BANÁNY sú ovocie POHODY: VIETE, načo sú v nich tie BIELE nitky?
15. 5. 2022, 18:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:27)

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Aj vy odstraňujete po ošúpaní z banánov biele nitky? Nemusíte, pretože slúžia na toto...
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Dušan Kŕístek
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku

POHODOVÉ BANÁNY
Banánom sa vďaka ich antidepresívnym účinkom hovorí aj ovocie dobrej nálady. Túto ich pozoruhodnú vlastnosť môžete využiť dvojnásobne. Dajte si ich len tak, alebo z nich pripravte vynikajúce dezerty. Viete, že vlákna, ktoré z banánov odstraňujete, môžete zjesť?
ZDRAVÉ NITKY
Ako uviedli v magazíne pluska.sk vedecky sa tieto vlákna nazývajú floémy, teda niečo ako cievne zväzky, tkanivá. Pre banán ide o spôsob, ako interne prepravovať živiny potrebné na dozretie a prebieha tu fotosyntéza. Môžeme pokojne hovoriť o žilách tohto ovocia, ktoré musí mať k správnemu rastu a správnej chuti.
VYHODIŤ, ČI ZJESŤ?
Banánových nitiek sa obávať netreba, pokojne ich skonzumujte. Sú mäkké a chuťovo podobné ako samotný plod. Dokonca prezrádzajú, kedy je banán dostatočne zrelý - keď sa vlákna neodliepajú spolu so šupkou, ešte by zniesol chvíľu na dozretie. Ak sa nitky ľahučko lúpu, banán je ideálny na jedenie.
Keď nečakane príde NÁVŠTEVA, recept na rýchly dezert nájdete TU >>>

BANÁNY SO ŠKORICOU A RUMOM
4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT
Potrebujete:
- 4 banány
- 25 g masla
- 1 lyžičku mletej škorice
- 5 lyžíc rumu
- 3 lyžice medu
- 50 g nahrubo nasekaných vlašských orechov
- šľahačku na ozdobenie
POSTUP:
- Banány nakrájajte na hrubšie kolieska. V panvici rozpustite maslo a banány na ňom opečte, aby zmäkli. Preložte do ohriatej misky a zakryte, aby nevychladli.
- Do panvice po banánoch dajte škoricu, med a rum. Za stáleho miešania povarte, aby omáčka zhustla. Pridajte nasekané orechy.
- Banány uložte na taniere, prelejte škoricovou omáčkou a ozdobte šľahačkou. Ihneď podávajte.
UROBTE si Skvelé košíčky s BANÁNMI a čokoládou >>>

Zdroj: NMH
BANÁNOVO-ČOKOLÁDOVÉ KOŠÍČKY
ASI 45 KÚSKOV, PRÍPRAVA 60 MINÚT
Potrebujete:
- 80 g zrelých banánov
- 1 lyžicu tekutého medu
- 280 g práškového cukru
- 100 ml smotany na šľahanie
- 20 g masla
- 100 g mliečnej čokolády
- 2 lyžice brandy (alebo iného alkoholu)
- 1 lyžicu kávových zŕn
POSTUP:
- V malom kastróliku roztlačte banány vidličkou, vmiešajte med a za stáleho miešania uvarte hustú kašu.
- V ďalšom hrnci rozšľahajte cukor so smotanou a asi 15 minút nechajte postáť. Potom zmes priveďte do varu, pridajte maslo a prevarte. Hrniec stiahnite zo sporáka a do cukrovej masy pridajte posekanú čokoládu. Dobre vymiešajte a nechajte asi 15 minút chladiť.
- V mažiari nahrubo rozdrvte kávové zrná.
- Banánovú masu zmiešajte s čokoládovou hmotou. Pridajte brandy. Varechou miešajte tak dlho, až zmes začne byť svetlá a začína tuhnúť. Pomocou lyžičky ju rozdeľte do košíčkov. Ozdobte rozdrvenými kávovými zrnami a nechajte cez noc stuhnúť.