JABLKOVÁ ŠTRÚDĽA S PUDINGOM: Upečte ju podľa úspešnej spisovateľky!
1. 11. 2023, 8:06 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:32)

Zdroj: https://www.instagram.com/p/CV8OJT6qCLZ/
Autorka kníh pre ženy, mama štyroch detí Petra Džerengová je známa tým, že popri písaní románov aj rada varí a pečie. A na recepty vôbec nie je lakomá. Naopak! Viete, čím je táto jej štrúdľa výnimočná? Prezradíme vám...
Zdroj: archív P.Dž.
Zdroj: https://www.instagram.com/p/CsmTtVyr--g/
Zdroj: https://www.instagram.com/p/CyV3AUHq1-r/
Galéria k článku

Petra je šťastná žena. Zdá sa, že na čo siahne, sa jej vydarí. A to sa ešte vlani vydala za úspešného majiteľa reštaurácie, a nedávno vydala svoju prvú kuchársku knihu, ktorá, ako nám povedala, vznikla "vďaka" kovidu a každodennému domácemu vareniu.
S manželom Tiborom radi športujú a cestujú.
Jej deti majú našťastie mamu, ktorá nelení aj každý deň opásať zásteru a pripraviť dobrý obed, aj s dezertom... Boli sme zvedaví najmä na šťavnatú štrúdľu, ktorú Petra pečie už roky. No jej rodina a priatelia chvália aj jej čučoriedkový chessecake, čokoládovo-hruškový koláč, mrkvovo-banánovú tortu... A to ešte nie sú Vianoce, kedy pečie kokosové ježe či pripravuje nepečené mafiny žerbó. Mnohé z jej sladkých i slaných receptov nájdete v jej novej kuchárskej knihe Recepty z terasky.

Zdroj: NMH
Jablková štrúdľa s vanilkovým pudingom
4 porcie, príprava 20 minút, pečenie 25 minút
Zdroj: https://www.instagram.com/p/CV8OJT6qCLZ/
Štrúdľa od Petry...
POTREBUJETE:
- 1 balenie lístkového cesta
- 350 g jabĺk
- 1 balík okrúhlych piškót
- 1 Zlatý klas
- 400 ml mlieka
- 100 g krupicového cukru
- citrónová šťava
- 1 vanilkový cukor
- mletá škorica podľa chuti
- maslo na potretie";i:10;s:30:"práškový cukor na posypanie
POSTUP:
- Jablká ošúpte, nakrájajte v kuchynskom robote na plátky a pokvapkajte ich citrónovou šťavou.
- Lístkové cesto spolu s papierom na pečenie rozložte rovno na plech, do stredu uložte piškóty - asi po 3 kusy vedľa seba po celej dĺžke.
- Uvarte puding zo Zlatého klasu v 400 ml mlieka, pridajte 50 g cukru. Nechajte vychladnúť.
- Na piškóty naukladajte plátky jabĺk, posypte 50 g cukru, vanilkovým cukrom a škoricou.
- Na jablká naložte lyžicou vychladnutý puding, okraje cesta spojte nad plnkou v strede a trochu preložte cez seba (môžete potrieť vajíčkom, aby spoj lepšie držal). Štrúdľu potrite roztopeným maslom.
- Pečte v rúre vyhriatej na 200 °C asi 25 minút, nechajte vychladnúť a podávajte posypané práškovým cukrom podľa chuti.
"Odmietam ťahať štrúdľové cesto, keďže ho perfektne zastúpi lístkové. Členom rodiny je to úplne jedno: štrúdľu robievam asi dvadsať rokov a nikdy sa nesťažovali. Niekedy ju urobím bez pudingu a na plnku zmiešam hrušky s jablkami a orechmi. Piškóty však nevynechám, perfektne nasajú ovocnú šťavu," prezradila Petra Džerengová.
Upečte tiež: