ČEREŠŇOVÁ BUBLANINA, ŠTRÚDĽA ČI ROLÁDA? Do ktorej sa pustíte najskôr?
25. 5. 2024, 9:37 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:34)

Zdroj: Shutterstock
Reklama
Tento rok sa čerešne vyfarbili oveľa skôr. Doprajte si ich do sýtosti aj v týchto dobrotách! A o pár týždňov si to zopakujte s višňami...
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku
30 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Najobľúbenejšie KYSNUTÉ KOLÁČE: Teraz ich upečiete aj vy!Kokosová bublanina s čerešňami
10 porcií, príprava 20 minút, pečenie 35 minút
POTREBUJETE:
- 4 vajcia
- 140 g krupicového cukru
- 300 g polohrubej múky + na vysypanie plechu
- 1 balíček kypriaceho prášku
- 250 ml mlieka
- 60 g strúhaného kokosu
- 500 g vykôstkovaných čerešní alebo višní
- maslo na potretie plechu
- práškový cukor na posypanie
POSTUP:
- Vajcia spolu s cukrom vyšľahajte na svetlú penu. Striedavo už len ručne primiešajte múku zmiešanú s kypriacim práškom, polovicu kokosu a mlieko.
- Cesto vylejte na plech potretý maslom a vysypaný múkou a v rúre vyhriatej na 180 °C pečte asi 35 minút dozlatista. Teplú bublaninu posypte zvyšným kokosom zmiešaným s práškovým cukrom.

Video Player is loading.
Chystáte sa na SAMOZBER? Najlepšie JAHODY sú vlastnoručne nazberané!Schwarzwaldská roláda
10 až 12 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 12 až 14 MINÚT + CHLADENIE
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
SCHWARZWALDSKÁ ROLÁDA
POTREBUJETE:
- 5 vajec
- 100 g krupicového cukru
- 60 g hladkej múky
- 40 g kakaa holandského typu
- pol lyžičky kypriaceho prášku
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- kakao na posypanie
Na plnku:
- 150 g čerstvých alebo zaváraných čerešní alebo višní
- 1 lyžica bourbonu alebo rumu
- 500 ml šľahačkovej smotany 40-percentnej
- 1 lyžička vanilkového extraktu
POSTUP:
- Pripravte cesto: Vajcia spolu s cukrom vyšľahajte na svetlú penu. Múku s kakaom a kypriacim práškom zmiešajte, preosejte a pridajte k vyšľahaným vajíčkam spolu s vanilkovým extraktom. Premiešajte a cesto rozotrite na plech vystlaný papierom na pečenie. Vložte do rúry vyhriatej na 180°C a pečte 12-14 minút.
- Zatiaľ môžete z čerstvého ovocia bez kôstok vo vode s cukrom a kolieskami citróna uvariť kompót. Plnka bude šťavnatejšia ako pri čerstvom ovocí.
- Korpus vyberte z rúry a nechajte 5 minút vychladnúť. Pripravte čistý plát papiera na pečenie a štedro ho posypte kakaom. Preneste naň korpus spodnou stranou nahor a odstráňte papier na pečenie, s ktorým sa korpus piekol. Pomocou papiera korpus zrolujte do tvaru rolády a dobre zakryte utierkou. Nechajte úplne vychladnúť.
- Čerešňový kompót sceďte, pokvapkajte ich bourbonom alebo rumom. Medzitým vyšľahajte smotanu s vanilkovým extraktom a cukrom na pevné špičky.
- Vychladnutý korpus rozviňte, pokvapkajte šťavou z čerešní, natrite dvomi tretinami šľahačky, posypte nasiaknutými višňami a zrolujte. Zvyšnú šľahačku rozotrite po povrchu rolády, ozdobte višňami, čokoládovými hoblinkami a môžete podávať.

Video Player is loading.
Obľúbené REZY: Recepty na ZÁKUSKY vyskúšajte už tento víkend!Schwarzwaldská torta
12 porcií, príprava 45 minút, pečenie 30 minút
POTREBUJETE:
- 200 g krupicového cukru
- 5 väčších vajec
- 1 lyžičku vanilkového extraktu
- 130 g polohrubej múky
- 40 g kukuričného škrobu
- 2 lyžičky kypriaceho prášku
- 20 g kakaa
Na plnku:
- 300 g odkôstkovaných višní alebo čerešní
- 350 ml višňovej šťavy
- 2 lyžice krupicového cukru
- 5 lyžíc kukuričného škrobu
- 80 ml čerešňovice
Na ozdobenie:
- 950 ml šľahačky
- 60 g práškového cukru
- kvalitná horká čokoláda
- višne
POSTUP:
- Dno formy s priemerom 20 cm vysteľte papierom na pečenie a boky potrite tukom. Rúru vyhrejte na 180 °C.
- V mixéri vyšľahajte do tuha bielky s polovičným množstvom cukru do tuha. Zvlášť dobre vymiešajte žĺtky so zvyšným cukrom a vanilkovým extraktom. Žĺtkovú penu zľahka vmiešajte ku snehu.
- Zmes múky, kukuričného škrobu, kypriaceho prášku a kakaového prášku preosejte a vmiešajte do vaječnej hmoty.
- Cesto vylejte do formy a vo vyhriatej rúre pečte približne 25 - 30 minút. Korpus nechajte mierne vychladnúť a potom odstráňte papier. Priečne prerežte na tri rovnaké pláty (prípadne len na dva hrubšie).
- Asi 4 lyžice višňovej šťavy zmiešajte s cukrom a kukuričným škrobom. Metličkou vmiešajte do zvyšnej prevarenej šťavy. Uveďte do varu a šľahajte, až kým šťava nebude hustá. Pridajte višne a polovičné množstvo čerešňovice. Nechajte pár minút vychladnúť.
- Do takmer vyšľahanej smotany pridajte polovičné množstvo práškového cukru. Došľahajte dotuha.
- Vrchný plát korpusu položte na pracovnú dosku a pokvapkajte trochou čerešňovice. Pomocou cukrárenského vrecka naneste po obvode štvrtinu šľahačky. Stred vyplňte višňovou plnkou a rozotrite ešte trocha šľahačky. Postup opakujte.
- Zvyšnou šľahačkou potrite vrch alebo aj boky torty. Dozdobte višňami a strúhanou čokoládou alebo polevou. Tortu nechajte cez noc stuhnúť.

Video Player is loading.
Tvarohové KOLÁČE ako sen: Z tých kombinácií chutí sa roztopíte!Ťahaná štrúdľa s makom a čerešňami
16 porcií, príprava 40 minút + chladenie cesta, pečenie 10 minút
POTREBUJETE:
Na cesto:
- 125 g hladkej múky + trochu na pomúčenie plachty
- 125 g polohrubej múky
- 125 ml vlažnej vody
- 1 štipka soli (asi pol lyžičky)
- 4 lyžice oleja + trochu na potretie vrecka a štrúdle
Na plnku:
- 1 väčšia miska pomletého maku podľa chuti (modrý, biely, hnedý)
- 2-3 lyžice práškového cukru
- 1 väčšia miska nastrúhaných jabĺk
- 1 menšia miska odkôstkovaných zaváraných višní alebo čerešní
POSTUP:
- Pripravte cesto: Všetky ingrediencie na prstami v miske zľahka rozmiešajte. Hneťte dovtedy, kým nevznikne vláčna hmota, ktorá sa nelepí na prsty ani na steny misky. Ak treba, prisypte ešte trocha hladkej múky a premieste. Prsty si môžete trocha „omočiť“ v múke. Vytvarujte bochník a vložte do mikroténového vrecúška, ktoré zvnútra potrite trochou oleja, aby sa cesto neprilepilo.
- Cesto vo vrecúšku nechajte hodinu postáť, kým sa lepok v múke trocha „neupokojí“. Medzitým si prichystajte do misiek suroviny na plnku – mak zmiešaný s cukrom, jablká a odkvapkané višne.
- Na obdĺžnikový stôl rozprestrite čistý biely obrus a na rohoch ho trocha pomúčte. Odpočinuté cesto vyberte z vrecka a už ho nemieste! Na stole ho prstami zľahka upravte do tvaru menšieho obdĺžnika a mierne pomúčte.
- Cesto zospodu jemne chyťte, pomáhajte si prstami a chrbtami dlaní a pomaly, trpezlivo ho naťahujte, akoby ste ho odspodu hladili. S oddýchnutým cestom by sa malo dobre pracovať, lepok spôsobuje jeho ťažnosť.
- Sčasti natiahnuté cesto zachyťte za roh stola a naťahujte ďalej do zvyšných strán. Ak sa náhodou na ceste urobí dierka, stačí ho jemne nadvihnúť a „prelepiť“. Cesto pri naťahovaní jemne chytajte za hrubé konce a pokračujte dovtedy, kým ho nenatiahnete na celý stôl ako prevísajúcu plachtu.
- Celú plochu cesta, pokiaľ možno čo najrýchlejšie, posypte mletým makom s cukrom. Polovicu cesta môžete posypať napríklad bielym makom alebo tvarohom. Na rozsypaný mak dajte nastrúhané jablká, ktoré dodajú štrúdli šťavnatosť. Do stredu nasypte višne.
- Cesto, ktoré prevísa zo stola, odtrhnite, odrežte alebo odstrihnite. Môžete ho dať znova odležať do vrecka a pripraviť z neho ďalšiu štrúdľu.
- Pomocou obrusu, ktorý držíte pevne z oboch strán v rukách, štrúdľu zviňte. Konce zľahka zatlačte a preneste na plech, štrúdľu môžete ohnúť do tvaru podkovy alebo ju prekrojte na polovicu podľa dĺžky plechu. Plech vysteľte papierom na pečenie a z ďalšieho kusa papiera si pripravte pomôcku na prenášanie. Papier pozdĺžne zložte na trikrát. Štrúdľu pomocou obrusu pretočte na pripravený zložený papier a preneste na plech. Potom štrúdľu znova pretočte, aby ste odstránili podložku. Podobne pokračujte s druhou polovicou štrúdle.
- Rúru vyhrejte na 190 až 200 °C. Na plechu štrúdľu potrite olejom. Pečte 8 -10 minút dozlatista. Po upečení štrúdľu nechajte chvíľu odstáť a ostrým nožom nakrájajte.