Reklama

6 obyčajných potravín sa vám postará o ZDRAVÉ ZUBY! Čo treba zaradiť do jedálnička?

jablko

Zdroj: shutterstock

Reklama

Tieto potraviny sú bežne dostupné a pomôžu k zdraviu priamo v ústach.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Parádna JABLKOVÁ TORTIČKA bez múky a cukru: Upečiete ju RAZ-DVA!
    Zdroj: NMH

    Každý vie, že sladké potraviny ako cukríky, keksíky, sladené nápoje často vedú k zubnému kazu. Lekári dokonca spájajú choroby ústnej dutiny s cukrovkou, srdcovými chorobami, mŕtvicou či predčasnými pôrodmi s nízkou pôrodnou hmotnosťou novorodencov, píše portál Zdravie. Niektoré potraviny ale môžu vylepšiť váš dentálny profil a zdravie ústnej dutiny.

    1. Jablká

    Zdroj: SHUTTERSTOCK

    Hoci lekári odporúčajú vyhýbať sa väčšine sladkých potravín, existujú určité výnimky. Ovocie, ako napríklad jablká, je síce sladké, ale zároveň má vysoký obsah vody a vlákniny. Pri jedení jabĺk sa v ústach vytvárajú sliny, ktoré odplavujú baktérie a potravinové zvyšky. Vláknité zloženie ovocia tiež podporuje zdravie ďasien. Zjedenie jablka sa nevyrovná čisteniu zubov zubnou pastou, ktorá obsahuje fluorid, ale môže vás zdržať, kým nebudete mať príležitosť si zuby vyčistiť.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Špízy na gril: Zelenina, syr i chlebík na paličke!

      2. Syr

      Zdroj: SHUTTERSTOCK

      Podľa prieskumu konzumácia syra zvyšuje pH v ústach a znižuje riziko vzniku zubného kazu. Predpokladá sa, že sila potrebná na žuvanie syra zvyšuje množstvo slín v ústach. Syr obsahuje aj vápnik či bielkoviny, živiny, ktoré dodávajú zubom silu.

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Špenátové jedlá nielen na ZELENÝ ŠTVRTOK: Nemusíte pripravovať iba klasiku

        3. Listová zelenina

        Zdroj: SHUTTERSTOCK

        Zvyčajne sa nachádza v každom pláne zdravej výživy. Je bohatá na vitamíny a minerály a zároveň má nízky obsah kalórií. Listová zelenina, ako je kapusta a špenát, tiež zlepšuje zdravie ústnej dutiny. Má vysoký obsah vápnika, ktorý vytvára zubnú sklovinu.

        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Najchutnejšia jarná polievka z bryndze, póru a mandlí

          4. Mandle

          Zdroj: SHUTTERSTOCK

          Sú prospešné pre zuby, pretože sú zdrojom vápnika a bielkovín, ale zároveň obsahujú málo cukru. Vychutnajte si hrsť mandlí s obedom. To isté množstvo môžete pridať napríklad aj do šalátu.

          Video Player is loading.
          Stream Type LIVE
          Advertisement
          Current Time 0:00
          Duration 0:00
          Remaining Time 0:00
          Loaded: 0%
            • Chapters
            • descriptions off, selected
            • subtitles off, selected
            Urobte si domácu zmrzlinu z jogurtu a lesného ovocia

            5. Jogurt

            Zdroj: Shutterstock

            Domáci biely jogurt

            Jogurt je podobne ako syr bohatý na vápnik a bielkoviny, vďaka čomu je ideálnou voľbou pre pevnosť a zdravie zubov. Probiotiká, ktoré sa nachádzajú v jogurte, navyše prospievajú ďasnám, pretože dobré baktérie vyplavujú baktérie, ktoré spôsobujú zubný kaz. V obchode si vyberajte radšej tie obyčajné, bez pridaného cukru.

            Video Player is loading.
            Stream Type LIVE
            Advertisement
            Current Time 0:00
            Duration 0:00
            Remaining Time 0:00
            Loaded: 0%
              • Chapters
              • descriptions off, selected
              • subtitles off, selected
              Chutné RECEPTY z mrkvy si obľúbite: To sú ale nápady!

              6. Mrkva

              Zdroj: Shutterstock

              Podobne ako jablká, aj mrkva je chrumkavá a bohatá na vlákninu. Niekoľko kúskov surovej mrkvy po každom jedle zvyšuje tvorbu slín v ústach, čo znižuje hrozbu vzniku zubného kazu. Mrkva je aj významným zdrojom vitamínu A. Do šalátu si dajte niekoľko plátkov surovej mrkvy alebo si vychutnajte baby mrkvičku samotnú.

              Už ste počuli náš podcast?