objednať časopis
všetky kategórie

Riziko ochorení z potravín sa dá znížiť dodržiavaním niekoľkých jednoduchých zásad.

Zaujala nás aktuálna téma na zdravie.pluska.sk. Na to, ako zmierniť riziko ochorení z potravín, upozornila Katarína Kromerová zo sekcie ochrany a podpory zdravia v oblasti životného a pracovného prostredia Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR). Zároveň pripomenula zásady prevencie, ktoré spracovala Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

1. Skladujte ich správne

Potraviny uskladňujte pri správnej teplote.
Potraviny uskladňujte pri správnej teplote.
Zdroj: Shutterstock

Na zníženie rizika by sa mali potraviny skladovať pri bezpečnej teplote, v prípade uvarených jedál v teplote pod 5° C. Pred servírovaním je zase jedlo potrebné udržovať v teplote viac ako 60° C.
„Mikroorganizmy sa môžu množiť veľmi rýchlo, ak sa potraviny skladujú pri izbovej teplote. Tým, že sa teplota udržiava na hodnote pod 5° alebo nad 60° C, rast mikroorganizmov sa spomaľuje alebo zastavuje,” uviedla Kromerová.

Článok pokračuje na ďalšej strane >>>