Reklama

ČEREŠŇOVÁ BUBLANINA, ŠTRÚDĽA ČI ROLÁDA? Do ktorej sa pustíte najskôr?

Schwarzwaldská roláda s čerešňami

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Tento rok sa čerešne vyfarbili oveľa skôr. Doprajte si ich do sýtosti aj v týchto dobrotách! A o pár týždňov si to zopakujte s višňami...

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Najobľúbenejšie KYSNUTÉ KOLÁČE: Teraz ich upečiete aj vy!

    Kokosová bublanina s čerešňami

    10 porcií, príprava 20 minút, pečenie 35 minút

    POTREBUJETE:

    • 4 vajcia
    • 140 g krupicového cukru
    • 300 g polohrubej múky + na vysypanie plechu
    • 1 balíček kypriaceho prášku
    • 250 ml mlieka
    • 60 g strúhaného kokosu
    • 500 g vykôstkovaných čerešní alebo višní
    • maslo na potretie plechu
    • práškový cukor na posypanie

    POSTUP:

    1. Vajcia spolu s cukrom vyšľahajte na svetlú penu. Striedavo už len ručne primiešajte múku zmiešanú s kypriacim práškom, polovicu kokosu a mlieko.
    2. Cesto vylejte na plech potretý maslom a vysypaný múkou a v rúre vyhriatej na 180 °C pečte asi 35 minút dozlatista. Teplú bublaninu posypte zvyšným kokosom zmiešaným s práškovým cukrom.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Chystáte sa na SAMOZBER? Najlepšie JAHODY sú vlastnoručne nazberané!

      Schwarzwaldská roláda

      10 až 12 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 12 až 14 MINÚT + CHLADENIE

      POTREBUJETE:

      • 5 vajec
      • 100 g krupicového cukru
      • 60 g hladkej múky
      • 40 g kakaa holandského typu
      • pol lyžičky kypriaceho prášku
      • 1 lyžička vanilkového extraktu
      • kakao na posypanie

      Na plnku:

      • 150 g čerstvých alebo zaváraných čerešní alebo višní
      • 1 lyžica bourbonu alebo rumu
      • 500 ml šľahačkovej smotany 40-percentnej
      • 1 lyžička vanilkového extraktu

      POSTUP:

      1. Pripravte cesto: Vajcia spolu s cukrom vyšľahajte na svetlú penu. Múku s kakaom a kypriacim práškom zmiešajte, preosejte a pridajte k vyšľahaným vajíčkam spolu s vanilkovým extraktom. Premiešajte a cesto rozotrite na plech vystlaný papierom na pečenie. Vložte do rúry vyhriatej na 180°C a pečte 12-14 minút.
      2. Zatiaľ môžete z čerstvého ovocia bez kôstok vo vode s cukrom a kolieskami citróna uvariť kompót. Plnka bude šťavnatejšia ako pri čerstvom ovocí.
      3. Korpus vyberte z rúry a nechajte 5 minút vychladnúť. Pripravte čistý plát papiera na pečenie a štedro ho posypte kakaom. Preneste naň korpus spodnou stranou nahor a odstráňte papier na pečenie, s ktorým sa korpus piekol. Pomocou papiera korpus zrolujte do tvaru rolády a dobre zakryte utierkou. Nechajte úplne vychladnúť.
      4. Čerešňový kompót sceďte, pokvapkajte ich bourbonom alebo rumom. Medzitým vyšľahajte smotanu s vanilkovým extraktom a cukrom na pevné špičky.
      5. Vychladnutý korpus rozviňte, pokvapkajte šťavou z čerešní, natrite dvomi tretinami šľahačky, posypte nasiaknutými višňami a zrolujte. Zvyšnú šľahačku rozotrite po povrchu rolády, ozdobte višňami, čokoládovými hoblinkami a môžete podávať.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Obľúbené REZY: Recepty na ZÁKUSKY vyskúšajte už tento víkend!

        Schwarzwaldská torta

        12 porcií, príprava 45 minút, pečenie 30 minút

        POTREBUJETE:

        • 200 g krupicového cukru
        • 5  väčších vajec
        • 1 lyžičku vanilkového extraktu
        • 130 g polohrubej múky
        • 40 g kukuričného škrobu
        • 2 lyžičky kypriaceho prášku
        • 20 g  kakaa

        Na plnku:

        • 300 g odkôstkovaných višní alebo čerešní
        • 350 ml višňovej šťavy
        • 2 lyžice krupicového cukru
        • 5 lyžíc kukuričného škrobu
        • 80 ml čerešňovice

        Na ozdobenie:

        • 950 ml šľahačky
        • 60 g práškového cukru
        • kvalitná horká čokoláda
        • višne

        POSTUP:

        1. Dno formy s priemerom 20 cm vysteľte papierom na pečenie a boky potrite tukom. Rúru vyhrejte na 180 °C.
        2. V mixéri vyšľahajte do tuha bielky s polovičným množstvom cukru do tuha. Zvlášť dobre vymiešajte žĺtky so zvyšným cukrom a vanilkovým extraktom. Žĺtkovú penu zľahka vmiešajte ku snehu.
        3. Zmes múky, kukuričného škrobu, kypriaceho prášku a kakaového prášku preosejte a vmiešajte do vaječnej hmoty.
        4. Cesto vylejte do formy a vo vyhriatej rúre pečte približne 25 - 30 minút. Korpus nechajte mierne vychladnúť a potom odstráňte papier. Priečne prerežte na tri rovnaké pláty (prípadne len na dva hrubšie).
        5. Asi 4 lyžice višňovej šťavy zmiešajte s cukrom a kukuričným škrobom. Metličkou vmiešajte do zvyšnej prevarenej šťavy. Uveďte do varu a šľahajte, až kým šťava nebude hustá. Pridajte višne a polovičné množstvo čerešňovice. Nechajte pár minút vychladnúť.
        6. Do takmer vyšľahanej smotany pridajte polovičné množstvo práškového cukru. Došľahajte dotuha.
        7. Vrchný plát korpusu položte na pracovnú dosku a pokvapkajte trochou čerešňovice. Pomocou cukrárenského vrecka naneste po obvode štvrtinu šľahačky. Stred vyplňte višňovou plnkou a rozotrite ešte trocha šľahačky. Postup opakujte.
        8. Zvyšnou šľahačkou potrite vrch alebo aj boky torty. Dozdobte višňami a strúhanou čokoládou alebo polevou. Tortu nechajte cez noc stuhnúť.
        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Tvarohové KOLÁČE ako sen: Z tých kombinácií chutí sa roztopíte!

          Ťahaná štrúdľa s makom a čerešňami

          16 porcií, príprava 40 minút + chladenie cesta, pečenie 10 minút

          POTREBUJETE:

          Na cesto:

          • 125 g hladkej múky + trochu na pomúčenie plachty
          • 125 g polohrubej múky
          • 125 ml vlažnej vody
          • 1 štipka soli (asi pol lyžičky)
          • 4 lyžice oleja + trochu na potretie vrecka a štrúdle

          Na plnku:

          • 1 väčšia miska pomletého maku podľa chuti (modrý, biely, hnedý)
          • 2-3 lyžice práškového cukru
          • 1 väčšia miska nastrúhaných jabĺk
          • 1 menšia miska odkôstkovaných zaváraných višní alebo čerešní

          POSTUP:

          1. Pripravte cesto: Všetky ingrediencie na prstami v miske zľahka rozmiešajte. Hneťte dovtedy, kým nevznikne vláčna hmota, ktorá sa nelepí na prsty ani na steny misky. Ak treba, prisypte ešte trocha hladkej múky a premieste. Prsty si môžete trocha „omočiť“ v múke. Vytvarujte bochník a vložte do mikroténového vrecúška, ktoré zvnútra potrite trochou oleja, aby sa cesto neprilepilo.
          2. Cesto vo vrecúšku nechajte hodinu postáť, kým sa lepok v múke trocha „neupokojí“. Medzitým si prichystajte do misiek suroviny na plnku – mak zmiešaný s cukrom, jablká a odkvapkané višne.
          3. Na obdĺžnikový stôl rozprestrite čistý biely obrus a na rohoch ho trocha pomúčte. Odpočinuté cesto vyberte z vrecka a už ho nemieste! Na stole ho prstami zľahka upravte do tvaru menšieho obdĺžnika a mierne pomúčte.
          4. Cesto zospodu jemne chyťte, pomáhajte si prstami a chrbtami dlaní a pomaly, trpezlivo ho naťahujte, akoby ste ho odspodu hladili. S oddýchnutým cestom by sa malo dobre pracovať, lepok spôsobuje jeho ťažnosť.
          5. Sčasti natiahnuté cesto zachyťte za roh stola a naťahujte ďalej do zvyšných strán. Ak sa náhodou na ceste urobí dierka, stačí ho jemne nadvihnúť a „prelepiť“. Cesto pri naťahovaní jemne chytajte za hrubé konce a pokračujte dovtedy, kým ho nenatiahnete na celý stôl ako prevísajúcu plachtu.
          6. Celú plochu cesta, pokiaľ možno čo najrýchlejšie, posypte mletým makom s cukrom. Polovicu cesta môžete posypať napríklad bielym makom alebo tvarohom. Na rozsypaný mak dajte nastrúhané jablká, ktoré dodajú štrúdli šťavnatosť. Do stredu nasypte višne.
          7. Cesto, ktoré prevísa zo stola, odtrhnite, odrežte alebo odstrihnite. Môžete ho dať znova odležať do vrecka a pripraviť z neho ďalšiu štrúdľu.
          8. Pomocou obrusu, ktorý držíte pevne z oboch strán v rukách, štrúdľu zviňte. Konce zľahka zatlačte a preneste na plech, štrúdľu môžete ohnúť do tvaru podkovy alebo ju prekrojte na polovicu podľa dĺžky plechu. Plech vysteľte papierom na pečenie a z ďalšieho kusa papiera si pripravte pomôcku na prenášanie. Papier pozdĺžne zložte na trikrát. Štrúdľu pomocou obrusu pretočte na pripravený zložený papier a preneste na plech. Potom štrúdľu znova pretočte, aby ste odstránili podložku. Podobne pokračujte s druhou polovicou štrúdle.
          9. Rúru vyhrejte na 190 až 200 °C. Na plechu štrúdľu potrite olejom. Pečte 8 -10 minút dozlatista. Po upečení štrúdľu nechajte chvíľu odstáť a ostrým nožom nakrájajte.

          Napečte s nami aj tieto dobroty: