Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Parádna JABLKOVÁ TORTIČKA bez múky a cukru: Upečiete ju RAZ-DVA! Zdroj: NMH
Každý vie, že sladké potraviny ako cukríky, keksíky, sladené nápoje často vedú k zubnému kazu. Lekári dokonca spájajú choroby ústnej dutiny s cukrovkou, srdcovými chorobami, mŕtvicou či predčasnými pôrodmi s nízkou pôrodnou hmotnosťou novorodencov, píše portál Zdravie. Niektoré potraviny ale môžu vylepšiť váš dentálny profil a zdravie ústnej dutiny.
1. Jablká
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Hoci lekári odporúčajú vyhýbať sa väčšine sladkých potravín, existujú určité výnimky. Ovocie, ako napríklad jablká, je síce sladké, ale zároveň má vysoký obsah vody a vlákniny. Pri jedení jabĺk sa v ústach vytvárajú sliny, ktoré odplavujú baktérie a potravinové zvyšky. Vláknité zloženie ovocia tiež podporuje zdravie ďasien. Zjedenie jablka sa nevyrovná čisteniu zubov zubnou pastou, ktorá obsahuje fluorid, ale môže vás zdržať, kým nebudete mať príležitosť si zuby vyčistiť.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Špízy na gril: Zelenina, syr i chlebík na paličke!
2. Syr
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Podľa prieskumu konzumácia syra zvyšuje pH v ústach a znižuje riziko vzniku zubného kazu. Predpokladá sa, že sila potrebná na žuvanie syra zvyšuje množstvo slín v ústach. Syr obsahuje aj vápnik či bielkoviny, živiny, ktoré dodávajú zubom silu.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Špenátové jedlá nielen na ZELENÝ ŠTVRTOK: Nemusíte pripravovať iba klasiku
3. Listová zelenina
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Zvyčajne sa nachádza v každom pláne zdravej výživy. Je bohatá na vitamíny a minerály a zároveň má nízky obsah kalórií. Listová zelenina, ako je kapusta a špenát, tiež zlepšuje zdravie ústnej dutiny. Má vysoký obsah vápnika, ktorý vytvára zubnú sklovinu.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Najchutnejšia jarná polievka z bryndze, póru a mandlí
4. Mandle
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Sú prospešné pre zuby, pretože sú zdrojom vápnika a bielkovín, ale zároveň obsahujú málo cukru. Vychutnajte si hrsť mandlí s obedom. To isté množstvo môžete pridať napríklad aj do šalátu.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Urobte si domácu zmrzlinu z jogurtu a lesného ovocia
5. Jogurt
Zdroj: Shutterstock
Domáci biely jogurt
Jogurt je podobne ako syr bohatý na vápnik a bielkoviny, vďaka čomu je ideálnou voľbou pre pevnosť a zdravie zubov. Probiotiká, ktoré sa nachádzajú v jogurte, navyše prospievajú ďasnám, pretože dobré baktérie vyplavujú baktérie, ktoré spôsobujú zubný kaz. V obchode si vyberajte radšej tie obyčajné, bez pridaného cukru.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Chutné RECEPTY z mrkvy si obľúbite: To sú ale nápady!
6. Mrkva
Zdroj: Shutterstock
Podobne ako jablká, aj mrkva je chrumkavá a bohatá na vlákninu. Niekoľko kúskov surovej mrkvy po každom jedle zvyšuje tvorbu slín v ústach, čo znižuje hrozbu vzniku zubného kazu. Mrkva je aj významným zdrojom vitamínu A. Do šalátu si dajte niekoľko plátkov surovej mrkvy alebo si vychutnajte baby mrkvičku samotnú.