objednať časopis
všetky kategórie

Už naše prababičky vedeli, že teplé raňajky zasýtia ich mužov na celé doobedie, aby vládali pracovať na poli, v lese, na stavbách, okolo domu... My nemusíme vstávať o štvrtej ako oni, ani orať odušu, ale príval energie sa nám veru zíde. Vám asi tiež. Všakže?

Múdri Číňania nedajú dopustiť na teplé raňajky, najčastejšie hustú polievku alebo ryžu, už celé veky. Podľa ich medicíny je naše trávenie niečo ako veľmi vyťažená pec. Ak do nej ráno šupneme studené jedlo, naše telo, vnútorné orgány, musia vydať zbytočne veľa z energie, aby sa najprv zahriala, a potom mohla spracovať, čo sme do nej naložili - a ešte cez deň naložíme.

Ovsená kaša
Čítajte viac
Testujeme: Ovsené kaše z vrecúška aj téglika

Naopak, teplý začiatok dňa naštartuje slezinu, ktorá potrebuje dostatok energie, tepla pre spoluprácu so žalúdkom, s tenkým črevom... Už ste nalomení? Ja som neodolala. Spomenula som si tiež na svojho apapu, maďarského dedka, ktorý ráno nepustil do školy ani jedno zo svojich deviatich detí, medzi nimi moju mamu, bez toho, aby zjedli za tanier teplej polievky. Iste vedel prečo.

Čo na sebe pozorujem? Prečítajte si na druhej strane...

Kategórie