Reklama

Chcete mať ZDRAVÉ ČREVÁ? Poradíme ako si zlepšíte trávenie aj imunitu!

Tabbouleh s bulgurom

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama

Verili by ste, že dobré baktérie v črevách sa starajú aj o našu dobrú náladu? My zasa vieme, ako si ich tam správne udržať!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Nela Pocisková listuje v Dobrom jedle: Náš časopis miluje!

    Okrem toho vás ochránia pred nadváhou, alergiami, virózami, cukrovkou a dokonca vraj aj pred demenciou. Starajú sa o vašu dobrú náladu, vyrovnanosť a odolnosť voči stresu.

    Niekoľko užitočných tipov vám pomôže upraviť prostredie vo vašich črevách tak, aby sa ich podnájomníkom v nich dobre darilo. Všetko podstatné sme sa dozvedeli v článku časopisu Zdravie.

    1. Pestrá a variabilná strava

    Zdroj: Shutterstock

    Stravujte sa pestro.

    Črevá neosídľuje len jeden druh baktérií. Rôzne z nich majú rôzne nároky na stravu, ktorú im ponúkate. Čím variabilnejšie varíte a jete, tým pestrejšia a zdravšia je aj užitočná črevná flóra.

    Náš tip na pestrý šalát:

    1. Brokolicu sparte, osolené a okorenené morčacie prsia opečte na olivovom oleji a nakrájajte na pásiky. Bulgur (alebo pohánku) uvarte ochutený domácou vegetou.
    2. Ingrediencie zľahka zmiešajte a na tanieri posypte rozmrvenou fetou a bylinkymi.

    Bulgur môžete pripraviť aj vo forme tabboulehu s paradajkami, uhorkami, petržlenovou vňaťou, mätou, cibuľou, paprikou.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Zuzana Vačková varí zdravo a rýchlo: Súste jej šalát s quinoou!

      2. Mäso a mliečne produkty s mierou

      Zdroj: Shutterstock

      Každá rybka môže byť chutná...

      Veľa bielkovín a málo cukrov - taká strava je dnes v trende. Poznáte ju v rôznych obmenách ako „low carb", teda nízkosacharidová diéta. Cukry v akejkoľvek podobe sú strašiakom. Lenže taký druh stravovania vedie v čreve k chaosu.

      Je super, ak sú mäso a mliečne produkty a ryby súčasťou vašej stravy, ale nezabúdajte ani na sacharidy. Nehovoríme však o bielom cukre, keksoch či čokoládovej tyčinke poliatej karamelom, ale o zložených cukroch, polysacharidoch, medzi ktoré patria napríklad aj celozrnný chlieb a pečivo, pohánka či ovsené vločky.

      Náš tip na pečenú rybu:

      1. Filet bielej ryby (pražma, pstruh, zubáč...) trocha osoľte, posypte sušeným cesnakom, mletým a novým korením.
      2. Na rozohriatom masle a olivovom oleji v panvici nechajte prevoňať vetvičku tymiánu a pár lístkov šalvie. Vložte rybu kožou nadol, opekajte a po 3 - 4 minútach otočte na druhú stranu.
      3. Rybu podávajte so zeleninou alebo opečenými zemiakmi.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Francúzsky mrkvový šalát - chutný a chrumkavý TEASER

        3. Čokoláda a víno?

        Zdroj: Shutterstock

        Ak nepijete denne a neužívate lieky, pohár vína vám neublíži.

        Alkohol a sladkosti neparia k zdravým potravinám. Ale črevné baktérie si rady dajú raz za čas pohár červeného vína alebo piva. Rozhodne však nie pálenku. Môže byť aj čokoláda, ale tmavá a vysokopercentná. Pri spracovaní týchto potravín v žalúdku vznikajú polyfenoly, ktoré podporujú zdravie a rast dobrých baktérií.

        4. Slaďte medom

        Zdroj: Shutterstock

        Ak máte chuť na sladké, dajte si lyžičku medu.

        Ak chcete jesť čo najmenej cukru, ale máte radi sladké, siahnite po mede alebo po šťave z agáve. Patria k prebiotickým potravinám a podporujú rast želaných baktérií. 

        Náš tip: Medom môžete osladiť nie len čaj, alebo aj kávu (ak musí byť sladká...). Kvapnite ho aj do jogurtovej misky s nesladenými vločkami (namiesto presladených müsli). A med sa pri pečení hodí nie len do medovníkov.

        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Domáce MASLO - urobíte si ho rýchlo, ľahko a jednoducho

          5. Stop umelým sladidlám!

          Zdroj: Shutterstock

          Čo môže za nadváhu?

          Ak nechcete ublížiť baktériám vo svojich črevách a ani svojej postave, vyhýbajte sa umelým sladidlám. Majú síce nula alebo len niekoľko kalórií, ale narúšajú črevnú flóru. Rozhádžu v tele metabolizmus cukrov a môžu byť jednou z príčin nadváhy a cukrovky.

          6. Prebiotiká na každý deň

          Zdroj: MATEJ KALINA

          Tekvicové rizoto môžete uvariť aj na taliansky spôsob.

          Inulín, oligofruktóza alebo galatooligosacharidy nie sú novoobjavené galaxie či chemické bojové látky, ale prebiotiká, ktoré sa v prirodzenej podobe nachádzajú v niektorých potravinách, napríklad v koreni čakanky, v špargli, cesnaku, cibuli a iných. Bez nich by črevná flóra „nerozkvitla".

          Prebiotiká sú zdrojom nestráviteľnej vlákniny, ktorá podporuje tráviace procesy v črevách, pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi, je prevenciou pred zápchou, má nula kalórií a zároveň vyvoláva pocit nasýtenia. Vysoký obsah vlákniny majú ovsené vločky, celozrnný chlieb, tmavá ryža, zelenina či ovocie so šupkou.

          Náš tip na tekvicové rizoto:

          1. Ryžu natural (alebo najlepšie tmavé druhy ryže) prepláchnite a osoľte. Opečte v hrnci na olivovom oleji.
          2. Oranžovú tekvicu nakrájajte na malé kocky. Primiešajte ju k ryži spolu s nakrájanou červenou paprikou.
          3. Dajte do hrnca a zalejte 2-násobkom zeleninového vývaru (1 diel ryže:2 diely vývaru).
          4. Varte na miernom ohni asi 15 minút. Potom vypnite a nechajte dôjsť prikryté domäkka. Podávajte posypané vňaťou a prípadne aj čedarom.

          7. Pozor na antibiotiká!

          Črevná flóra dopláca nielen na antibiotiká, ktoré vám predpíše lekár napríklad pri bakteriálnej infekcii, ale aj na ich stopy v potravinách a vo vode. Lieky síce hubia zlé baktérie, ktorých sa telo musí zbaviť, s nimi však zabíjajú aj tie dobré, ktoré potrebujeme. Užívajte antibiotiká uvážene a skutočne len vtedy, keď je to nevyhnutné a určite nie bez probiotík. 

          Zdroj: Shutterstock

          Nepýtajte si antibiotiká na každý kašeľ.

          Prečítajte si tiež: