olivovom oleji v panvici nechajte prevoňať vetvičku tymiánu a pár lístkov šalvie. Vložte rybu kožou nadol, opekajte a po 3 - 4 minútach otočte na druhú stranu.
- Rybu podávajte so zeleninou alebo opečenými zemiakmi.

3. Čokoláda a víno?
Zdroj: Shutterstock
Ak nepijete denne a neužívate lieky, pohár vína vám neublíži.
Alkohol a sladkosti neparia k zdravým potravinám. Ale črevné baktérie si rady dajú raz za čas pohár červeného vína alebo piva. Rozhodne však nie pálenku. Môže byť aj čokoláda, ale tmavá a vysokopercentná. Pri spracovaní týchto potravín v žalúdku vznikajú polyfenoly, ktoré podporujú zdravie a rast dobrých baktérií.
4. Slaďte medom
Zdroj: Shutterstock
Ak máte chuť na sladké, dajte si lyžičku medu.
Ak chcete jesť čo najmenej cukru, ale máte radi sladké, siahnite po mede alebo po šťave z agáve. Patria k prebiotickým potravinám a podporujú rast želaných baktérií.
Náš tip: Medom môžete osladiť nie len čaj, alebo aj kávu (ak musí byť sladká...). Kvapnite ho aj do jogurtovej misky s nesladenými vločkami (namiesto presladených müsli). A med sa pri pečení hodí nie len do medovníkov.

5. Stop umelým sladidlám!
Zdroj: Shutterstock
Čo môže za nadváhu?
Ak nechcete ublížiť baktériám vo svojich črevách a ani svojej postave, vyhýbajte sa umelým sladidlám. Majú síce nula alebo len niekoľko kalórií, ale narúšajú črevnú flóru. Rozhádžu v tele metabolizmus cukrov a môžu byť jednou z príčin nadváhy a cukrovky.
6. Prebiotiká na každý deň
Zdroj: MATEJ KALINA
Tekvicové rizoto môžete uvariť aj na taliansky spôsob.
Inulín, oligofruktóza alebo galatooligosacharidy nie sú novoobjavené galaxie či chemické bojové látky, ale prebiotiká, ktoré sa v prirodzenej podobe nachádzajú v niektorých potravinách, napríklad v koreni čakanky, v špargli, cesnaku, cibuli a iných. Bez nich by črevná flóra „nerozkvitla".
Prebiotiká sú zdrojom nestráviteľnej vlákniny, ktorá podporuje tráviace procesy v črevách, pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi, je prevenciou pred zápchou, má nula kalórií a zároveň vyvoláva pocit nasýtenia. Vysoký obsah vlákniny majú ovsené vločky, celozrnný chlieb, tmavá ryža, zelenina či ovocie so šupkou.
Náš tip na tekvicové rizoto:
- Ryžu natural (alebo najlepšie tmavé druhy ryže) prepláchnite a osoľte. Opečte v hrnci na olivovom oleji.
- Oranžovú tekvicu nakrájajte na malé kocky. Primiešajte ju k ryži spolu s nakrájanou červenou paprikou.
- Dajte do hrnca a zalejte 2-násobkom zeleninového vývaru (1 diel ryže:2 diely vývaru).
- Varte na miernom ohni asi 15 minút. Potom vypnite a nechajte dôjsť prikryté domäkka. Podávajte posypané vňaťou a prípadne aj čedarom.
7. Pozor na antibiotiká!
Črevná flóra dopláca nielen na antibiotiká, ktoré vám predpíše lekár napríklad pri bakteriálnej infekcii, ale aj na ich stopy v potravinách a vo vode. Lieky síce hubia zlé baktérie, ktorých sa telo musí zbaviť, s nimi však zabíjajú aj tie dobré, ktoré potrebujeme. Užívajte antibiotiká uvážene a skutočne len vtedy, keď je to nevyhnutné a určite nie bez probiotík.
Zdroj: Shutterstock
Nepýtajte si antibiotiká na každý kašeľ.
Prečítajte si tiež: