SLOVENSKÉ ŠÚĽANCE
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
6-8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 40 MINÚT, VARENIE 2 MINÚTY
Potrebujete:
- 1 kg zemiakov uvarených v šupke
- 1 vajce
- 1 lyžičku soli
- 400 g polohrubej múky
Na podávanie:
- 250 g hrudkovitého tvarohu
- slaninu podľa chuti
- kôpor
POSTUP
- Zemiaky uvarené v šupke očistite a pretlačte cez lis alebo nastrúhajte na jemnom strúhadle. Do misy k nim pridajte vajce, soľ a múku. Vypracujte jemné a hladké cesto. Ak sa ešte stále lepí, pridajte múku a zapracujte. S cestom príliš dlho nepracujte, zvykne rednúť.
- Cesto rozdeľte na 4 časti, z každej ušúľajte dlhší valec a rozkrájajte ho na 2 cm dlhé kúsky. Tie ušúľajte do tvaru šúľanca.
- Šúľance vsypte do vriacej osolenej vody. Keď vyplávajú, povarte ešte 1-2 minúty a vyberte do misy. V nej šúľance zmiešajte s masťou vytopenou zo slaniny alebo maslom, aby sa nelepili. Do misy pridajte rozdrobený tvaroh, posypte opečenou slaninou a nasekaným kôprom.
Máte chuť na niečo z talianskej kuchyne? Recept na gnocchi je TU >>>