STRÚHANÝ JABLKOVÝ KOLÁČ
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT
NA CESTO:
- 3 žĺtky (z veľkých vajec)
- 180 g práškového cukru
- 170 g zmäknutého masla
- 300 g polohrubej múky
- 12 g kypriaceho prášku
- 1 balíček vanilkového cukru
NA PLNKU:
- 1 kg jabĺk
- 3 bielky
- 110 g trstinového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- tuk na vymastenie a polohrubá múka na vysypanie plechu
POSTUP
- Plech vymastite a vysypte múkou. Žĺtky s práškovým cukrom vyšľahajte do peny. Pridajte zmäknuté maslo a dobre vyšľahajte na ľahkú penu.
- K žĺtkom s maslom prisypte preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom a vanilkovým cukrom. Suroviny vymiešajte na cesto, tretinu oddeľte, dajte do vrecúška a odložte do mrazničky.
- Jablká umyte, ošúpte a nahrubo nastrúhajte. Bielky vyšľahajte do polotuha a postupne k nim po dávkach zašľahávajte kryštálový a vanilkový cukor, až kým sneh nebude celkom tuhý.
- Do pripraveného plechu rozotrite cesto. Z nastrúhaných jabĺk vytlačte tekutinu a pokryte nimi cesto. Navrch koláča dajte snehovú penu a na ňu nahrubo nastrúhajte cesto z mrazničky. Koláč pečte 30-40 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Nechajte vychladnúť a môžete krájať.
Viac rýchlych receptov nájdete na ďalšej strane >>>