objednať časopis
všetky kategórie

Základ je jednoduché zemiakové cesto. Okrem iných pochúťok môžete z neho pripraviť napríklad šúľance s tvarohom alebo gnochci s parmezánom.

SLOVENSKÉ ŠÚĽANCE

Šúľance.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

6-8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 40 MINÚT, VARENIE 2 MINÚTY

Potrebujete:

  • 1 kg zemiakov uvarených v šupke
  • 1 vajce
  • 1 lyžičku soli
  • 400 g polohrubej múky

Na podávanie:

  • 250 g hrudkovitého tvarohu
  • slaninu podľa chuti
  • kôpor
Bryndzové halušky ako sen!
Čítajte viac
TOP RECEPT na BRYNDZOVÉ HALUŠKY: Od šéfa chovateľov oviec na SLOVENSKU NEMÁ CHYBU!

POSTUP

  1. Zemiaky uvarené v šupke očistite a pretlačte cez lis alebo nastrúhajte na jemnom strúhadle. Do misy k nim pridajte vajce, soľ a múku. Vypracujte jemné a hladké cesto. Ak sa ešte stále lepí, pridajte múku a zapracujte. S cestom príliš dlho nepracujte, zvykne rednúť.
  2. Cesto rozdeľte na 4 časti, z každej ušúľajte dlhší valec a rozkrájajte ho na 2 cm dlhé kúsky. Tie ušúľajte do tvaru šúľanca.
  3. Šúľance vsypte do vriacej osolenej vody. Keď vyplávajú, povarte ešte 1-2 minúty a vyberte do misy. V nej šúľance zmiešajte s masťou vytopenou zo slaniny alebo maslom, aby sa nelepili. Do misy pridajte rozdrobený tvaroh, posypte opečenou slaninou a nasekaným kôprom.

Máte chuť na niečo z talianskej kuchyne? Recept na gnocchi je TU >>>