Ako udržiavať DREVENÉ kuchynské dosky, varešky a linku? Pomôžu aj včely!
11. 4. 2024, 19:07 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)

Zdroj: SHUTTERSTOCK
Drevo je obľúbeným materiálom v kuchyni. V mnohých ohľadoch je tento materiál veľmi praktický.

Drevené prvky navodzujú pocit tepla a pohodlia. Keďže ide o prírodný materiál, vyžadujú si extra starostlivosť, ktorá zabezpečí ich dlhú životnosť a zachová ich príjemný vzhľad na dlhé roky. Na čo nezabudnúť, sme si prečítali v článku na webe Žena.sk
S vodou opatrne!
Zdroj: Shutterstock
Dosky určite nenamáčajte do vody na dlhý čas.
Drevené kuchynské pomôcky je možné čistiť teplou vodou a jemným prípravkom na riady. Je však dôležité neponárať ich do vody na dlhšiu dobu, pretože drevo môže absorbovať vlhkosť, čo by vedie k jeho deformácii. Je lepšie ich rýchlo opláchnuť a potom nechať vyschnúť na vzduchu.

Odstráňte zápach
Aromatické potraviny ako cesnak, cibuľa či ryby majú tendenciu "zažrať" sa do dreva, v podobe dlhotrvajúceho nepríjemného zápachu. Našťastie existuje niekoľko jednoduchých a prírodných spôsobov, ako sa s týmto problémom vysporiadať! Stačí zmiešať sódu bikarbónu s citrónovou šťavou a vytvoriť pastu.
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Doska na krájanie
Pastu naneste na povrch dreva, nechajte pôsobiť pár minút a potom dôkladne opláchnite teplou vodou. Tento prírodný spôsob pomôže neutralizovať zápach a zanechá vaše pomôcky svieže a čisté. Použiť môžete aj ocot zriedený s vodou v pomere 1:4. Zmes nastriekajte na dosky a varechy a nechajte pôsobiť. Následne umyte teplou vodou s prostriedkom na riad.

Olejová kúra
Zdroj: Shutterstock
Olej a drevo sa majú radi.
Olejová kúra je neoddeliteľnou súčasťou starostlivosti o drevené kuchynské pomôcky. Pomáha udržiavať drevo hydratované a chráni ho pred vysušením a prasklinami. Pri tomto procese je dôležité použiť bezfarebný jedlý olej, najlepšie slnečnicový či repkový. Aplikujte ho na suché drevo, jemne ho vmasírujte pomocou čistej handričky, aby dobre vsiakol. Následne dôkladne utrite prebytočný olej, aby ho drevo dostalo len toľko, koľko potrebuje. Tento jednoduchý krok pomáha predĺžiť životnosť kuchynských pomôcok, udržať ich v dobrom stave a navyše dokáže nádherne vytiahnuť krásnu farbu dreva a zvýrazniť jeho štruktúru.
Včelí produkt na pomoc
Zdroj: Shutterstock
Jedným zo spôsobov, ako udržať drevené dosky v dobrom stave, je pravidelné ošetrenie včelím voskom. Aplikácia včelieho vosku na povrch dosiek vytvára ochrannú vrstvu, ktorá pomáha predchádzať vzniku prasklín a chráni drevo pred vlhkosťou. Stačí občas dosky jemne pretrieť včelím voskom a nechať vosk dobre vsiaknuť do dreva.

Zdroj: NMH
Zafarbila sa vám doska?
Niektoré potraviny či koreniny ako kurkuma či cvikla môžu nechať na povrchu dreva nežiaduce zafarbenie. Ako ho odstránite?
Zdroj: SHUTTERSTOCK
- Využite citrón a soľ. Stačí pokvapkať sfarbené miesto čerstvou citrónovou šťavou a posypať ho soľou. Zmes potom jemne šúchajte po povrchu dreva rozkrojeným citrónom a nechajte pôsobiť niekoľko minút. Potom opláchnite vodou a nechajte uschnúť. Citrónová šťava spolu so soľou účinne rozpúšťajú zafarbenie, čím obnovujú prirodzený lesk a čistotu dreva.
- Vymiešajte pastu z peroxidu vodíka a sódy bikarbóny a aplikujte ju na zafarbené miesto. Nechajte pôsobiť niekoľko minút, aby sa zafarbenie rozpustilo, a potom opláchnite vodou. Tento jednoduchý postup je účinný a šetrný k dreveným povrchom, pomáha obnoviť ich prirodzený vzhľad a lesk.
- Na škvrny môžete použiť jemný brúsny papier. Jemne prebrúste povrch dreva pomocou brúsneho papiera, aby ste odstránili zafarbenie. Potom dôkladne opláchnite drevo vodou a nechajte ho uschnúť. Po tomto postupe ešte dosku jemne naolejujte, vďaka čomu sa vytvorí ochranná vrstva, ktorá zabráni ďalšiemu zafarbeniu.
V kuchyni vám pomôžu aj ďalšie dobré tipy a rady: