Reklama

3x BRAVČOVÉ NA NEDEĽU: Zakaždým v inej omáčke podľa našej starkej!

Panenská sviečková s hubovou omáčkou.

Zdroj: Dobré jedlo /Natália Jablonková

Reklama

"Panenka", kotlety či prírodné rezne s poriadnou porciou omáčky, rozvoňajú aj susedovu záhradu. Kto by odolal?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Najlepšia zemiaková kaša: Vyskúšajte ju podľa našich rád!

    Znojemské bravčové plátky

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 60 MINÚT

    POTREBUJETE:

    • 8 menších plátkov z bravčového karé
    • 2 veľké cibule
    • 4 strúčiky cesnaku
    • pol menšieho zeleru
    • 1 väčšia mrkva
    • 2 bobkové listy
    • 4 zrniečka nového korenia
    • 4 zrniečka čierneho korenia
    • štipka mletého muškátového orieška
    • 1 lyžička mletej červenej papriky";i:10;s:60:"pol pohára zaváraných uhoriek v sladkokyslom náleve";i:11;s:29:"2-3 zemiaky uvarené v šupke";i:12;s:28:"soľ, mleté čierne korenie";i:13;s:36:"domáca bravčová masť na opekanie";i:14;s:51:"tarhoňa, ryža alebo zemiaková kaša ako príloha

    POSTUP:

    1. Plátky mäsa umyte, osušte a natenko vyklepte. Z každej strany osoľte a okoreňte.
    2. Očistenú a nadrobno nakrájanú cibuľu uduste v hrnci na troche masti. Keď zosklovatie, pridajte plátky cesnaku. Po chvíli primiešajte najemno nastrúhaný zeler, mrkvu, bobkové listy, nové a čierne korenie.
    3. Pár minút duste a dochuťte muškátovým orieškom a paprikou. Prikryté duste za občasného miešania asi 10 minút.
    4. Zatiaľ v panvici s nepriľnavým dnom krátko z oboch strán opečte na rozohriatej masti plátky karé. Plátky preložte do hrnca k zelenine. Občas premiešajte a duste 20 minút. Podľa potreby dolejte horúcou vodou.
    5. Mäso vyberte na tanier, do hrnca pridajte nastrúhané uhorky a popučené uvarené zemiaky. Premiešajte a vráťte mäso. Podlejte vodou a duste ešte do mäkka asi 10 minút. Podávajte s opečenou tarhoňou alebo ryžou.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Podcast: Dobré jedlo pre Zdravie Najedzte sa a bude vám lepšie! Treba však vedieť ako na to

      Bravčové kotlety s horčicovou omáčkou

      4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, PEČENIE 25 MINÚT

      POTREBUJETE:

      • 4 bravčové kotlety z karé
      • 1 lyžica oleja
      • 1 lyžica masla
      • 2 strúčiky cesnaku
      • 2 šalotky
      • 150 ml bieleho vína
      • 150 ml hydinového vývaru
      • 100 ml smotany na šľahanie
      • 50 g dijonskej horčice
      • 30 g celozrnnej horčice";i:10;s:28:"1 lyžička lístkov tymianu";i:11;s:28:"soľ, mleté čierne korenie

      POSTUP:

      1. Bravčové kotlety jemne naklepte, osoľte a okoreňte. Olej s maslom zohrejte vo veľkej panvici na strednú teplotu a mäso opekajte z každej strany 5 minút do hneda. Vyberte, odložte nabok a prikryte alobalom.
      2. Z panvice odoberte tuk, nechajte ho len za 1 lyžicu. Zohrejte na miernu teplotu a opekajte na ňom nadrobno nakrájané šalotky a cesnak. Opekajte asi 3 minúty. Pridajte kotlety, prilejte víno, zvýšte teplotu a duste 3-4 minúty, kým sa množstvo nezredukuje na polovicu.
      3. Pridajte vývar a duste, kým sa množstvo tekutiny znovu nezredukuje o tretinu a kotlety nebudú mäkké.
      4. Kotlety vyberte a odložte na teplé miesto. Do omáčky primiešajte smotanu a oba druhy horčice. Primiešajte lístky tymianu.
      5. Kotlety dajte na tanier, prelejte ich horčicovou omáčkou a podávajte s cestovinou a so šalátom.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Nela Pocisková pripravila zdravú avokádovú nátierku.

        Bravčová panenka v hubovej omáčke

        5 porcií, príprava 15 minút, pečenie a varenie 30 minút

        POTREBUJETE:

        • 1 bravčová sviečkovica (600 g)
        • Horčica na potretie mäsa aj do omáčky
        • pol lyžičky drvenej rasce
        • olej
        • 6-8 plátkov slaniny
        • 2 šalotky
        • 1 lyžička sójovej omáčky
        • 200 - 300 ml zeleninového vývaru
        • 1 bobkový list
        • 1 a pol lyžice hladkej múky";i:10;s:36:"1 lyžica namletých sušených húb";i:11;s:36:"1 lyžička mletej červenej papriky";i:12;s:32:"štipka mletého nového korenia";i:13;s:20:"2 strúčiky cesnaku";i:14;s:26:"200 ml smotany na varenie ";i:15;s:29:"soľ, mleté čierne korenie

        POSTUP:

        1. Sviečkovicu umyte, osušte, potrite zmesou korenia, soli, rasce a horčice. Opečte na oleji zo všetkých strán.
        2. Preložte na menší plech vystlaný plátkami slaninou a pokvapkajte olejom. Prikryté pečte v rúre vyhriatej na 190 °C asi 15 minút. Potom odokryte a dopečte 5 minút pri 210 °C.
        3. Medzitým pripravte na panvici vo výpeku omáčku: Nadrobno nakrájanú šalotku v ňom opečte do sklovita, pridajte trocha oleja. Primiešajte za lyžičku horčice, sójovú omáčku, vývar, bobkový list a prevarte.
        4. Múku zmiešajte s hubovým práškom, paprikou a novým korením. Rozmiešajte dohladka v smotane a za stáleho miešania prilejte do panvice. Prevarte, pridajte pretlačený cesnak a ak je omáčka priveľmi hustá, dolejte ešte smotanu. Osoľte, okoreňte a podávajte plátkami sviečkovice a so zemiakovou kašou alebo haluškami.

        Z receptov Dobrého jedla si vyskladajte chutné menu: