3x BRAVČOVÉ NA NEDEĽU: Zakaždým v inej omáčke podľa našej starkej!
2. 6. 2023, 6:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:30)

Zdroj: Dobré jedlo /Natália Jablonková
Reklama
"Panenka", kotlety či prírodné rezne s poriadnou porciou omáčky, rozvoňajú aj susedovu záhradu. Kto by odolal?
Zdroj: Dobré jedlo
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Dobré jedlo/Matej Kalina
Galéria k článku
58 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Najlepšia zemiaková kaša: Vyskúšajte ju podľa našich rád!Znojemské bravčové plátky
4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 60 MINÚT
POTREBUJETE:
- 8 menších plátkov z bravčového karé
- 2 veľké cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- pol menšieho zeleru
- 1 väčšia mrkva
- 2 bobkové listy
- 4 zrniečka nového korenia
- 4 zrniečka čierneho korenia
- štipka mletého muškátového orieška
- 1 lyžička mletej červenej papriky";i:10;s:60:"pol pohára zaváraných uhoriek v sladkokyslom náleve";i:11;s:29:"2-3 zemiaky uvarené v šupke";i:12;s:28:"soľ, mleté čierne korenie";i:13;s:36:"domáca bravčová masť na opekanie";i:14;s:51:"tarhoňa, ryža alebo zemiaková kaša ako príloha
POSTUP:
- Plátky mäsa umyte, osušte a natenko vyklepte. Z každej strany osoľte a okoreňte.
- Očistenú a nadrobno nakrájanú cibuľu uduste v hrnci na troche masti. Keď zosklovatie, pridajte plátky cesnaku. Po chvíli primiešajte najemno nastrúhaný zeler, mrkvu, bobkové listy, nové a čierne korenie.
- Pár minút duste a dochuťte muškátovým orieškom a paprikou. Prikryté duste za občasného miešania asi 10 minút.
- Zatiaľ v panvici s nepriľnavým dnom krátko z oboch strán opečte na rozohriatej masti plátky karé. Plátky preložte do hrnca k zelenine. Občas premiešajte a duste 20 minút. Podľa potreby dolejte horúcou vodou.
- Mäso vyberte na tanier, do hrnca pridajte nastrúhané uhorky a popučené uvarené zemiaky. Premiešajte a vráťte mäso. Podlejte vodou a duste ešte do mäkka asi 10 minút. Podávajte s opečenou tarhoňou alebo ryžou.

Video Player is loading.
Podcast: Dobré jedlo pre Zdravie Najedzte sa a bude vám lepšie! Treba však vedieť ako na toBravčové kotlety s horčicovou omáčkou
4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, PEČENIE 25 MINÚT
POTREBUJETE:
- 4 bravčové kotlety z karé
- 1 lyžica oleja
- 1 lyžica masla
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 šalotky
- 150 ml bieleho vína
- 150 ml hydinového vývaru
- 100 ml smotany na šľahanie
- 50 g dijonskej horčice
- 30 g celozrnnej horčice";i:10;s:28:"1 lyžička lístkov tymianu";i:11;s:28:"soľ, mleté čierne korenie
POSTUP:
- Bravčové kotlety jemne naklepte, osoľte a okoreňte. Olej s maslom zohrejte vo veľkej panvici na strednú teplotu a mäso opekajte z každej strany 5 minút do hneda. Vyberte, odložte nabok a prikryte alobalom.
- Z panvice odoberte tuk, nechajte ho len za 1 lyžicu. Zohrejte na miernu teplotu a opekajte na ňom nadrobno nakrájané šalotky a cesnak. Opekajte asi 3 minúty. Pridajte kotlety, prilejte víno, zvýšte teplotu a duste 3-4 minúty, kým sa množstvo nezredukuje na polovicu.
- Pridajte vývar a duste, kým sa množstvo tekutiny znovu nezredukuje o tretinu a kotlety nebudú mäkké.
- Kotlety vyberte a odložte na teplé miesto. Do omáčky primiešajte smotanu a oba druhy horčice. Primiešajte lístky tymianu.
- Kotlety dajte na tanier, prelejte ich horčicovou omáčkou a podávajte s cestovinou a so šalátom.

Video Player is loading.
Nela Pocisková pripravila zdravú avokádovú nátierku.Bravčová panenka v hubovej omáčke
5 porcií, príprava 15 minút, pečenie a varenie 30 minút
POTREBUJETE:
- 1 bravčová sviečkovica (600 g)
- Horčica na potretie mäsa aj do omáčky
- pol lyžičky drvenej rasce
- olej
- 6-8 plátkov slaniny
- 2 šalotky
- 1 lyžička sójovej omáčky
- 200 - 300 ml zeleninového vývaru
- 1 bobkový list
- 1 a pol lyžice hladkej múky";i:10;s:36:"1 lyžica namletých sušených húb";i:11;s:36:"1 lyžička mletej červenej papriky";i:12;s:32:"štipka mletého nového korenia";i:13;s:20:"2 strúčiky cesnaku";i:14;s:26:"200 ml smotany na varenie ";i:15;s:29:"soľ, mleté čierne korenie
POSTUP:
- Sviečkovicu umyte, osušte, potrite zmesou korenia, soli, rasce a horčice. Opečte na oleji zo všetkých strán.
- Preložte na menší plech vystlaný plátkami slaninou a pokvapkajte olejom. Prikryté pečte v rúre vyhriatej na 190 °C asi 15 minút. Potom odokryte a dopečte 5 minút pri 210 °C.
- Medzitým pripravte na panvici vo výpeku omáčku: Nadrobno nakrájanú šalotku v ňom opečte do sklovita, pridajte trocha oleja. Primiešajte za lyžičku horčice, sójovú omáčku, vývar, bobkový list a prevarte.
- Múku zmiešajte s hubovým práškom, paprikou a novým korením. Rozmiešajte dohladka v smotane a za stáleho miešania prilejte do panvice. Prevarte, pridajte pretlačený cesnak a ak je omáčka priveľmi hustá, dolejte ešte smotanu. Osoľte, okoreňte a podávajte plátkami sviečkovice a so zemiakovou kašou alebo haluškami.
Z receptov Dobrého jedla si vyskladajte chutné menu: